facebook

Mrożona herbata z arbuzem i miętą

0 Posted by - 8 sierpnia 2014 - Przepisy

Orzeźwiająca mrożona herbata to najlepsze co można mieć w lodówce latem (oprócz lemoniady :) ). Przyszły tydzień zapowiada się upalnie więc miejcie zapas w lodówce! Jest pełnia sezonu na arbuza i warto to wykorzystać na przykład wypróbowując przepis na drink z arbuzem i miętą. Dość niecodzienne połączenie? Potwierdzamy, że oba smaki świetnie do siebie pasują – zwłaszcza w napoju!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

0,5 szklanki wody,

0,5 szklanki cukru,

spora garść świeżych liści mięty,

1,5 szklanki soku z arbuza (z ok. 800 g miąższu),

480 ml wody,

2-3 torebki czarnej herbaty,

cytryna (opcjonalnie).

Najpierw przygotowujemy syrop: 0,5 szklanki wody i 0,5 szklanki cukru umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy, mieszając do momentu kiedy cukier się rozpuści. Syrop doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Następnie zdejmujemy z ognia, wrzucamy połowę mięty i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie resztę wody (480 ml) zagotowujemy i zaparzamy dość mocną herbatę z 2-3 torebek razem z pozostałą miętą. Po ok. 10 minutach wyjmujemy torebki (mięta zostaje) a herbatę studzimy. Syrop i herbatę po wystygnieciu wkładamy do lodówki.

Arbuza kroimy na małe kawałki i blendujemy, powstały mus odcedzamy przez sitko. Uwaga! Nie należy go przecierać, tylko pozwolić mu odcieknąć, chcemy otrzymać jak najbardziej klarowny sok. Powinniście otrzymać ok. 1,5 – 2 szklanki płynu.

Sok mieszamy ze schłodzoną i odcedzoną herbatą, a następnie dodajemy syrop miętowy i sok z cytryny do smaku. Mrożona herbata najlepiej smakuje podana z lodem i listkami świeżej mięty.

Smacznego!

icetea2icetea4icetea3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »