Co powiecie na odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami w syropie? Jest delikatne, miękkie i wilgotne, migdałowe, z lekką nutką goryczy z pomarańczy i takie aromatyczne! Po prostu PYSZNE! Choć nie jesteśmy fanami pomarańczowych smaków w deserach, wolimy raczej czekoladowe i słodko słone połączenia, ale ten przepis nas urzekł 🙂 Odwrócone ciasto z pomarańczami jest proste w przygotowaniu, ale niebanalne i efektowne. Zdecydowanie polecamy!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na formę o średnicy 24 cm:
Pomarańcze w syropie:
2 czerwone pomarańcze,
200 g cukru,
120 ml wody.
Pomarańcze kroimy w plastry grubości ok. 2-3mm. Wodę i cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy często mieszając. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pomarańcze i gotujemy ok. 15 minut, aż skórki zrobią sie lekko przezroczyste. Odcedzamy pomarańcze, syrop gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.
Ciasto:
200 g miękkiego masła,
180 g drobnego cukru,
3 jajka,
200 g mielonych migdałów,
130 g jogurtu naturalnego,
75 g mąki pszennej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej,
Mąkę mieszamy z proszkiem, przesiewamy i odkładamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej) dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie wsypujemy mielone migdały, jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem, po każdym dodaniu miksując do połączenia składników.
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki). Papier lekko natłuszczamy i smarujemy niewielką ilością syropu z pomarańczy. Plastrami pomarańczy wykładamy dno i boki formy, na środek delikatnie nakładamy ciasto. Odwrócone ciasto z pomarańczami pieczemy 60 minut w 160ºC, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia możecie je przykryć kawałkiem folii aluminiowej żeby za bardzo się nie spiekło.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie 10-15 minut. Następnie odpinamy obręcz, ciasto odwracamy do góry nogami i delikatnie zdejmujemy papier. Gorące polewamy resztą syropu.
Smacznego!
20 komentarzy
Ależ ono wygląda! Piekłam kiedyś odwracane, tyle, że z brzoskwiniami.
Pozdrawiam serdecznie!
To moje pierwsze odwracane ciasto, ale na pewno nie ostatnie 🙂 mmm brzoskiwnie brzmią pysznie! 🙂
Trzeba przyznać, że robi extra wrażenie 🙂 Musi być bardzo aromatyczne 🙂
do zrobienia! robi powalające wrażenie 😉
zrobilam dzisiaj z grejfrutami, pyszne!! ale nie wygladalo tak pieknie
Cieszę się, że smakowało! A co do wyglądu – to kwestia wprawy, następnym razem będzie piękne 🙂 Pozdrawiam
też nie przepadam za smakiem pomarańczowym w deserach, ale na takie ciasto bym się skusiła 🙂
uwielbiam odwrócone ciasta! też za ich estetykę. Piękne!
Na fb rzuciło mi się Twoje ciasto w oczy 🙂 wypiek pierwsza klasa, wygląda fantastycznie 🙂
Testowane 2 razy 🙂 Smak powalający, wygląd … coraz lepszy 🙂 Dzisiaj w wersji z grapefruitami … zobaczymy
Bardzo się cieszę, że smakuje! Powodzenia w kolejnych wersjach 🙂 Pozdrawiam
piękne może nie jest ale smakuje rewelacynie … wersja mieszana
Wygląda super! też muszę wypróbować wersję mieszaną – cytryny i pomarańcze jeśli dobrze widzę, limonki też muszą fajnie smakować… 🙂
Bardzo dobre ciasto, ale ewidentnie 160 stopni to za niska temperatura na mój piekarnik. Ciasto w sumie mi się piekło chyba z półtorej godziny, przy czym przez godzinę w 160 stopniach praktycznie pływało. Na szczęście po podkręceniu temperatury ciasto się upiekło i nawet się nie przypaliło.
Każdy piekarnik jest inny… Mi czasem się wydaje ze mój piecze za mocno, polecam termometr piekarniczy – bardzo się przydaje przy wymagających ciastach… Pozdrawiam:)
Witam, mam formę 27×37 czy ilość ciasta mam zwiększyć dwukrotnie, czy z podanej porcji będzie dość wysokie na takiej formię,
Blog super, wypieki aż dech w piersi zapierają, gratuluję.
Do foremki 27×37 cm zwiększyłabym porcję ciasta dwukrotnie 🙂 Dziękuję!
Wyszło w smaku superowe. Słodkie, migdałowe i mega pomarańczowe.
Mój piekarnik po 60 min twierdził przy pomocy patyczka że już, ale na drugi raz spokojnie mogę je przetrzymać do 70 min – po prostu wole ciasto ciut bardziej wyschnięte 🙂
Przepis prosty, łatwy i każdy da sobie radę.
Pozdrawiam,
Romek
Cieszę się, że smakowało 🙂 zdecydowanie to przepis dla każdego i jeszcze nie spotkałam osoby, której by nie smakowało…
To ciasto jest obłędne….nie tylko wizualnie ale i smakowo