Obowiązkowy deser w sezonie wiśniowym! Pyszne, rozpływające się w ustach migdałowe ciasto z wiśniami i kremem patissiere z wodą z kwiatu pomarańczy i kardamonem. Robiłam je dwa razy, najpierw z innym kremem, ale ten wygrał pod każdym względem. Ciasto jest delikatne, ale pełne smaków i aromatów.
To było moje pierwsze podejście do wody z kwiatu pomarańczy (do tej pory miałam z nią styczność tylko w moim żelu pod prysznic 🙂 ). Aromat jest dość specyficzny, ale mi bardzo się spodobał i jeśli się tylko nie przesadzi z jego ilością świetnie podkreśla smak, zwłaszcza migdałów. W kremie patisserie też sprawdził się idealnie!
Pyszne, pyszne, pyszne i koniecznie do wypróbowania! 🙂
Składniki na ok. 10 większych ciastek lub tartę 23 cm.
Ciasto:
150 g miękkiego masła
75 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
150 g mąki
75 g mielonych migdałów
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i kwiatu pomarańczy wodę z ucieramy jeszcze 2-3 minuty. Mąkę przesiewamy z mielonymi migdałami i dodajemy do ciasta, mieszamy do połączenia składników. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy 23 cm lub w kwadratowej formie o wymiarach ok. 20 x 30 cm (na mniejsze ciastka) wyłożonych papierem do pieczenia.
Chłodzimy w lodówce przez ok. 40 minut, na 10 minut przed pieczeniem wkładając do zamrażalnika.
Pieczemy ok. 25 minut, do zarumieniania w piekarniku nagrzanym do 175 C.
Jeśli robicie ciasta zaraz po upieczeniu na ciepło nacinamy ciasto okrągłą foremką i zostawiamy do ostudzenia.
Dżem wiśniowy
350 g wiśni
2-3 łyżki cukru
Wiśnie drylujemy i smażymy z cukrem, aż do uzyskania gęstego dżemu, ok. 20-30 minut.
Krem patissiere z wodą z kwiatu pomarańczy
100 g mleka
100 g śmietany kremówki 36 %
2 ziarna kardamonu
ziarenka z 1 laski wanilii
75 g cukru pudru
3 żółtka
10 g mąki pszennej
10 g mąki kukurydzianej (nie skrobi)
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
100 g miękkiego masła
oraz ok. 200 g świeżych drylowanych wiśni
Mleko, kremówkę, wanilię i kardamon doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy w palnika. W międzyczasie żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę pod koniec ucierania dodając mąki.
Lekko ostudzone (ale wciąż ciepłe) mleko dodajemy do masy żółtkowej cały czas ucierając. Przekładamy z powrotem do garnka i na średnim ogniu podgrzewamy cały czas mieszając do zagotowania, jak budyń. Krem patisserie odkładamy do wystudzenia przykryty folią spożywczą, kiedy wystygnie chłodzimy w lodówce.
Przed miksowaniem z masłem wyjmujemy na ok. 40 minut do temperatury pokojowej.
Krem miksujemy przez ok. 30 s, następnie po 1 łyżce dodajemy miękkie masło (powinno być bardzo miękkie, o konsystencji kremu) i miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Jeśli krem wygląda na zwarzony po prostu dalej miksujcie, aż zrobi się gładki. Jeśli jest za rzadki włóżcie go na chwile do lodówki. Na końcu dodajemy wodę z kwiatu pomarańczy.
Złożenie
Na spód nakładamy dżem wiśniowy, wyciskamy krem i ozdabiamy świeżymi wiśniami (na ciastka krem dałam tylko na krawędziach, ale na duży blat można go równomiernie rozsmarować).
Smacznego!
9 komentarzy
Na insta obiecałaś, że zamieścisz wpis nt. kulek z tortów dla 5latków.
Wpis miał się pojawić chyba już tydzień temu. Będzie?
Będzie, będzie 🙂 Przez nawał pracy trochę się przedłużyła mi się praca nad tym tutorialem, ale na pewno pojawi się w tym miesiącu na blogu!
Ok, będę czekała. Pozdrowienia!
Wygląda fantastycznie. Już patrząc na zdjęcie człowiek ma ochotę na kawałek
Dziękuję! Ciastka były boskie, wiśnie, migdały i krem patisserie smakują razem cudownie!
Dzięki tobie tyle składników poznaję 😀 Oczywiście bajka, jak zawsze!
Sama co chwilę odkrywam nowe smaki i aromaty, fajnie, że nie tylko dla mnie to nowości 🙂
Wspaniałe składniki! Aż ciężko mi jest sobie wyobrazić jaki to musi mieć cudowny smak! <3
Oj ma!