Słodko-kwaśny mazurek na najlepszym kruchym spodzie, z pysznym kokosowym ganache i kwaśnym limonkowym curdem – zdecydowanie najsmaczniejszy jaki jadłam od dobrych kilku lat… Oba smaki świetnie się uzupełniają; aromat kokosa jest delikatny, dominuje kwaskowatość limonki. Mazurek kokosowo limonkowy jest idealny: nie za słodki, orzeźwiający i bardzo wiosenny (ach ten kolor!). Obie masy przygotujecie w 30 minut, można je nawet przyrządzać jednocześnie 🙂 Od razu sugeruję podwójną porcję! Koniecznie do upieczenia w te święta i każde kolejne… 🙂 Pycha!
Piekę go co roku na Wielkanoc…
Składniki na blachę 20 x 24 cm.
Kruchy spód:
150 g mąki,
25 g mąki ziemniaczanej,
35 g cukru pudru,
1 żółtko,
100 g masła,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodajcie łyżeczkę zimnej wody. Ciasto od razu rowałkowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub między dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania mąką) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1h.
Pieczemy w 175 przez ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Kokosowy ganache:
80 g śmietanki kokosowej,
220 g białej czekolady,
2 łyżeczki likeru kokosowego.
Czekoladę i śmietankę kokosową umieszczamy w kąpieli wodnej i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając. Kiedy oba składniki się połączą dodajemy likier kokosowy i odstawiamy na kilka minut, aż ganache lekko przestygnie. Następnie miskę z ganache umieszczamy na misce z bardzo zimną wodą i miksujemy przez 2-3 minuty. Kiedy masa pojaśnieje i zrobi się gęstsza wykładamy ją na kruchy spód i wyrównujemy.
Limonkowy curd:
sok i skórka z 3 limonek (ok. 1/3 szklanki soku),
60 g cukru,
2 żółtka,
1 jajko,
30 g masła
oraz zielony barwnik spożywczy (niekoniecznie).
Sok i skórkę z limonek roztrzepujemy z jajkami i cukrem, dodajemy masło pokrojone w drobną kosteczkę i umieszczamy na kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Po ok. 10 minutach kiedy masa zauważalnie zgęstnieje, zdejmujemy miskę z kąpieli, a curd przecieramy przez sitko. Można dodać minimalną ilość barwnika by podkreślić zielony kolor kremu.
Limonkowy curd wykładamy na masę kokosowy i odstawiamy do zastygnięcia.
Mazurek przechowujemy w chłodnym miejscu do 7 dni, ale gwarantujemy, że tyle nie postoi 🙂
Smacznego!
20 komentarzy
Zapowiada się smakowicie, a zdjęcia są zachwycające:)
Dziękuję! Jestem perfekcjonistką i zwykle coś mi nie pasuje, ale muszę przyznać, że ten mazurek naprawdę jest pyszny! 🙂
Apetyczny mazurek i piękne zdjęcia:)
Jakie to kolorowe…cudny jest ten mazurek 🙂
Bardzo dziękuję! wyszedł bardzo wiosennie… 🙂 Pozdrawiam
Jaki piękny. Muszę w takim razie zmienić moje plany swiątecznych wypieków. Obok takiego mazurka nie da się przejść obojętnie:)
Podoba mi się w nim dosłownie wszystko. Apetyczne zdjęcia 🙂
Dziękuję, bardzo miło to słyszeć 🙂
Obłędny kolor!!! 🙂
Jak zrobiłaś plastry limonek na wierzchu?
To po prostu bardzo cieniutko pokrojona limonka, przyda się dobry, ostry nóż 🙂
Dzień dobry, chciałabym spytać gdzie mozna dostać śmietankę kokosową? Planuje zrobic mazurek z Pani przepisu i mam problem
Wystarczy schłodzić mleczko kokosowe w puszce, gęsta biała cześć to właśnie śmietanka kokosowa. Pozdrawiam!
Tak też myślałam, bardzo dziękuje za tak szybka
Odpowiedz, Wesołych Świat
A może mi Pani jeszcze podpowie jak uzyskać zielony barwik? Zazwyczaj używam Wiltona ale niestety za poNo znalazłam przepis
Można użyć np. soku ze szpinaku (świeżego lub mrożonego), ale bez barwnika też wyjdzie 🙂 Wesołych Świąt!
Robię go od czterech lat na Wielkanoc i już sobie nie wyobrażam Świąt bez tego smaku. Jest perfekcyjny.
Bardzo się cieszę, u mnie też jest co roku 🙂
Już jutrooooo
Super! Ja jeszcze dziś na szybko piekę 🙂