facebook

Epic brownie. Najlepsze brownie z praliną orzechową

0 Posted by - 18 października 2017 - brownie, Przepisy

Najlepsze brownie ever, naprawdę! Rzadko piszę takie rzeczy o ciastach, ale to przepis, któremu jestem wierna od lat i już nie zamienię go już na żaden inny :) To ciasto nie może się nie udać. Podobnie jak ciasto czekoladowe mud cake, kto piekł ten zrozumie. I myślę, że Wy też po zjedzeniu kawałka, nie wrócicie o starych brownie.

Sekret ciasta tkwi w ciemnym cukrze muscovado, który nadaje brownie dodatkowej wilgoci i niezwykłego smaku- nie próbujcie go niczym zastępować, bo ciasto nie będzie smakować tak jak powinno.

Pralinę odkryłam stosunkowo niedawno, wcześniej piekłam ciasto solo lub z dodatkami orzechów, posiekanej czekolady, bakalii. Z orzechową praliną otrzymujemy wersję de luxe 😀 Zamiast orzechów laskowych możecie użyć włoskich, ziemnych, dowolnych pestek – testowałam różne wersje, każda jest pyszna…

Składniki na tortownicę 23 cm

Pralina z orzechów laskowych

100 g orzechów laskowych (lub innych, ziaren dyni/słonecznika itp.)

50 g ciemnego cukru  muscovado

30 g miękkiego masła

szczypta soli

Orzechy prażymy na patelni, obieramy z osłonek i odkładamy, aż przestygną. Następnie dodajemy cukier i masło i rozdrabniamy (nie koniecznie na bardzo drobno, pralina jest lepsza jeśli są większe i mniejsze kawałki orzechów). Jeśli pralina jest zbyt miękka wkładamy ją na kilka minut do zamrażarki/lodówki. Pralinę można zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce do tygodnia.

Brownie

200 g masła

200 g gorzkiej czekolady (im większa zawartość kakao tym lepiej)

250 g ciemnego cukru  muscovado

3 duże jajka

130 g  mąki pszennej

szczypta soli

Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku, lekko studzimy. Jajka ogrzewamy kilka minut  w gorącej (nie wrzącej!) wodzie, następnie całe jaja ubijamy przez kilka minut z cukrem na gęstą pianę (piana powinna zmienić kolor na jasno-karmelowy). Do piany dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem i mieszamy trzepaczką, do połączenia składników.

Na końcu do masy przesiewamy mąkę i sól i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki), wierzch posypujemy praliną orzechową, można dodać jeszcze garść posiekanych orzechów.

Pieczemy ok. 38-45 minut w  170 C. Im dłuższy czas pieczenia tym bardziej wypieczone brownie, jeśli lubicie bardziej gliniaste pieczcie ok. 38 minut.

Smacznego!

Best brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy CompanyBest brownie ever! With crunchy hazelnut praline. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »