Pewnie są wam dobrze znane! Ciasteczka speculoos, speculaas, speculaasje nazywane różwnież biscoff cookies albo windmill cookies to korzenne kruche ciasteczka popularne w Belgii, Holandii i Niemczech. Ciastka wypiekane w tamtych rejonach od XV w. początkowo były przysmakiem dla zamożnych ze względu na wysoką cenę przypraw. Są do dziś pieczone w charakterystycznych drewnianych formach, pięknie rzeźbionych z dużą ilością detali. Kiedyś wpadł nam w ręce katalog niemieckiej firmy produkujących foremki, było tyle pięknych wzorów zwierząt, scenek, ornamentów – raj dla maniakalnych zbieraczy kuchennych akcesoriów 🙂 Można spotkać kilka rodzajów speculaas np. z dodatkiem migdałów, z nadzieniem z marcepanu; w Belgii spróbujecie nawet piwa o smaku speculoos! I przede wszystkim słodkiego kremu speculoos do kanapek i nie tylko… Dziś proponujemy wersję ciasteczek z dodatkiem marcepanu i migdałów, nie będziemy się rozpisywać – to po prostu pyszne kruche, zimowe ciasteczka 🙂 Koniecznie do wypróbowania, zwłaszcza, że już za kilka dni na blogu znajdziecie kolejny wpis z wykorzystaniem ciasteczek speculoos.
Wesołych i słodkich Świąt!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
50 g marcepanu,
200 g miękkiego masła,
150 g brązowego cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka gorzkiego kakao,
2 łyżeczi cynamonu,
1/2 łyżeczki kardamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta gałki muszkatołowej i zmielonych goździków,
300 g mąki,
100 g mielonych migdałów.
Mąkę miszamy z przyprawami, kakao i migdałami, odstawiamy.
Marcepan trzemy na tarce i miksujemy z masłem i cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Na końcu wsypujemy suche składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.
Schodzone ciasto wałkujemy nagrubość ok. 4 mm i wykrawamy ciasteczka. Jeśli będziecie używać drewnianych foremek, należy je przed każdym użyciem delikatnie oprószyć mąką/cukrem pudrem i strząsnąć nadmiar przed odciśnięciem ciastka.
Wycięte ciastka chłodzimy 30 minut w lodówce lub zamrażarce. Ciasteczka speculoos pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 15 minut w temperaturze 170ºC.
Smacznego!