Dzisiaj będzie krótko i treściwie. Pewnie już zauważyliście, że lubimy lemoniadę🙂 W ostatnie dni lata zapraszamy na wersję o smaku malinowym z lawendą. Powiemy tylko trzy słowa: kolor, smak, aromat!
Składniki na ok. 6 porcji:
1,5 szklanki malin,
szklanka cukru,
1/2 szklanki wody,
1,5 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy,
szklanka soku z cytryny,
woda do uzupełnienia.
Maliny zasypujemy połową cukru, odstawiamy na 30 minut by puściły sok, przecedzamy. Resztę cukru, wodę i lawendę gotujemy na małym ogniu ok. 7 minut, następnie odcedzamy. Sok z malin mieszamy z syropem i sokiem z cytryn, uzupełniamy wodą. Schładzamy w lodówce. Malinowa lemoniada powinna być oczywiście podana z kostkami lodu i malinami 🙂 Smacznego!
1 comment
Świetny pomysł, kocham wszystko co z lawendą więc pewnie niebawem wypróbuję 😉