facebook

Brownie cake pops. Mocno czekoladowe

5 Posted by - 27 marca 2014 - Przepisy

Intensywnie czekoladowe, aksamitne cake pops dla czekoladoholików. Brownie nie trzeba specjalnie reklamować, kto miał okazję je zjeść z pewnością skusi się również na te lizaki. Cake pops są słodkie, oczywiście mocno czekoladowe, ich faktura  to coś pomiędzy pralinką i ziemniaczkiem (bajaderką jak kto woli). Ten przepis bedzie idealny dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z ciasteczkowymi lizakami na patyku –  brownie nie może się nie udać i łatwo się z nim pracuje – przed pieczeniem przeczytajcie ten wpis.

Składniki na ok. 25 lizaków.

400 g brownie z waszego ulubionego przepisu lub

200 g gorzkiej czekolady,

200 g masła,

200 g cukru pudru,

3 jajka,

1 łyż. ekstraktu,

110 g mąki.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem pudrem na puszytą masę, następnie dodajemy jajka, miksujemy i wlewamy przestudzoną czekoladę i ekstrakt, miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki (20 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 25 – 28 minut w temperaturze  170ºC. Na powierzchni ciasta powinna utworzyć się jaśniejsza leko popękana wartwa. Nie pieczcie ciasta dłużej, nawet jeśli wyda Wam się, że ma zakalec – takie właśnie jest brownie. Brownie studzimy i wkładamy do lodówki.

Dodatkowo:

80 g nutelli,

200 g białej czekoaldy,

kolorowe posypki,

patyczki do lizaków,

stojak na lizaki (niekoniecznie).

Brownie kruszymy, dodajemy nutellę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za mało elastyczne, można dodać wiecej nutelli. Ciasto schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.

Następnie odrywamy tej samej wielkości kawałki ciasta i formujemy kulki. Gotowe kładziemy na blachę/talerz wyłożony papierem do pieczenia i odkładamy do lodówki na 20 – 30 minut (lub na 15 minut do zamrażarki).

W międzyczasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kulki wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy patyczki. Końcówkę patyczka maczamy w czekoladzie i wbijamy w lizaki, mniej więcej do 3/4 głębokości. Wkładamy do lodówki na kolejne 20 minut, by czekolada dobrze zastygła.

Schłodzone lizaki zanurzamy w czekoladzie (najlepiej roztopioną czekoladę przelać do wąskiego i wysokiego naczynia, np. kubka – będzie łatwiej obtaczać lizaki). Następnie delikatnie stukamy w patyczek strząsając nadmiar czekolady, oblane cake pops ponownie wstawiamy do lodówki. Po 5 – 8 minutach, kiedy czekolada nieco stwardnieje można udekorować lizaki posypkami.

Możecie przygotować cake pops na stojaku, odstawiać je na przygotowany talerz „do góry nogami” czyli patyczkiem do góry (mniej skomplikowany sposób – nie trzeba się martwić o stojak) lub po prostu pominąć wbijanie patyczka i zamiast lizaków przygotować pyszne pralinki.

Cake pops przechowujcie w lodówce do 5 dni.

Smacznego!

brownie4brownie3brownie2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • dominika 25 kwietnia 2015 - 14:19 Reply

    Witam :) Czy mogłabym prosić o dokładne podanie ilości/ wagi poszczególnych składników potrzebnych do brownie ?
    Ile czekolady, masła, jajek cukru pudru, mąki i ekstraktu (jakiego ?) :)

  • Leave a reply

    Translate »