facebook

Mus z liczi i malin

1 Posted by - 10 lutego 2014 - Przepisy

Kolejna propozycja na walentynkowy wieczór. Jeśli chcecie podbić czyjeś serce to uwzględnijcie ten deser w menu! Konsumujących przenosi do siódmego nieba :) Obie warsty musu są delikatne i puszyste, ten z dodatkiem liczi ma zaskakująco intensywny smak… Całość jest lekka, nie za słodka i po prostu P Y S Z N A! Nie sądziliśmy, że z liczi można przyrządzić takie niesamowite desery, z pewnością jeszcze wrócimy do tego niepozornego owocu! Zdecydowanie polecamy.

Składniki na 6 – 8 porcji.

Mus z malin:

150 g pure z malin (mrożonych lub świeżych),

sok z 1 cytryny,

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

70 g cukru,

2,5 łyżeczki żelatyny,

150 ml śmietany 30% (kremówki).

Mus z liczi:

250 g pure z liczi (350 g świeżych owoców lub z 1 puszka),

sok z 1 cytryny,

50 g cukru,

2,5 łyżeczki żelatyny,

150 ml śmietany 30% (kremówki).

Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zostawiamy na 5 minut, aż napęcznieje. Pure z malin mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny, ekstraktem i żelatyną i podgrzewamy, aż żelatyna całkowicie sie rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy masa bedzie już chłodna (uważajcie by nie zaczęła tężeć!) mieszamy ją delikatnie z ubitą kremówką. Mus przekładamy do pucharków lub silikonowych foremek i odkładamy do lodówki.

Mus z liczi przygotowujemy analogicznie jak ten z malin. Gotowy wykładamy na wartstwę malinową i odkładamy na kilka godzin do lodówki do zastygnięcia.

Jeśli bedziecie przygotowywać mus w foremkach, należy go zamrozić przed wyjęciem by nie stracił kształtu. Mrożenie nie wpływa na jego walory smakowe :)

Smacznego!

mus z liczimus z liczi

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Klaudia 15 lutego 2014 - 17:15 Reply

    Niesamowity deser <3

  • Leave a reply

    Translate »