Wypróbowaliście już klasyczną lemoniadę? Zróbcie jej więcej bo tym razem proponujemy coś jeszcze lepszego 🙂 Efektowny, kolorowy napój na bazie lemoniady. Smak cytryn, rabarbaru i borówek świetnie do siebie pasuje, a całość jest prosta i szybka, trzeba się jedynie zaopatrzyć w syropy rabarbarowy i borówkowy – dopóki jest na nie sezon. Naprawdę warto to zrobić bo przydadzą się w niejednym deserze…W wersji dla dorosłych można dodać alkoholu np. wódki lub ginu (do ginu bardziej będzie pasować lemoniada z bąbelkami).
Składniki na 6 porcji:
syrop rabarbarowy,
syrop borówkowy,
słomka,
kostki lodu i borówki do dekoracji.
Aby zrobić syrop rabarbarowy należy w dużej patelni 600 g rabarbaru pokrojonego na ok. 1 cm kawałki zasypać 200 g cukru i powoli podgrzewać (ok. 20 minut) na małym ogniu aż, rabarbar puści sok. Następnie przecedzić.
Syrop borówkowy: w rondelku umieścić szklankę wody, szklankę cukru i 2 szklanki borówek, gotować ok 30 minut, aż borówki rozmiękną. Przecedzić, nie przecierajcie go przez sito! Żeby napój dobrze się prezentował syrop musi być klarowny.
Do szklanek rozlewamy lemoniadę. Słomką nabieramy syropu borówkowego, zatykamy palcem koniec rurki by wytworzyć podciśnienie. Wkładamy rurkę do szklanki z lemoniadą (tak by dotykała dna) i powoli wlewamy syrop. Tą samą czynność powtarzamy z syropem rabarbarowym (syrop wlewamy zaraz nad syropem borówkowym). Delikatnie wkładamy kostki lodu i borówki. Gotowe!
Smacznego!
1 comment
Lemoniadę piję litrami, tą klasyczną i nie tylko. Fajny przepis, wykorzystam na dniach.