facebook

Ciasteczka spekuloos. Migdałowe z marcepanem

0 Posted by - 23 grudnia 2014 - Przepisy

Pewnie są wam dobrze znane! Ciasteczka speculoos, speculaas, speculaasje nazywane różwnież biscoff cookies albo windmill cookies to korzenne kruche ciasteczka popularne w Belgii, Holandii i Niemczech. Ciastka wypiekane w tamtych rejonach od XV w. początkowo były przysmakiem dla zamożnych ze względu na wysoką cenę przypraw. Są do dziś pieczone w charakterystycznych drewnianych formach, pięknie rzeźbionych z dużą ilością detali. Kiedyś wpadł nam w ręce katalog niemieckiej firmy produkujących foremki, było tyle pięknych wzorów zwierząt, scenek, ornamentów – raj dla maniakalnych zbieraczy kuchennych akcesoriów :) Można spotkać kilka rodzajów speculaas np. z dodatkiem migdałów, z nadzieniem z marcepanu; w Belgii spróbujecie nawet piwa o smaku speculoos! I przede wszystkim słodkiego kremu speculoos do kanapek i nie tylko… Dziś proponujemy wersję ciasteczek z dodatkiem marcepanu i migdałów, nie będziemy się rozpisywać – to po prostu pyszne kruche, zimowe ciasteczka :) Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza, że już za kilka dni na blogu znajdziecie kolejny wpis z wykorzystaniem ciasteczek speculoos.

Wesołych i słodkich Świąt!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

50 g marcepanu,

200 g miękkiego masła,

150 g brązowego cukru,

1 jajko,

1 łyżeczka gorzkiego kakao,

2 łyżeczi cynamonu,

1/2 łyżeczki kardamonu,

1/4 łyżeczki imbiru,

szczypta gałki muszkatołowej i zmielonych goździków,

300 g mąki,

100 g  mielonych migdałów.

Mąkę miszamy  z przyprawami, kakao i migdałami, odstawiamy.

Marcepan trzemy na tarce i miksujemy z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy suche składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.

Schodzone ciasto wałkujemy nagrubość ok. 4 mm i wykrawamy ciasteczka. Jeśli będziecie używać drewnianych foremek, należy je przed każdym użyciem delikatnie oprószyć mąką/cukrem pudrem i strząsnąć nadmiar przed odciśnięciem ciastka.

Wycięte ciastka chłodzimy 30 minut w lodówce lub zamrażarce. Ciasteczka speculoos pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze  170ºC.

Smacznego!

speculoos2speculoos3speculoos4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »