facebook

Lemoniada z tymiankiem

0 Posted by - 25 sierpnia 2014 - Przepisy

Czy jest ktoś kto nie lubi lemoniady? Chyba nie :) Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ten napój, nasza kolejna propozycja to lemoniada z tymiankiem i borówkami. Zioła wspaniale podkreślają smak owoców, a tymianek pasuje do większości z nich. Połączenie tymianku i cytryny sprawdziło się w ciasteczkachtorcie, postanowiliśmy więc wypróbować je w napoju. Efekt to orzeźwiający i aromatyczny drink! Zamiast borówek możecie użyć truskawek, innych owoców leśnych, brzoskwiń itp. Polecamy!

Składniki na duży dzbanek

Syrop tymiankowy:

szklanka wody,

szklanka cukru,

spora garść świeżych gałązek tymianku

oraz

1,25 szklanki świeżego soku cytrynowego,

4-5 szklanek wody do uzupełnienia,

borówki amerykańskie i borówki leśne do smaku (lub inne owoce),

świeży tymianek do dekoracji.

Z cukru, wody i tymianku przygotowujemy syrop, wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, studzimy.

Po odcedzeniu tymianku syrop łączymy z sokiem cytrynowym. Następnie lemoniadę uzupełniamy wodą do smaku i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.

Przed podaniem wrzucamy borówki (lub inne owoce), kilka owoców rozgniatamy. Lemoniada z tymiankiem najlepiej smakuje z lodem i oczywiście ze świeżym tymiankiem.

Smacznego!

lemoniada2lemoniada6lemoniada8

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »