Mazurek sosnowy, prosto z lasu 馃檪 Najlepszy kruchy mazurkowy sp贸d, kwaskowaty sosnowy krem i posypka z sosnowego cukru. Wszystko pachnie troch臋 jak Bo偶e Narodzenie i choinka – uwielbiam!
Zu偶y艂am do niego ca艂膮 mas臋 igie艂, p臋d贸w, nawet znalaz艂o si臋 i kilka m艂odych ga艂膮zek, nie 偶a艂ujcie ich – aromat b臋dzie wyra藕niejszy. Zar贸wno krem jak i sosnowy cukier mo偶na zrobi膰 nawet kilka dni wcze艣niej. Sosnowy cukier mo偶na zu偶ywaj膮c jak zwyk艂y cukier, dodaj膮c go do ciast, u偶ywaj膮c jako posypka…
Sk艂adniki na blach臋 ok. 20 x 24 cm. Zrobi艂am dwa mniejsze.
Sp贸d
150 g m膮ki
25 g m膮ki ziemniaczanej
25 g cukru pudru
1 偶贸艂tko
100 g mas艂a
szczypta soli
Z podanych sk艂adnik贸w zagniatamy kruche ciasto. Je艣li ciasto b臋dzie zbyt suche dodajcie 艂y偶eczk臋 zimnej wody. Ciasto od razu rozwa艂kowujemy, najlepiej na silikonowej macie lub mi臋dzy dwoma warstwami papieru do pieczenia (bez podsypywania m膮k膮) i przek艂adamy na blach臋 wy艂o偶on膮 papierem do pieczenia. Nak艂uwamy widelcem i wk艂adamy do lod贸wki na 1 h.
Pieczemy w 175 C przez ok. 25-30 minut do zarumienienia.
Sp贸d studzimy, smarujemy kremem sosnowym i zapiekamy ok. 1-15 minut w 160 C. Dekorujemy cukrem pudrem sosnowym i kwiatami.
Krem sosnowy
5 偶贸艂tek
ok. 150 g cukru sosnowego (przepis poni偶ej)
65 g mas艂a
sok z 3 du偶ych cytryn
sk贸rka z 1/2 cytryny
spora gar艣膰 igie艂 sosnowych, m艂odych p臋d贸w, ga艂膮zek
Ig艂y i ga艂膮zki siekamy lub rozdrabniamy w blenderze.
Trzepaczk膮 mieszamy 偶贸艂tka, cukier oraz sok i sk贸rk臋 z cytryny. Dodajemy mas艂o i ig艂y i umieszczamy na k膮pieli wodnej. Mieszamy podgrzewaj膮c przez ok. 10 minut, a偶 masa zg臋stnieje. Odcedzamy ig艂y, a krem przykrywamy foli膮 spo偶ywcz膮.
Cukier sosnowy
1 cz臋艣膰 igie艂 sosny* (mo偶na doda膰 te偶 inne, np. jod艂y 艣wierku)
3 cz臋艣ci cukru
Wszystkie sk艂adniki miksujemy w blenderze. Cukier mo偶na zrobi膰 wcze艣niej. Zaraz po zrobieniu jest do艣膰 wilgotny, mo偶ecie go rozsypa膰 na blaszce do pieczenia i zostawi膰 do wysuszenia. Po wysuszeniu cze艣膰 cukru mielimy na puder.
*Nadaj膮 si臋 do niego stare, nowe ig艂y, cukier mo偶na robi膰 przez ca艂y rok.
8 komentarzy
Wow, zjawiskowy
Dzi臋ki! 馃檪
Je艣li bym chcia艂a zrobi膰 jeszcze jedn膮 warstw臋 kremu/d偶emu – to co mog艂oby pasowa膰? 馃檪
Mo偶na na wierz wyla膰 np. ganache z bia艂ej czekolady, a je艣li d偶em to my艣l臋, 偶e malinowy dobrze by pasowa艂 do sosnowego smaku. 馃檪
Niesamowite ciasto, nawet do g艂owy by mi nie przysz艂o takie ciekawe po艂膮czenie! Gratuluj臋 馃檪
Dzi臋kujemy za cudowny przepis, wykonali艣my wsp贸lnie na zaj臋ciach praktycznych.
Tutaj mo偶na zobaczy膰 efekt ko艅cowy. Wysz艂o przepysznie. 馃檪
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02nDqdzqtTtdWygmNRouqtJ4FFgSKJhQDqZMUP5M7MZutHfKsp66hSeXWMeW6b5acRl&id=100054304129811&sfnsn=mo
Pozdrawiamy
Studenci Zielarstwa z Krosna 馃檪
Bardzo mi mi艂o!
Wygl膮da wspaniale! Mam ogromn膮 ochot臋 go zrobi膰, ale zastanawiam si臋, czy jest jaki艣 spos贸b na zweganizowanie kremu. Mia艂aby艣 mo偶e jakie艣 porady? Ale rozumiem te偶, je艣li po prostu si臋 nie da, jednak sporo w nim 偶贸艂tek 馃槈
I czy my艣lisz, 偶e konfitura pomara艅czowa jako dolna warstwa by pasowa艂a w smaku?