Orzeźwiająca mrożona herbata to najlepsze co można mieć w lodówce latem (oprócz lemoniady 🙂 ). Przyszły tydzień zapowiada się upalnie więc miejcie zapas w lodówce! Jest pełnia sezonu na arbuza i warto to wykorzystać na przykład wypróbowując przepis na drink z arbuzem i miętą. Dość niecodzienne połączenie? Potwierdzamy, że oba smaki świetnie do siebie pasują – zwłaszcza w napoju!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
0,5 szklanki wody,
0,5 szklanki cukru,
spora garść świeżych liści mięty,
1,5 szklanki soku z arbuza (z ok. 800 g miąższu),
480 ml wody,
2-3 torebki czarnej herbaty,
cytryna (opcjonalnie).
Najpierw przygotowujemy syrop: 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki cukru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, mieszając do momentu kiedy cukier się rozpuści. Syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę mięty i odstawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie resztę wody (480 ml) zagotowujemy i zaparzamy dość mocną herbatę z 2-3 torebek razem z pozostałą miętą. Po ok. 10 minutach wyjmujemy torebki (mięta zostaje) a herbatę studzimy. Syrop i herbatę po wystygnieciu wkładamy do lodówki.
Arbuza kroimy na małe kawałki i blendujemy, powstały mus odcedzamy przez sitko. Uwaga! Nie należy go przecierać, tylko pozwolić mu odcieknąć, chcemy otrzymać jak najbardziej klarowny sok. Powinniście otrzymać ok. 1,5 – 2 szklanki płynu.
Sok mieszamy ze schłodzoną i odcedzoną herbatą, a następnie dodajemy syrop miętowy i sok z cytryny do smaku. Mrożona herbata najlepiej smakuje podana z lodem i listkami świeżej mięty.
Smacznego!