Pyszny, orzeźwiający drink w postaci…loda na patyku! Smakuje jak najlepsze wodne lody. Nie za słodki, o cudownym aromacie trawy cytrynowej, z miodem zamiast cukru i rozpływającą się warstwą kokosowej śmietanki – zanim się obejrzycie już będziecie wyciągać z zamrażarki następny! Mrożone drinki to nasz hit na tegoroczne letnie przyjęcia!
Składniki na 6 małych lodów:
0,5 szklanki miodu,
1 szklanka wody,
kilka kawałków świeżej trawy cytrynowej, pokrojonej w ok. 2 cm kawałki*,
0,25 szklanki soku z limonki (ok 2 limonki),
0,25 szklanki tequili,
3 łyżki śmietanki kokosowej (ewentualnie kremówki).
Wodę i miód podgrzewać w rondelku do rozpuszczenia się miodu, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dodać trawę cytrynową z rozdzielonymi poszczególnymi warstwami. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, zdjąć z palnika i ochłodzić do temperatury pokojowej (można odstawić na noc). Dodać pozostałe składniki – śmietanka kokosowa oddzieli się od reszty syropu, tak ma być! Przelać do foremek na lody i wstawić do zamrażalnika na ok 10 godzin. Przed wyjęciem lodów z foremek ogrzać każdą w dłoni przez 10 sekund i delikatnie wysunąć – lody z dodatkiem alkoholu są bardziej miękkie, niż te na sokach i wodzie, trzeba uważać żeby się nie złamały. Gotowe.
Smacznego!
* Naprawdę warto postarać się ją zdobyć, nadaje lodom piękny, świeży, lekko cytrynowy aromat. Można próbować w supermarketach Alma lub sklepach z żywnością ekologiczną. Trawę cytrynową można mrozić więc zaopatrzcie się w większą ilość:).