facebook

Mincemeat pie – tarta z aromatycznym nadzieniem bakaliowym

0 Posted by - 19 grudnia 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, ciastka / cookies, Przepisy, tarty / tarts

Mincemeat pie to jedno z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie w Anglii, USA, Kanadzie i Australii, najczęściej przygotowuje się je w formie małych ciastek.

Zrobiliście już bakaliowe nadzienie mincemeat? Jeśli nie to jeszcze zdążycie :) Warto bo mincemeat pie jest naprawdę pyszne – aromatyczne, pełne pysznych bakalii i przypraw, no i z dekoracja z kruchych gwiazdek bardzo świątecznie się prezentuje.

Mincemeat pie robi się bardzo szybko, długo pozostaje smaczne i nadaje się do mrożeni, przekonałam Was? U mnie na Święta będzie powtórka i upiekę je w dwóch wersjach tradycyjnej i żurawinowej :)

Składniki na tartę 20 cm lub ok. 14 mini tartaletek lub 3 tarty 12 cm

Ciasto

200 g mąki

120 g zimnego masła

1/4 łyżeczki soli

15 g cukru pudru

ok. 1/4 szklanki zimnej wody

oraz jajko do posmarowania

Mąkę, masło, sól i cukier siekamy (lub miksujemy w malakserze). Kiedy ciasto będzie przypominało okruchy dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.

Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 3 mm i ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę. Na ciasto wykładamy nadzienie i wkładamy do lodówki, w międzyczasie wycinamy ozdoby na wierzch tarty z reszty ciasta.

Dekorujemy mince pie smarujemy z wierzchu jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C dużą tartę ok. 50 minut, mniejsze ok. 35 minut, pod koniec pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią by zbytnio się nie spiekł.

Podajemy posypane cukrem pudrem.

Nadzienie

ok. 450 g tradycyjnego mincemeat

1 duże jabłko (najlepiej Szara Reneta)

lub

ok. 450 g żurawinowego mincemeat

2 gruszki

Jabłko lub gruszkę siekamy na kawałki i mieszamy z nadzieniem bakaliowym.

Smacznego!

Delicious mincemeat pie recipe, mince pies perfect for Christmas. Food photography by Candy CompanyDelicious mincemeat pie recipe, mince pies perfect for Christmas. Food photography by Candy CompanyDelicious mincemeat pie recipe, mince pies perfect for Christmas. Food photography by Candy CompanyDelicious mincemeat pie recipe, mince pies perfect for Christmas. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

3 Comments

  • Małgosia 21 grudnia 2016 - 19:58 Reply

    Chciałabym kiedyś przyjść do kogoś na kolację, gdzie wszystko byłoby tak pięknie podane, z takim wręcz barokowym przepychem. Byłoby cudnie!

  • Mariusz Kędzior 5 stycznia 2017 - 12:37 Reply

    Wspaniały przepisz mój brat uwielbia tarte

  • Leave a reply

    Translate »