facebook

Najbardziej czekoladowy tort czekoladowy AKA death by chocolate cake

0 Posted by - 21 listopada 2017 - tort/ layer cake

Najlepszy czekoladowy tort, i najbardziej czekoladowy – można zjeść tylko kawałek na raz :) Death by chocolate cake, czyli śmierć przez czekoladę – tak można go w skrócie opisać :) Oglądaliście kiedyś Matyldę? Jest tam taka scena z czekoladowym tortem, zawsze chciałam taki zjeść, wyglądał tak apetycznie i czekoladowo… No to proszę, to właśnie ten tort :)

Ciasto to mój ulubione chocolate mud cake, w połączeniu z czekoladowym ganache daje nam najlepszy tort czekoladowy ever. Czekolada, w czekoladzie z kawałkami czekolady!

Najlepszy czekoladowy tort upiekłam rok  temu, miałam go udostępnić i zapomniałam, to chyba przez nadmiar czekolady…

Składniki na tort piętrowy 20/18 cm i 16 cm lub na płask tort o średnicy 24/26 cm.

Ciasto

375 g masła

375 g gorzkiej czekolady

630 g drobnego cukru

270 ml gorącej wody

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

180 ml zimnego mleka

3 łyżki oleju słonecznikowego

6 jajek

450 g mąki

80 g kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

Foremki wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki), papier powinien wystawać ok. 3-4 cm poza rant. Najlepiej użyć foremki o wysokich rantach ok. 8 cm, jeśli takiej nie macie to nic, wysokie ranty z papieru wystarczą.

Jeśli pieczecie tort piętrowy do foremki 16 cm przygotujemy 1/3 porcji ciasta z przepisu, a pozostałe 2/3 do foremki 18 cm.

Masło, czekoladę, cukier i kawę rozpuszczoną w gorącej wodzie (270 ml) umieszczamy  większej misce i umieszczamy na kąpieli wodnej, często mieszamy. Kiedy składniki się połączą i powstanie gładka masa, zdejmujemy miskę z kąpieli odkładamy na ok. 10-15 minut, aż masa nieco przestygnie.

Do masy dodajemy zimne mleko i olej, żeby dodatkowo obniżyć temperaturę, następnie dodajemy jajka – wszystko mieszamy trzepaczką.

Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem, sodą i solą i dodajemy do mokrych składników, mieszamy.

Ciasto przekładamy do przygotowanej formy i pieczemy w 150 C przez ok. 1,5 – 2 h, do suchego patyczka (23 cm) lub ok. 2 h w formie 20 cm. Całkowicie studzimy przed wyjęciem z formy.

Krem do przełożenia

450 g gorzkiej czekolady (150 g można zastąpić mleczną czekoladą)

500 g śmietany kremówki 36 %

Krem do obłożenia z zewnątrz

350 g gorzkiej czekolady

350 g śmietany kremówki 36 %

Oba kremy można w zasadzie robić na raz i 950 g odłożyć do przełożenia a pozostałe  700 g zostawić na dekorację z zewnątrz. Krem należy przygotować minimum 1 dzień wcześniej by zdążył zastygnąć.

Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i od razu zalewamy nią czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Odkładamy na 4-5 minut, a następnie mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Jeśli nadal będą w nim nierozpuszczone kawałki czekolady, miskę z kremem kładziemy na kąpiel wodną i podgrzewamy mieszając, aż krem będzie gładki.

Krem studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce.

Złożenie

Ciasto (ciasta) kroimy na 3 blaty, przekładamy częścią kremu i chłodzimy w lodówce, aż tort się ustabilizuje. Następnie obkładamy resztą czekoladowego kremu.

Najlepszy czekoladowy tort przechowujemy w lodówce (choć w temperaturze pokojowej wytrzyma nawet cały dzień), będzie dobry do tygodnia.

Smacznego!

best ever chocolate cake recipe. Food photography by Candy Companybest ever chocolate cake recipe. Food photography by Candy Companybest ever chocolate cake recipe. Food photography by Candy Companybest ever chocolate cake recipe. Food photography by Candy Companybest ever chocolate cake recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

9 Comments

  • Gosia 21 listopada 2017 - 21:08 Reply

    Tort wygląda bajecznie, we wszystkich Twoich zdjęciach widać artystyczną duszę !

    • Candy Company 29 listopada 2017 - 22:05 Reply

      Dziękuję, coś w tym jest że się wyżywam artystycznie na blogu 😀

  • Aga 6 grudnia 2017 - 11:08 Reply

    A czy można między ciastem a kremem dodać jeszcze warstwę rozmrożonych wcześniej malin? I na górę kilka ładniejszych sztuk owoców również rozmrożonych? Sezon mamy zimowy niestety a chciałabym połączyć czekoladę z malinami/wiśniami :)

    • Candy Company 6 grudnia 2017 - 11:21 Reply

      Jak najbardziej, choć sugerowałabym zrobić z mrożonych malin szybki dżem malinowy lub domową frużelinę – same rozmrożone owoce mogą być zbyt wodniste. Pozdrawiam!

  • Aga 6 grudnia 2017 - 17:51 Reply

    Dziękuję! A w jaki sposób zrobić taki szybki dżem bez dodawania zelfixow i żelatyny? Masz jakiś sprawdzony przepis?

    • Candy Company 6 grudnia 2017 - 17:55 Reply

      Maliny gotujemy z niewielką ilością soku z cytryny i cukrem do smaku, aż odparują do konsystencji dżemu – taki dżem po wystygnięciu jeszcze trochę zgęstnieje :)

    • Aga 6 grudnia 2017 - 18:01 Reply

      i jeszcze ostatnie pytanie… bede robic tort na impreze urodzinowa, ktora odbedzie sie w sobote o godz. o 18 i o tej godzinie bedzie podany tort. Czy moge blaty i krem przygotowac dzien wczesniej i w dniu imprezy przelozyc i dokonczyc tort oraz zstawic do schlodzenia? czy zrobic calosc juz w piatek a w sobote dopiero udekorowac owocami tuz przed podaniem?

      • Candy Company 6 grudnia 2017 - 18:14 Reply

        Całość zrobiłabym już w piątek, tort będzie smaczniejszy i będzie się lepiej kroił, a tylko dekoracja już przed podaniem :)

  • Aga 6 grudnia 2017 - 17:59 Reply

    i jeszcze ostatnie pytanie… bede robic tort na impreze urodzinowa, ktora odbedzie sie w sobote o godz. o 18 i o tej godzinie bedzie podany tort. Czy moge blaty i krem przygotowac dzien wczesniej i w dniu imprezy przelozyc i dokonczyc tort oraz zstawic do schlodzenia? czy zrobic calosc juz w piatek a w sobote dopiero udekorowac owocami tuz przed podaniem?

  • Leave a reply

    Translate »