Tort kefirowy jest naprawd臋 lekki i jak na tort – dietetyczny 馃檪 Wi臋kszo艣膰 masy to kefir! Kefir jest r贸wnie偶 w biszkopcie, dzi臋ki czemu ciasto jest cudownie wilgotne. Nie przepadam za tortami biszkoptowymi, s膮 dla mnie za suche. Jedynym biszkoptem jaki piek臋 od czasu do czasu jest biszkopt genue艅ski – dodatek mas艂a sprawia, 偶e jest wilgotniejszy od innych.
Chcia艂am koniecznie upiec ciasto z kefirem, ale nie zwyk艂e ucierane tylko co艣 biszkoptowego. W mojej ukochanej ksi膮偶ce Rose Cake Bible znalaz艂am przepis na biszkopt z dodatkiem wody i gorzkiej czekolady – pomy艣la艂am, 偶e mog臋 zaszale膰 i u偶y膰 kefiru i bia艂ej czekolady. Na wszelki wypadek doda艂am nieco proszku do pieczenia, ale my艣l臋, 偶e mo偶na si臋 bez niego obej艣膰.
Ciasto wysz艂o pyszne, mi臋kkie, wilgotne i pachn膮ce – w smaku przypomina mi troch臋 ciasto dro偶d偶owe… Krem jest lekki jak pi贸rko, prawie nie s艂odki. Tort kefirowy jest po prostu wspania艂y 馃檪 Na sezon komunijny jak znalaz艂!
Ciasto
50 g kefiru
100g bia艂ej czekolady z ziarnami wanilii
sk贸rka z cytryny
5 jajek
150 g cukru
110 g m膮ki
录 艂y偶eczki proszku do pieczenia
Kefir i czekolad臋 rozpuszczamy w k膮pieli wodnej, ca艂kowicie studzimy i mieszamy z start膮 sk贸rk膮 z cytryny.
M膮k臋 przesiewamy z proszkiem do pieczenia, odk艂adamy.
Jajka ubijamy z cukrem pudrem 5-10 minut, a偶 piana trzykrotnie zwi臋kszy obj臋to艣膰, b臋dzie jasna i g臋sta. W dw贸ch turach do piany przesiewamy m膮k臋, mieszaj膮c delikatnie szpatu艂k膮 tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Na koniec dodajemy mas臋 czekoladow膮, kr贸tko mieszamy do uzyskania g艂adkiego ciasta.
Ciasto przek艂adamy do tortownicy 20 cm, wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 160 C. Biszkopt kroimy na 3 blaty.
Krem
4 艂y偶eczki 偶elatyny
200 + 400 g 艣mietany krem贸wki 30%
300 g kefiru
2-3 艂y偶ki cukru pudru
300 g bor贸wek ameryka艅skich
oraz melisa i dodatkowe bor贸wki do dekoracji
呕elatyn臋 namaczamy w niewielkiej ilo艣ci zimnej wody, odk艂adamy do nap臋cznienia.
200 g krem贸wki ubijamy na sztywno. Kefir mieszamy z cukrem.
呕elatyn臋 rozpuszczamy w mikrofal贸wce lub w k膮pieli wodnej i dodajemy do kefiru. Mas臋 kefirow膮 艂膮czymy z ubit膮 艣mietank膮.
W tortownicy lub obr臋czy do tort贸w uk艂adamy blat biszkoptu, nak艂adamy po艂ow臋 masy kefirowej i po艂ow臋 bor贸wek, przykrywamy drugim blatem i nak艂adamy reszt臋 masy i owoc贸w.
Tort kefirowy聽odk艂adamy do lod贸wki do zastygni臋cia na kilka godzin lub ca艂膮 noc.
Przed podaniem ubijamy pozosta艂膮 艣mietank臋 (400 g) i obk艂adamy ni膮 tort. Dekorujemy bor贸wkami i listkami melisy.
Smacznego!
20 komentarzy
Pi臋kny torcik i wspania艂e zdj臋cia!
Dzi臋ki 馃檪
tort wygl膮da pysznie! nie przepadam za bia艂膮 czekolad膮, lubi臋 mo偶e kiedy艣 wypr贸buj臋 Tw贸j krem na klasycznym biszkopcie, kt贸re z kolei bardzo lubi臋:)
Do klasycznego biszkoptu pasuje jak najbardziej 馃檪 A czekolady wcale nie czu膰, doda艂am j膮 zamiast mas艂a jak w zwyk艂ym biszkopcie genue艅skim, 偶eby dzi臋ki dodatkowi mas艂a kakaowego ciasto by艂o bardziej wilgotne.
