Prosty i szybki orzeźwiający drink. Wypróbujcie koniecznie w sezonie arbuzowym! Arbuz jest wprost idealny do wszelkiego rodzaju napojów i drinków: zawiera tyle wody, że wystarczy go zmiksować i sok gotowy! My proponujemy wersję dla dorosłych, będzie w sam raz jako apéritif przed kolacją z przyjaciółmi.
Składniki na 4-6 porcji:
700 g arbuza (miąższu)*,
240 ml prosecco,
syrop rabarbarowy z tego przepisu do smaku (można zastąpić innym syropem, ewentualnie cukrem).
Z arbuza usuwamy pestki i kroimy go na mniejsze kawałki, miksujemy. Jeśli chcecie możecie nie usuwać pestek, tylko po zmiksowaniu przetrzeć całość przez sito. Dodajemy prosecco i syrop rabarbarowy do smaku. Rabarbar jest jeszcze dostępny – zachęcamy Was do zrobienia choćby buteleczki syropu na zimę, możecie też przygotować odrobinę świeżego syropu do drinka. Podajemy mocno schłodzony. Smacznego!
*Dużo zależy od tego jak bardzo dojrzały owoc kupicie, może się okazać, że wystarczy ok. 500 g miąższu. Zacznijcie z miejszą ilością arbuza i dodajcie więcej w razie potrzeby.
4 komentarze
piękne zdjęcia, drink zapowiada się pysznie 😉
Dzięki! Jest pyszny i błyskawiczny:)
Prosecco i owoce <3
Musi byc przepyszny <3