Do ciasta drożdżowego często dodaję pure warzywne – nadaje mu większej wilgotności i koloru, pomoże też zredukować ilość cukru – poza np. dynią, burakiem czy batatem można śmiało użyć marchewki. Wyszły pyszne, rozkosznie pomarańczowe bułeczki. Piekłam je jeszcze jesienią, stąd konfitura z owoców róży, ale możecie wykorzystać dowolny dżem -natomiast w tym połączeniu na pewno macie porządną dawkę witaminy C!
Czasem choć tak bardzo się staram, wychodzi mi coś co wygląda na ewidentnie wytrawnie. Kiedyś zrobię zestawienie, bo przerabiałam już drożdżówki wyglądające jak mięso (!), roladę udającą szpinakową z łososiem (rabarbar i śmietanka kokosowa), tym razem wyszły mi wypisz wymaluj bułki z ketchupem (teraz wiem, że gwoździem do trumny była posypka z mielonych orzechów…) 😀
No cóż, może dlatego czekały zapomniane w odmętach dysku na publikację… W każdym razie wygląd i skojarzenia nie ujmują im smaku – są pyszne i bardzo polecam marchewkę w cieście drożdżowym 😉
A z dzikiej róży zrobicie też pyszną i zdrową zupę pełną witaminy C.
Ciasto
25 g drożdży
175 g ugotowanej marchewki (ok. 2 średnie)
120 ml mleka (1/2 szkl) + kilka łyżek
100 g masła
1 jajko
skórka z 1 pomarańczy
65 g cukru trzcinowego + 1 łyżka (można użyć białego, kokosowego itp.)
500 g mąki + 1 łyżka
Drożdże, kilka łyżek ciepłego mleka, 1 łyżkę mąki i cukru mieszamy i odkładamy do zapracowania.
Mleko miksujemy z marchewkami i roztopionym masłem. Kiedy zaczyn zapracuje dodajemy resztę składników i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
Po wyrośnięciu wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i smarujemy dżemem, zawijamy jak roladę i kroimy na plastry albo formujemy jak w tych bułeczkach.
Odkładamy do napuszenia na 30-40 minut, wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem (można dodatkowo posypać orzechami albo niekoniecznie 😉 ) i pieczemy ok. 25 minut w 175 C.
Nadzienie
Konfitura z owoców róży (albo inny, jaki macie pod ręką)
ok. 300 g owoców dzikiej róży (mogą być mrożone)
100 g cukru trzcinowego
sok z 1 cytryny
sok i skórka z 1/2 pomarańczy
Owoce oczyszczamy , obcinamy ogonki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przecedzamy i przecieramy przez sito lub miksujemy (można dodać od razu soki jeśli macie problem z miksowaniem). Do pure dodajemy cukier, soki oraz skórkę pomarańczową i smażymy kilkanaście minut do uzyskania gęstego dżemu – w razie potrzeby można dodać nieco więcej soku z cytryny.
3 komentarze
Prezentują się przepysznie , ja mam taką kupną konfiturę słodzoną sokiem z jabłek , chyba Łowicza , nada się ?
Jasne, nie wiem jaką ma konsystencję – jeśli jest z tych bardziej rzadkich można odparować przed użyciem.
Dzień dobry, Chciałabym zapytać czy marchewki z mlekiem i masłem należy zblendować? Jaką to powinno mieć konsystencję? Coś w rodzaju puree z marchewki rozrzedzone mlekiem i masłem?