Mincemeat pie to jedno z tradycyjnych ciast pieczonych na Boże Narodzenie w Anglii, USA, Kanadzie i Australii, najczęściej przygotowuje się je w formie małych ciastek.
Zrobiliście już bakaliowe nadzienie mincemeat? Jeśli nie to jeszcze zdążycie 🙂 Warto bo mincemeat pie jest naprawdę pyszne – aromatyczne, pełne pysznych bakalii i przypraw, no i z dekoracja z kruchych gwiazdek bardzo świątecznie się prezentuje.
Mincemeat pie robi się bardzo szybko, długo pozostaje smaczne i nadaje się do mrożeni, przekonałam Was? U mnie na Święta będzie powtórka i upiekę je w dwóch wersjach tradycyjnej i żurawinowej 🙂
Składniki na tartę 20 cm lub ok. 14 mini tartaletek lub 3 tarty 12 cm
Ciasto
200 g mąki
120 g zimnego masła
1/4 łyżeczki soli
15 g cukru pudru
ok. 1/4 szklanki zimnej wody
oraz jajko do posmarowania
Mąkę, masło, sól i cukier siekamy (lub miksujemy w malakserze). Kiedy ciasto będzie przypominało okruchy dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok. 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na grubość ok. 3 mm i ciastem wykładamy natłuszczoną foremkę. Na ciasto wykładamy nadzienie i wkładamy do lodówki, w międzyczasie wycinamy ozdoby na wierzch tarty z reszty ciasta.
Dekorujemy mince pie smarujemy z wierzchu jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C dużą tartę ok. 50 minut, mniejsze ok. 35 minut, pod koniec pieczenia przykrywamy wierzch ciasta folią by zbytnio się nie spiekł.
Podajemy posypane cukrem pudrem.
Nadzienie
ok. 450 g tradycyjnego mincemeat
1 duże jabłko (najlepiej Szara Reneta)
lub
ok. 450 g żurawinowego mincemeat
2 gruszki
Jabłko lub gruszkę siekamy na kawałki i mieszamy z nadzieniem bakaliowym.
Smacznego!
3 komentarze
Chciałabym kiedyś przyjść do kogoś na kolację, gdzie wszystko byłoby tak pięknie podane, z takim wręcz barokowym przepychem. Byłoby cudnie!
Wspaniały przepisz mój brat uwielbia tarte
Dziękuję! 🙂