Czy jest ktoś kto nie lubi lemoniady? Chyba nie 🙂 Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ten napój, nasza kolejna propozycja to lemoniada z tymiankiem i borówkami. Zioła wspaniale podkreślają smak owoców, a tymianek pasuje do większości z nich. Połączenie tymianku i cytryny sprawdziło się w ciasteczkach i torcie, postanowiliśmy więc wypróbować je w napoju. Efekt to orzeźwiający i aromatyczny drink! Zamiast borówek możecie użyć truskawek, innych owoców leśnych, brzoskwiń itp. Polecamy!
Składniki na duży dzbanek
Syrop tymiankowy:
szklanka wody,
szklanka cukru,
spora garść świeżych gałązek tymianku
oraz
1,25 szklanki świeżego soku cytrynowego,
4-5 szklanek wody do uzupełnienia,
borówki amerykańskie i borówki leśne do smaku (lub inne owoce),
świeży tymianek do dekoracji.
Z cukru, wody i tymianku przygotowujemy syrop, wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku i gotujemy przez ok. 2-3 minuty, studzimy.
Po odcedzeniu tymianku syrop łączymy z sokiem cytrynowym. Następnie lemoniadę uzupełniamy wodą do smaku i schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny.
Przed podaniem wrzucamy borówki (lub inne owoce), kilka owoców rozgniatamy. Lemoniada z tymiankiem najlepiej smakuje z lodem i oczywiście ze świeżym tymiankiem.
Smacznego!