Dla niezdecydowanych ostatni przepis wielkanocny przed świętami 🙂 Lekki mazurek jogurtowy z hibiskusem jest niezbyt słodki, delikatny, naprawdę pyszny! Nieskomplikowany i szybki w przygotowaniu, czyli taki jak lubię najbardziej 🙂 Z dekoracją z efektem akwareli czyli „watercolor” i świeżymi kwiatami wiosennymi podbije serca i żołądki waszych gości 🙂
Masa z hibiskusa i jogurtowa są dość wilgotne i sprawiają, że mazurek może rozmakać, rozwarstwiać się itp. odkryłam, że jeśli spód posmarujecie cieniutką warstwa rozpuszczonego oleju kokosowego (inny zastygający tłuszcz też się sprawdzi) zabezpieczy to mazurek i będzie dłużej apetycznie wyglądał!
Jeszcze zdążycie go upiec na tegoroczną Wielkanoc 🙂
Wesołych świąt!
Składniki na blachę ok. 20 x 24 cm.
Kruchy spód:
150 g mąki,
25 g mąki ziemniaczanej,
25 g cukru pudru,
1 żółtko,
100 g masła,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie łyżeczkę zimnej wody. Ciasto od razu rozwałkowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 h.
Pieczemy w 175 C przez ok. 25-30 minut do zarumienienia. Po wystudzeniu smarujemy spód cieniutką warstwą roztopionego oleju kokosowego (będzie mniej rozmiękał, to potrzebne zwłaszcza jeśli nie planujecie zjeść mazurka od razu).
Masa z hibiskusem
50 g śmietany kremówki
20 g mleka
suszony hibiskus (kilka kwiatów, można zastąpić herbatką z hibiskusa – 5 torebek)
85 g białej czekolady
Śmietankę mieszamy z mlekiem, zalewamy hibiskus i doprowadzamy do wrzenia, następnie zdejmujemy z palnika i namaczamy kilka-kilkanaście minut. Śmietanka powinna nabrać intensywnie różowego koloru, odcedzamy hibiskus, ponownie podgrzewamy śmietankę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy (zmieni kolor na fioletowy). Krem wylewamy na podpieczony spód.
Masa jogurtowa
30 g oleju kokosowego
20 g białej czekolady
20 g śmietany kremówki
85 g jogurtu greckiego
Jogurt grecki wyjmujey z lodówki na ok. godzinę przed przygotowaniem kremu i odsączamy na sitku.
Olej roztapiamy, mieszamy ze śmietanką i podgrzewamy, łączymy z czekoladą i mieszamy, aż cała czekolada się rozpuści (w razie potrzeby ponownie podgrzewamy, lub umieszczamy na kąpieli wodnej). Studzimy masę, powinna być w temperaturze pokojowej zanim zmieszamy ją z jogurtem. Dodajemy jogurt grecki, dokładnie mieszamy i wylewamy na masę z hibiskusem. Mazurek chłodzimy w lodówce, po ok. 1-2 godzinach jest gotowy do jedzenia.
Przechowujemy w lodówce i zjadamy w ciągu 2-3 dni.
Smacznego!
9 komentarzy
U mnie na świętach też mazurek hibiskusowy, trochę inny, ale Twój też kusi!
Dzięki 🙂 Oo a w jakiej wersji? Chętnie poeksperymentuję w przyszłym roku…
Nie lepiej ciasto posmarować roztopioną (białą) czekoladą zamiast niezdrowego oleju kokosowego?!!!
Nierafinowany (i tylko nierafinowany!) olej kokosowy nie jest niezdrowy – jest dużo zdrowszy niż biała czekolada, ale oczywiście można użyć czekolady 🙂
Jaki piekny,pastelowy…i na pewno pychota.Pozdrawiam.
Czy moge uzyc masla zamiast oleju kokosowego? Pozdrawiam!
Tak, masa będzie miała trochę inny smak i kolor, ale wyjdzie.
Czy do polewy mogę użyć jogurtu naturalnego gęstego?
Tak 🙂