facebook

Monster cake. Ciasteczkowy tort na Halloween bez pieczenia

1 Posted by - 24 października 2015 - ciastka / cookies, Przepisy, tort/ layer cake

Scroll down for English.

Obchodzicie Halloween? Ja właściwie nie, ale nie mogłam się powstrzymać i nie zrobić jakiegoś przerażającego ciasta z tej okazji. Lubię piec wszelkie okoliocznościowe słodycze, bo można zwykłe ciasto zmienić w coś zupełnie niezwykłego, wystarczy trochę inwencji!

Ciasteczkowy tort na Halloween jest idealny dla każdego, kto w kuchni zupełnie sobie nie radzi, bo przepis obywa się bez pieczenia i innych skomplikowanych czynności, za to efekt jest całkiem… przerażający! I oryginalny. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ciastek, niekoniecznie oreo. Pole do popisu przy dekoracji jest ogromne, więc zachęcam Was do zabawy!

A tak na marginesie dodam, że to tort na imieniny dla mojej siostry, bez aluzji i podtekstów oczywiście… :)

Składniki na torcik dla 8-10 osób.

2 opakowania ciasteczek oreo lub neo (50 ciastek, 450 g),

200 g gorzkiej czekolady,

200 ml śmietanki kremówki 30%,

100 masła orzechowego.

Jeśli chcecie uzyskać prawie czarną masę, użyjcie czekolady o dużej zawartości kakao, im więcej kakao tym ciemniejsza masa, ale i bardziej wytrawny smak.

Odkładamy 2 ciastka do dekoracji.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozuszczamy z kremówką i masłem orzechwym w kąpieli wodnej. Masa na początku może być bardzo płynna, dlatego włóżcie ją do lodówki na 30 minut-1 h, aż nieco zgęstnieje.

Na paterę/talerz nakładamy niewielką ilość masy, na nią wykładamy 7 ciastek. Dwa z nich możecie wysunąć do przodu, to będą łapy. Talerz wkładamy na chwilę do lodówki, aż podstawa tortu zastygnie i będzie stabilna.

Na ciastka nakładamy kolejną warstwę masy i kolejne 7 ciastek (tym razem już symetrycznie), i tak kolejne 6 wartw. Wierzch tortu dekorujemy resztą masy. Odłożone ciastka rozkładamy tak, by na jednej połówce był krem i połówki z kremem przycinamy nożem. Przycięte ciastka  umieszczamy na torcie i malujemy/naklejamy źrenice (czekoladą, masą cukrową, perełkami do ciast albo co tylko macie pod ręką).

Ja z lukru plastycznego zrobiłam zęby i pazury, jeśli go nie macie możecie wykorzystać białą czekoladę, przycięte płatki migdałowe albo domowy lukier.

Zanim zjecie tort pozwólcie mu całkowicie zastygnąć. Uwaga bo ciężko się go kroi!

Smacznego!

Super easy Halloween Monster Cake, made from Oreo cookies with peanut butter and chocolate. Perfect Halloween treatSuper easy Halloween Monster Cake, made from Oreo cookies with peanut butter and chocolate. Perfect Halloween treat

I don’t really celebrate Halloween, it’s not that popular here, not yet anyway :) But I really do like baking scary cakes, or any „occasional” sweets for that matter. It’s amazing what you can use the simplest recipe and make something amazing out of it. It only takes a little creativity!

This cake is perfect for anyone who’s not good at baking, because really there is no baking involved, or any other complicated „culinary procedure”.  And you get a really scary and cool Halloween monster cake. Go crazy with the decorating!

You can use any kind of cookies with this one, as long as they’re round shape.

I made this cake for my sister’s name day… No ulterior motives :)

Makes 8-10 servings.

Ingredients

50 Oreo cookies (450 g or 1 lbs),

200 g dark chocolate,

200 ml double cream,

100 g smooth peanut butter.

If you want your frosting to be black use chocolate wit high cacao ratio.

Set aside 2 cookies for decoration.

Melt chopped chocolate, cream and peanut butter in a double boiler. Mixture will be very runny at first, pace it in the fridge for about 30 minutes – 1 h.

Put about 1 tbsp of frosting on a plate or a cake stand and place 7 cookies on top. You can move two of the cookies more to the front to make paws. Refrigerate the base for a few minutes until firm.

Top the base with 1 handful spoon of the frosting, cover with 7 cookies. Continue adding layers of cookies and frosting until you rich 8 cookie layers. Frost the top of the cake with the rest of chocolate frosting and decorate with 2 remaining cookies, making monster eyes.

I made teeth and claws out of fondant but if you don’t have any you can use almonds, melted white chocolate or royal icing.

Leave the cake in fridge to set completely. It’s a bit hard to cut so use a sharp knife.

Happy Halloween!

Super easy Halloween Monster Cake, made from Oreo cookies with peanut butter and chocolate. Perfect Halloween treatSuper easy Halloween Monster Cake, made from Oreo cookies with peanut butter and chocolate. Perfect Halloween treat

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Halloween Monster Cake - Yum Goggle 24 października 2015 - 20:59 Reply

    […] GET THE RECIPE […]

  • Dawn @ Words Of Deliciousness 25 października 2015 - 02:51 Reply

    I love your cookie cake. It so perfect for Halloween. I am sure that it was really tasty too.

    • Candy Company 25 października 2015 - 17:30 Reply

      Thank you :) It was very good, perfect for chocolate lovers!

  • Rosanna @ Flavorful Journeys 27 października 2015 - 17:30 Reply

    This is too cute! This cake definitely makes me smile. :)

  • 7 x Halloween last minute | Lili Natura 29 października 2015 - 11:18 Reply

    […] 6. Straszny tort bez pieczenia z ciasteczek Oreo w tak ujmującej formie tylko z Candy Company! […]

  • […] The Monster Cake Recipes From […]

  • […] Milano Cookies from Cozy Eats // Monster Cake from Candy Company // Strawberry Ghosts from Taste of Home // Monster Cake from […]

  • Leave a reply

    Translate »