facebook

Mazurek jogurtowy z hibiskusem

0 Posted by - 15 kwietnia 2017 - Bez kategorii

Dla niezdecydowanych ostatni przepis wielkanocny przed świętami :) Lekki mazurek jogurtowy z hibiskusem jest niezbyt słodki, delikatny, naprawdę pyszny! Nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu, czyli taki jak lubię najbardziej :) Z dekoracją z efektem akwareli czyli „watercolor” i świeżymi kwiatami wiosennymi podbije serca i żołądki waszych gości :)

Masa z hibiskusa i jogurtowa są dość  wilgotne i sprawiają, że mazurek może rozmakać, rozwarstwiać się itp. odkryłam, że jeśli spód posmarujecie cieniutką warstwa rozpuszczonego oleju kokosowego (inny zastygający tłuszcz też się sprawdzi) zabezpieczy to mazurek i będzie dłużej apetycznie wyglądał!

Jeszcze zdążycie go upiec na tegoroczną Wielkanoc :)

Wesołych świąt!

Składniki na blachę ok. 20 x 24 cm.

Kruchy spód:

150 g mąki,

25 g mąki ziemniaczanej,

25 g cukru pudru,

1 żółtko,

100 g masła,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie łyżeczkę zimnej wody. Ciasto od razu rozwałkowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 h.

Pieczemy w 175 C przez ok. 25-30 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu smarujemy spód cieniutką warstwą roztopionego oleju kokosowego (będzie mniej rozmiękał, to potrzebne zwłaszcza jeśli nie planujecie zjeść mazurka od razu).

Masa z hibiskusem

50 g śmietany kremówki

20 g mleka

suszony hibiskus (kilka kwiatów, można zastąpić herbatką z hibiskusa – 5 torebek)

85 g białej czekolady

Śmietankę mieszamy z mlekiem, zalewamy hibiskus i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i namaczamy kilka-kilkanaście minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru, odcedzamy hibiskus, ponownie podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylewamy na podpieczony spód.

Masa jogurtowa

30 g oleju kokosowego

20 g białej czekolady

20 g śmietany kremówki

85 g jogurtu greckiego

Jogurt grecki wyjmujey z lodówki na ok. godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączamy na sitku.

Olej roztapiamy, mieszamy ze śmietanką i podgrzewamy, łączymy z czekoladą i mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści (w razie potrzeby ponownie podgrzewamy, lub umieszczamy na kąpieli wodnej). Studzimy masę, powinna być w temperaturze pokojowej zanim zmieszamy ją z jogurtem. Dodajemy jogurt grecki, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę z hibiskusem. Mazurek chłodzimy w lodówce, po ok. 1-2 godzinach jest gotowy do jedzenia.

Przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2-3 dni.

Smacznego!

Easter hibiscus yoghurt tart. Mazurek. Food photography by Candy ComapnyEaster hibiscus yoghurt tart. Mazurek. Food photography by Candy ComapnyEaster hibiscus yoghurt tart. Mazurek. Food photography by Candy ComapnyEaster hibiscus yoghurt tart. Mazurek. Food photography by Candy CompanyEaster hibiscus yoghurt tart. Mazurek. Food photography by Candy Company

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Rozkoszny 15 kwietnia 2017 - 19:18 Reply

    U mnie na świętach też mazurek hibiskusowy, trochę inny, ale Twój też kusi!

    • Candy Company 18 kwietnia 2017 - 10:16 Reply

      Dzięki :) Oo a w jakiej wersji? Chętnie poeksperymentuję w przyszłym roku…

    Leave a reply

    Translate »