Scroll down for English
Odwrócone ciasto z dynią to jeden z moich ulubionych przepisów ostatnimi czasy. Odwrócone ciasta, są proste w wykonaniu i pięknie wyglądają i za to je lubię. Wersja z dynią wpadła mi do głowy kiedy zastanawiałam się jaki deser przygotować do audycji Życie jak Marzenie, ale miałam za mało czasu, żeby dopracować przepis bo ciasto było dobre, ale dynia nie chciała współpracować i po upieczeniu nie wyglądała „reprezentacyjnie”. Trochę się namęczyłam – upiekłam chyba z 5 wersji, ale w końcu udało mi się osiągnąć mój ideał 🙂
Ciasto jest miękkie, wilgotne, orzechowe i korzenne, w smaku trochę przypomina mi piernik. Na wierzchu/spodzie ma miękką, słodką dynię w karmelu. Bardzo długo pozostaje świeże, nawet do tygodnia. Nie zraźcie się tym, że trzeba zrobić karmel i rozlać go w foremce. To nie takie trudne i akurat w tym przepisie nie trzeba być super dokładnym. Jeśli karmel nie rozleje Wam się równomiernie to nic. Nic też się nie stanie jeśli boicie się spalić karmel i zdejmiecie go z kuchenki za wcześnie – „dojrzeje” w piekarniku. Jedyna istotna rzecz to nie spalić karmelu bo dynia będzie miała gorzki posmak.
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23 cm. Ja piekłam w foremce 20 x 20 cm z pobudek estetycznych 🙂
Dynia w karmelu:
150 drobnego cukru,
1/4 łyżeczki cynamonu
oraz ok. 250 g dyni.
Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki).
Cukier umieszczamy w rondlu i podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści i nabierze ciemno bursztynowego koloru. Dodajemy cynamon, mieszamy i ostrożnie przelewamy gorący karmel do przygotowanej foremki i poruszając blaszką równomiernie rozprowadzamy, odkładamy.
Dynię kroimy na słupki (lub inny kształt) grubości ok. 0,5 – 0,7 cm i układamy na zastygniętym karmelu.
Ciasto:
150 g mielonych orzechów włoskich,
150 g mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/5 łyżeczki imbiru,
po 1/4 łyżeczki mielonych goździków i gałki muszkatołowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
180 g miękkiego masła,
180 g cukru pudru,
3 jajka,
100 g jogurtu.
Mieszamy ze sobą suche składniki i odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, dodajemy po jednym jajku po każdym dodaniu miksując do połączenia. Do ciasta przesiewamy suche składniki i miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przekładamy do foremki z dynią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170C.
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut na kratkę, i dopiero po tym czasie odwracamy formę do góry nogami i delikatnie zdejmujemy z ciasta papier, studzimy.
Smacznego!
This is one of my favorites recipes lately. I love upside down cakes – they are pretty yet simple to make. Pumpkin version popped into my mind when I was wondering what kind of cake I should bake for my radio audition. So I baked one but the recipe needed some corrections and I didn’t have enough time to make them. I had some problems with pumpkin, the cake itself was very good but the pumpkin didn’t look the way I wanted, but finally I got it right 🙂
Upside down pumpkin cake is very soft, moist and full of walnuts and spices, it also stays fresh very long. The taste reminds me a bit of a gingerbread. Oh and there is also tender, caramel pumpkin on top, or should I say bottom?
The cake is very simple to make, even the caramel layer is easy and you really don’t need to be super precise with it. If you don’t manage to cover the whole bottom of the pan in caramel, don’t worry – high temparature will do it for you! Just be careful not to burn your caramel or the pumpkin will have a bitter taste.
Makes 9 inch round pan, I baked mine in 8 inch sqare.
Ingredients
Caramel pumpkin
3/4 cup granulated sugar,
1/4 tsp cinnamon,
1/2 lbs pumpkin.
Grease the pan and line with parchment paper (bottom and sides).
Melt sugar over medium heat until caramel reaches dark amber color and all the sugar has melted. Remove from heat, stir in cinnamon and very carefully (caramel is extremely hot) pour caramel into prepared pan and swirl to evenly distribute the caramel. Set aside.
Cut pumpkin into 0,2 inch wide sticks and place them on the caramel (wait until caramel hardens).
Cake
1 cup flour,
150 g ground walnuts,
1 tsp cinnamon,
1/2 tsp ginger,
1/4 tsp cloves and ,
2 tsp baking powder,
1 1/2 stick soft butter,
3/4 cup + 2 tbsp powdered sugar,
3 eggs,
100 g natural yogurt.
Mix dry ingredients and set aside.
Cream butter and sugar until pale and fluffy. Add eggs one by one, mixing after each addition, then mix in yogurt. Sift in dry ingredients and mix until thoroughly combined.
Transfer the batter to cake pan and bake for 50 minutes or until skewer inserted in the middle comes out clean. Cool on a wire wrack for 15 minutes and gently flip over, remove parchment paper and let cool completely.
9 komentarzy
Efektowne i na pewno pyszne:)
Dokładnie tak 🙂 Smakuje jak wygląda!
cake looks so beautiful and delicious.
Thank you! It’s one of my favorites.
This looks absolutely beautiful!
Looks delicious..
Upside down cakes make a beautiful presentation are are pretty versatile. I’m all crazy about pumpkin right now and this cake looks divine!
Me too 🙂 I love pumpkin and can’t wait to try some new pumpkin recipes…
[…] GET THE RECIPE […]