Można by dużo mówić o słodyczach w USA, o tym, że większość jest robiona z półproduktów, za słodka itp. Ale na sernikach znają się świetnie, są takie jak lubię – kremowe, delikatne. Jeden z lepszych – obłędny sernik czekoladowy jadłam w Appleton, w sieci restauracji Olive Garden (Black Tie Mousse Cake w menu), w której pracuje moja znajoma Jagoda (dzięki kochana!).
Na czekoladowym spodzie, z intensywnie czekoladową warstwą sernika, lekkim musem i czekoladową polewą. To było jedno z ciast, które obiecałam sobie powtórzyć po powrocie, no i proszę!
Efekt końcowy jest bardzo zbliżony do oryginału, możecie spróbować kawałka Ameryki w domu 🙂 Torcik, nie jest przesadnie słodki, ma różne tekstury, od wilgotnego ciasta, przez intensywnie czekoladowy, gęsty sernik, po lekki mus i miękki ganache na wierzchu. Tyle dobrego w jednym kawałku. Kalorii ma chyba tysiąc i łatwo sięgnąć po drugi kawałek, więc uwaga!
Pomimo kilku warstw robi się go dość szybko i łatwo, wystarczy wymieszać składniki na ciasto i sernik, a przy musie ubić śmietankę.
Składniki na formę 23 cm.
Spód
2 jajka
120 ml oleju roślinnego (1/2 szkl)
160 g drobnego cukru (ok. 3/4 szkl)
3 łyżki śmietany 18%
75 g mąki (ok. 1/2 szkl)
35 g kakao (ok. 1/3 szkl)
szczypta soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka, olej, cukier i śmietanę mieszamy trzepaczką. Osobno przesiewamy suche składniki, a następnie łączymy z mokrymi, mieszamy do uzyskania gładkiej masy Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (dno), natłuszczonej i oprószonej mąką (boki). Pieczemy w 170 C przez ok. 25 minut, lub do suchego patyczka.
Sernik czekoladowy
500 g serka kremowego (typu Philadelphia)
100 g kwaśnej śmietany 18%
100 g cukru pudru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki poza czekoladą mieszamy do uzyskania gładkiej masy, najlepiej robić to ręcznie trzepaczką lub szpatułką by niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. Na końcu dodajemy czekoladę i ponownie mieszamy na gładko. Masę wylewamy na upieczony spód (nie musi być całkowicie ostudzony), pieczemy w 150 C przez ok. 40 minut. Studzimy.
Mus serowy
400 g serka kremowego (typu Philadelphia)
350 g śmietany kremówki 36 lub 42 %
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
Serek przemieszamy łyżką, by zrobił się bardziej kremowy. Śmietankę, wanilię i cukier ubijamy na prawie sztywno, dodajemy do serka i ubijamy jeszcze chwilę, do uzyskania sztywnego kremu. Krem wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy i przykrywamy folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Polewa czekoladowa
150 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany kremówki 30 lub 36%
Czekoladę i śmietankę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce, mieszając aż polewa będzie gładka. Polewa powinna przestygnąć do temp. pokojowej.
Sernik w razie potrzeby wyrównujemy szpatułką, polewamy polewą i rozprowadzamy ją na wierzchu sernika, pozwalając swobodnie spływać na boki. Wkładamy do lodówki na kilka minut, aż polewa zastygnie i dekorujemy.
Obłędny sernik czekoladowy można przechowywać w lodówce do 4 dni.
Smacznego!
A to zdjęcie oryginału 🙂
18 komentarzy
Czadowy sernik 🙂
Dzięki 😀
A śmietany do sera w ml czy w g? dziękuję
Chodzi o gramy, uzupełniłam w przepisie. Pozdrawiam!
Wygląda obłędnie! Jakiego serka użyłaś? Można czymś zastąpić oryginalną Philadelphię?
Użyłam serka Piątnica, każdy śmietankowy kremowy serek kanapkowy będzie ok 🙂
A z czego zrobiony jest ten czekoladowy krem do ozdoby? Oraz jak nazywają się niebieskie kwiaty?
Krem do dekoracji zrobiłam z resztek polewy czekoladowej, kakao i resztki mascarpone, które zalegało w lodówce. Niebieskie kwiaty na torcie to fiołek rogaty, są też kwiaty jabłoni i czereśni. Te małe niebieskie to niezapominajki. Pozdrawiam!
Śliczny i wyjątkowo apetyczny!!
Czy mascarpone się sprawdzi w tym przepisie? Philadelphia jest strasznie droga, a w moim sklepie nie ma wyboru w serkach śmietankowych.
Tak, można zastąpić mascarpone, smak i faktura sernika będzie już inna – natomiast wyjdzie na pewno 🙂
Dziękuję 🙂
„Jajka, olej, cukier i śmietanę mieszamy trzepaczką” czy można to zrobić mikserem?
Tak, ale na wolnych obrotach żeby nie napowietrzyć zbytnio masy.
Sernik rzeczywiście jest obłędny 🙂
No ba! 🙂
Czy ser z wiaderka może być? Czy serek kremowy to taki jak na kanapki np. Almette?
Z wiaderka tylko w ostateczności, powinien być bardziej jak serek philadelphia.