facebook

Odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami

2 Posted by - 24 lutego 2015 - Przepisy

Co powiecie na odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami w syropie? Jest delikatne, miękkie i wilgotne, migdałowe, z lekką nutką goryczy z pomarańczy i takie aromatyczne! Po prostu PYSZNE! Choć nie jesteśmy fanami pomarańczowych smaków w deserach, wolimy raczej czekoladowe i słodko słone połączenia, ale ten przepis nas urzekł :) Odwrócone ciasto z pomarańczami jest proste w przygotowaniu, ale niebanalne i efektowne. Zdecydowanie polecamy!

Przepis pochodzi  z tej strony.

Składniki na formę o średnicy 24 cm:

Pomarańcze w syropie:

2 czerwone pomarańcze,

200 g cukru,

120 ml wody.

Pomarańcze kroimy w plastry grubości ok. 2-3mm. Wodę i cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy często mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pomarańcze i gotujemy ok. 15 minut, aż skórki zrobią sie lekko przezroczyste. Odcedzamy pomarańcze, syrop gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.

Ciasto:

200 g miękkiego masła,

180 g drobnego cukru,

3 jajka,

200 g mielonych migdałów,

130 g jogurtu naturalnego,

75 g mąki pszennej,

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,

Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej) dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypujemy mielone migdały, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem, po każdym dodaniu miksując do połączenia składników.

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Papier lekko natłuszczamy i smarujemy niewielką ilością syropu z pomarańczy. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i boki formy, na środek delikatnie nakładamy ciasto. Odwrócone ciasto z pomarańczami pieczemy 60 minut w 160ºC, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia możecie je przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby za bardzo się nie spiekło.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie 10-15 minut. Następnie odpinamy obręcz, ciasto odwracamy do góry nogami i delikatnie zdejmujemy papier. Gorące polewamy resztą syropu.

Smacznego!

bloodorangecake1bloodorangecake2bloodorangecake3bloodorangecake4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

17 Comments

  • Monica 24 lutego 2015 - 16:23 Reply

    Ależ ono wygląda! Piekłam kiedyś odwracane, tyle, że z brzoskwiniami.
    Pozdrawiam serdecznie!

    • Candy Company 24 lutego 2015 - 16:30 Reply

      To moje pierwsze odwracane ciasto, ale na pewno nie ostatnie :) mmm brzoskiwnie brzmią pysznie! :)

  • Angelika_Monika (Candy Pandas) 24 lutego 2015 - 18:00 Reply

    Trzeba przyznać, że robi extra wrażenie :) Musi być bardzo aromatyczne :)

  • karmel-itka 25 lutego 2015 - 00:49 Reply

    do zrobienia! robi powalające wrażenie 😉

  • Ola Szatanska 3 marca 2015 - 21:52 Reply

    zrobilam dzisiaj z grejfrutami, pyszne!! ale nie wygladalo tak pieknie

    • Candy Company 3 marca 2015 - 22:06 Reply

      Cieszę się, że smakowało! A co do wyglądu – to kwestia wprawy, następnym razem będzie piękne :) Pozdrawiam

  • kocie-smaki 5 marca 2015 - 08:59 Reply

    też nie przepadam za smakiem pomarańczowym w deserach, ale na takie ciasto bym się skusiła :)

  • cookingforemily 5 marca 2015 - 11:40 Reply

    uwielbiam odwrócone ciasta! też za ich estetykę. Piękne!

  • Marcelina 6 marca 2015 - 19:47 Reply

    Na fb rzuciło mi się Twoje ciasto w oczy :) wypiek pierwsza klasa, wygląda fantastycznie :)

  • Fretka 10 marca 2015 - 18:51 Reply

    Testowane 2 razy :) Smak powalający, wygląd … coraz lepszy :) Dzisiaj w wersji z grapefruitami … zobaczymy

    • Candy Company 10 marca 2015 - 20:23 Reply

      Bardzo się cieszę, że smakuje! Powodzenia w kolejnych wersjach :) Pozdrawiam

  • Fretka 12 marca 2015 - 20:26 Reply

    piękne może nie jest ale smakuje rewelacynie … wersja mieszana

    • Candy Company 14 marca 2015 - 22:40 Reply

      Wygląda super! też muszę wypróbować wersję mieszaną – cytryny i pomarańcze jeśli dobrze widzę, limonki też muszą fajnie smakować… :)

  • SecretHanae 16 marca 2015 - 14:49 Reply

    Bardzo dobre ciasto, ale ewidentnie 160 stopni to za niska temperatura na mój piekarnik. Ciasto w sumie mi się piekło chyba z półtorej godziny, przy czym przez godzinę w 160 stopniach praktycznie pływało. Na szczęście po podkręceniu temperatury ciasto się upiekło i nawet się nie przypaliło.

    • Candy Company 16 marca 2015 - 20:36 Reply

      Każdy piekarnik jest inny… Mi czasem się wydaje ze mój piecze za mocno, polecam termometr piekarniczy – bardzo się przydaje przy wymagających ciastach… Pozdrawiam:)

  • Aneta 2 lutego 2017 - 22:05 Reply

    Witam, mam formę 27×37 czy ilość ciasta mam zwiększyć dwukrotnie, czy z podanej porcji będzie dość wysokie na takiej formię,
    Blog super, wypieki aż dech w piersi zapierają, gratuluję.

    • Candy Company 5 lutego 2017 - 18:13 Reply

      Do foremki 27×37 cm zwiększyłabym porcję ciasta dwukrotnie :) Dziękuję!

    Leave a reply

    Translate »