Melópita – grecki sernik z miodem w polskiej wersji. Sernik przygotujecie w 5 minut, mieszając masę widelcem – to jeden z najszybszych przepisów jakie do tej pory robiłam.
Ciężko pisać mi o greckich klimatach, kiedy na zewnątrz jest w porywach 19 C 🙂 Będzie więc o mirabelkach.
W tym roku w żadnym z moich sekretnych miejsc nie ma prawie ani jednej śliwki. Z trudem uzbierałam kilka do sosu, poświęcając przy tym ulubione espadryle, które swoją drogą zreanimowałam potem w pralce. Te do zdjęć kupiłam na Placu Imbramowskim. Rzadko kiedy udaje mi się znaleźć owoce rosnące na dziko do kupienia na targach i placach, więc było to naprawdę miłe zaskoczenie. Tym bardziej, że wiedziałam, że nie mam szans ani czasu na zebranie mirabelek o sesji. Tak naprawdę śliwki ze zdjęć to ałycza nie mirabelka (jest nieco mniej kwaśna), ale też się sprawdziła.
Melópita to grecki sernik, specjalność z wyspy Sifnos. Przyrządza się go z serem myzithra (miękki ser robiony na bazie zarówno mleka owczego jak i koziego), z kilku prostych składników. Jego siła tkwi w prostocie i dobrej jakości składnikach – dlatego użyjcie tych najlepszych.
Myzithre ciężko zdobyć, dodałam więc bryndzy. Bryndza, miód i mirabelki to pyszne połączenie godne gwiazdki Michelin 🙂 Sprawdźcie sami!
Sos z mirabelek i miodu chętnie wykorzystam w innych okolicznościach. Myślałam nawet by zrobić go więcej i spasteryzować na zimę. Wam też na pewno posmakuje 🙂
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony
Składniki na formę 20 cm
500 g sera myzithra lub ricotty (użyłam ricotty)
100 g bryndzy
3 duże jajka
150 g płynnego miodu (użyłam lawendowego)
ziarna z 1 laski wanilii
1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wszystkie składniki mieszamy delikatnie trzepaczką lub widelcem, aż masa będzie gładka. Wylewamy do wsmarowanej masłem formy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40-50 minut, aż sernik lekko zbrązowieje.
Studzimy.
Sos mirabelkowy
300 g mirabelek
2-3 łyżki miodu
Mirabelki nacinamy i przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i podgrzewamy. Kiedy mirabelki się rozpadną przecieramy je przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pure gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Dodajemy miód.
Grecki sernik z miodem podajemy z sosem mirabelkowym, kwiatami, bezami.
Smacznego!
4 komentarze
A takie właśnie proste ciasta – wrzucić i zamieszać najczęściej smakują najlepiej 🙂 Twój sernik wygląda cudownie, te kolory, owoce – aż myśli się o lecie i Grecji 🙂
Witam,
A gdzie mogę kupić bryndzę albo czym ja zastąpić? 🙂
Witam,
A gdzie mogę kupić bryndzę albo czym ja zastąpić???!!!
Bryndza owcza powinna być dostępna w większości sklepów spożywczych, chodzi o taką w kostce lub w pudełeczku do kanapek Np. tej firmy https://tinyurl.com/ycm3btx6