facebook

Cranberry mincemeat – świąteczne żurawinowe nadzienie do ciast i ciasteczek

0 Posted by - 15 grudnia 2016 - Przepisy, przetwory / preserves

Po tradycyjnym przepisie na mincemeat przedstawiam Wam żurawinową wersję (bardziej amerykańską) ze świeżą i suszoną żurawiną oraz z dodatkiem syropu klonowego. Wykorzystacie ją tak samo jak tradycyjną – jako nadzienie do tarty lub ciastek, a nawet ciast drożdżowych. Wersja żurawinowa pasuje też do mięs i wędlin :)

Podobnie jak tradycyjne mincemeat, nadzienie dobrze jest zrobić wcześniej i pozwolić smakom się przegryźć przynajmniej 1-2 dni – ale nie jest to konieczne, zrobione na ostatnią chwilę będzie równie dobre.

Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego :) Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! :)

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki

160 ml świeżego soku jabłkowego (albo żurawinowego)

75 g ciemnego brązowego cukru

250 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)

3/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki kardamonu

150 g suszonej żurawiny

150 g rodzynek

2 średnie jabłka, pokrojone w drobną kostkę lub stare na tarce

skórka z 1 pomarańczy

50 ml brandy, rumu lub whiskey (sprawdzi się też słodkie winu typu Porto)

60 ml syropu klonowego (1/4 szkl.)

Sok podgrzewamy, kiedy będzie już gorący wsypujemy cukier i mieszamy, aż większość cukru się rozpuści. Dodajemy żurawinę, bakalie, przyprawy i jabłka i prażymy na średnim ogniu ok. 25-30 minut, aż większość płynu odparuje i powstanie coś w rodzaju gęstego dżemu (kawałki bakalii, jabłek i żurawiny powinny w dalszym ciągu być widoczne).

Mincemeat zdejmujemy z kuchenki, dodajemy alkohol i syrop klonowy i dokładnie mieszamy. Nadzienie przekładamy do wyparzonych słoików i po wystygnięciu przechowujemy w lodówce (można też zapasteryzować), będzie dobre do ok. 4 tygodni.

 

Smacznego!

Cranberry mincemeat recipe - easy and delicious. Food photography by Candy CompanyCranberry mincemeat recipe - easy and delicious. Food photography by Candy CompanyCranberry mincemeat recipe - easy and delicious. Food photography by Candy Company

zBLOGowani.pl

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »