facebook

Melópita grecki sernik z mirabelkami i miodem

0 Posted by - 25 sierpnia 2017 - bez cukru / sugar free, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, sernik / cheesecake

Melópita – grecki sernik z miodem w polskiej wersji. Sernik przygotujecie w 5 minut, mieszając masę widelcem – to jeden z najszybszych przepisów jakie do tej pory robiłam.

Ciężko pisać mi o  greckich klimatach, kiedy na zewnątrz jest w porywach 19 C :) Będzie więc o mirabelkach.

W tym roku w żadnym z moich sekretnych miejsc nie ma prawie ani jednej śliwki. Z trudem uzbierałam kilka do sosu, poświęcając przy tym ulubione espadryle, które swoją drogą zreanimowałam potem w pralce. Te do zdjęć kupiłam na Placu Imbramowskim. Rzadko kiedy udaje mi się znaleźć owoce rosnące na dziko do kupienia na targach i placach, więc było to naprawdę miłe zaskoczenie. Tym bardziej, że wiedziałam, że nie mam szans ani czasu na zebranie mirabelek o sesji. Tak naprawdę śliwki ze zdjęć to ałycza nie mirabelka (jest nieco mniej kwaśna), ale też się sprawdziła.

Melópita to grecki sernik, specjalność z wyspy Sifnos. Przyrządza się go z serem myzithra (miękki ser robiony na bazie zarówno mleka owczego jak i koziego), z kilku prostych składników. Jego siła tkwi w prostocie i dobrej jakości składnikach – dlatego użyjcie tych najlepszych.

Myzithre ciężko zdobyć, dodałam więc bryndzy. Bryndza, miód i mirabelki to pyszne połączenie godne gwiazdki Michelin :) Sprawdźcie sami!

Sos z mirabelek i miodu chętnie wykorzystam w innych okolicznościach. Myślałam nawet by zrobić go więcej i spasteryzować na zimę. Wam też na pewno posmakuje :)

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony

Składniki na formę 20 cm

500 g sera myzithra lub ricotty (użyłam ricotty)

100 g bryndzy

3 duże jajka

150 g płynnego miodu (użyłam lawendowego)

ziarna z 1 laski wanilii

1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Wszystkie składniki mieszamy delikatnie trzepaczką lub widelcem, aż masa będzie gładka. Wylewamy do wsmarowanej masłem formy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 40-50 minut, aż sernik lekko zbrązowieje.

Studzimy.

Sos mirabelkowy

300 g mirabelek

2-3 łyżki miodu

Mirabelki nacinamy i przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżki wody i podgrzewamy. Kiedy mirabelki się rozpadną przecieramy je przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Pure gotujemy jeszcze ok. 10 minut, aż trochę zgęstnieje. Dodajemy miód.

Grecki sernik z miodem podajemy z sosem mirabelkowym, kwiatami, bezami.

Smacznego!

Melopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy CompanyMelopita greek cheesecake recipe with honey and mirabelle plum. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • pinkyyy 25 sierpnia 2017 - 12:32 Reply

    A takie właśnie proste ciasta – wrzucić i zamieszać najczęściej smakują najlepiej :) Twój sernik wygląda cudownie, te kolory, owoce – aż myśli się o lecie i Grecji :)

  • Leave a reply

    Translate »