Przepi臋kna dekoracja, wypr贸buje przepis.
Dzi臋ki! Wypr贸buj koniecznie, tort jest 艣wietny – tak nieskromnie powiem 馃檪
艢liczne zdj臋cia 馃檪
Zakocha艂am si臋 we wszystkich zdj臋ciach na Twoim blogu. Genialnie dekorujesz te wszystkie pyszno艣ci, uk艂ad i kolorystyka zdj臋膰 potraw skrad艂a moje serce. Masz talent!
Co do przepisu z ch臋ci膮 wypr贸buj臋 ten i inne przepisy.
艢wietny blog 馃檪 Zdj臋cia s膮 ob艂臋dne 馃檪 Gratuluj臋 馃檪
Dzi臋ki! Bardzo mi mi艂o 馃檪
Upiek艂am i chyba jest kl臋ska. Ubijakam jajka jak nale偶y, pi臋kna piana mi powsta艂a, czekolada by艂a ostudzon膮, mieszka艂am szpatu艂ka a ciasto si臋 zapad艂o. Nie wiem jakie jest w 艣rodku czekam a偶 wystygnie ale za艂膮czam foto pomocy co posz艂o nie tak? Nie da艂am termoobiegu, mo偶e to dlatego?
Ten biszkopt nie ro艣nie jak tradycyjny, mo偶e si臋 te偶 lekko zapa艣膰 w 艣rodku – to normalne, bo w sk艂adzie jest du偶o wi臋cej t艂uszczu ni偶 w zwyk艂ym biszkopcie. Wygl膮da, 偶e zakalca nie ma i powinien by膰 ok.
Oto zdj臋cia
I jeszcze jedno
Ja te偶 mam problemy z tym biszkoptem. Za pierwszym razem wyszedl, chocia偶 piek艂 si臋 d艂ugo i rzeczywi艣cie delikatnie sie zapad艂. Dzis 2 pr贸by zako艅czone fiaskiem. Za pierwszym razem srodek w og贸le nie ur贸s艂, za drugim na dnie blachy utworzyla sie zbita skorupa surowego ciasta. Jestem za艂amana. Zwykle nie mam problem贸w z 偶adnym ciastem, dlatego nie wiem w czym tkwi szkopu艂 馃檨
Planuj臋 zrobi膰 ten tort na najbli偶szy weekend i chcia艂am si臋 dopyta膰 o pieczenie – polecasz tradycyjne g贸ra-d贸艂, czy mo偶e raczej termoobieg? 馃檪
Zawsze wszystko piek臋 w opcji g贸ra-d贸艂, troch臋 z przyzwyczajenia bo pierwszy piekarnik nie mia艂 termoobiegu i potem tak mi ju偶 zosta艂o 馃槈
Dzi臋kuj臋 za odpowied藕! W艂a艣nie te偶 tak mam, 偶e do niedawna opcji termoobiegu nie mia艂am i jako艣 si臋 nie mog臋 przekona膰. Ale widz膮c powy偶sze komentarze postanowi艂am si臋 upewni膰 馃檪
Po weekendzie dam zna膰 jak wysz艂o!
Daj zna膰 koniecznie! 馃檪 Ja te偶 si臋 nie mog臋 do niego przekona膰, ci膮gle mam wra偶enie, 偶e wszystko wychodzi mi lepiej na opcji g贸ra-d贸艂…
No i wyszed艂 zakalec 馃檨 po przekrojeniu na p贸艂 wzd艂u偶 g贸rny blat by艂 dobry (i bardzo smaczny) ale d贸艂 to by艂 sam zakalec. Jak na moje oko by艂o za ma艂o m膮ki i ciasto by艂o za t艂uste. Ale nauczona do艣wiadczeniem, zabra艂am si臋 za pieczenie na tyle wcze艣nie, 偶e by艂 czas na zrobienie nowego ciasta 馃檪 zainspirowana Twoim tortem agrestowym z matcha zrobi艂am tort na tradycyjnym biszkopcie z mas膮 na bezie szwajcarskiej z bia艂膮 czekolad膮, 艣mietank膮 i owocami z ogr贸dka 馃檪 nieskromnie powiem, wszyscy byli zachwyceni! Z dekoracji nie jestem w 100% zadowolona, nad tym musz臋 jeszcze popracowa膰! (na zdj臋ciu wygl膮da na krzywy ale to kwestia mojego szalonego apartu w telefonie)