facebook

Pączki dla dorosłych czyli mini donuts z whiskey

0 Posted by - 12 stycznia 2015 - Przepisy

Karnawał trwa, wypada przynajmniej raz przygotować pączki! My proponujemy amerykańską wersję tego przysmaku czyli donuts w wersji mini. Są zdrowsze bo pieczone – możecie bez wyrzutów sumienia pozwolić sobie na kilka, w dodatku są takie malutkie! Nasze mini donuts oblaliśmy boskim lukrem z wanilią, karmelem i whiskey, którego użyjemy jeszcze na pewno w niejednym deserze. A efekt? Mhhh… słodki, alkoholowy i godny grzechu :) To deser zdecydowanie tylko dla dorosłych!

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na ok. 30 mini pączków.

Ciasto:

150 g mąki,

100 g cukru,

szczypta soli,

3/4 łyzeczki proszku do pieczenia,

1 łyżeczka drożdży instant + 1-2 łyżeczki ciepłej wody,

1 jajko,

1/2 szklanki kwaśniej śmietany 18%,

30 g roztopionego masła,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wszystkie składniki powinny być w temperturze pokojowej.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól, odkładamy.

Jajko, śmietanę i roztopione masło roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy drożdże i ekstrakt i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy.

Masą napełniamy worek cukierniczy i nakładamy ciasto do formy na mini pączki. Pieczemy w 180ºC 15-18 minut, aż wierzch pączków lekko się zarumieni. Studzimy.

Sos karmelowy z whiskey:

150 g  cukru,

sok z ćwiartki cytryny,

11 g masła,

60 ml śmietany kremówki 30%,

łyżeczka ekstarku waniliowego,

1-2 łyżki wishey lub więcej do smaku.

Przy przygotowaniu karmelu zachowajcie uwagę – jest bardzo gorący i można się nieźle poparzyć… Bardzo łatwo go też spalić, kilka sekund za długo na kuchence i wasz sos stanie się gorzki, dlatego cału czas uważnie go obserwujcie! Przygotujcie też wszystkie składniki sosu zanim przystąpicie do pracy. Masło i śmietanka nie powinny być zimne.

W większym metalowym garnku z grubym dnem pogrzewamy cukier i sokiem z cytryny na średnim/średnio-wysokim ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Zwróćcie uwagę by przy mieszaniu nie obkleić brzegów garnka cukrem – sos może się przez to skrystalizować.

Po kilku minutach zauważycie, że cukier zaczyna się topić i zmieniać kolor – nie przerywamy mieszania! W syropie mogą pozostawać zlepione grudki cukru, nie przejmujcie się i mieszajcie dalej, wszystko się rozpuści. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru zdejmijcie rondel z kuchenki kilka razy dobrze zamieszajcie by pozbyć się nadmiaru ciepła i dodajcie masło, zamieszajcie kilka razy, a kiedy masło częściowo się rozpuści dolejcie śmietankę.

Sos może się gwałtownie pienić, więc ostrożnie. Dokładnie wymieszajcie karmel z masłem i śmietanką, możecie garnek znowu umieścić na palniku, zmniejszając ognień na mały – ale nie jest to konieczne. Po chwili mieszania sos powinien mieć już jednolitą konsystencję. Kiedy lekko przestygnie dodajemy ekstrakt oraz whiskey i odkładamy.

Waniliowy lukier z whiskey i karmelowy lukier z whiskey:

56 g roztopionego masła,

3 łyżki śmietany kremówki,

1 łyżeczka tłustego mleka,

szklanka cukru pudru,

łyżeczka ektraktu waniliowego,

łyżka whiskey

oraz 40 g sosu karmelowego z whiskey.

Masło mieszamy z kremówką i mlekiem, dosypujemy cukier puder i ucieramy, aż uzyskamy gładki lukier. Dodajemy ekstrakt i whiskey w razie potrzeby zagęszczamy lukier cukrem lub rozwadniamy whiskey.

Do drugiej miseczki odkładamy 130 g lukru i mieszamy go z odłożonymi 40 g sosu karmelowego.

Połowę mini donuts maczamy w lukrze waniliowym, resztę w karmelowym. Odkładamy do lodówki, lub w chłodne miesjce do zastygnięcia. Kiedy zastygną ozdabiamy sosem karmelowym, będziecie go musieli wcześniej lekko podgrzać.

Lukier jest dość miękki, nie kładźcie mini donuts jednego na drugim, bo się skleją (choć nawet sklejone są boskie :) ).

Jeśli będziecie chcieli pączki przewozić powinny być dobrze schłodzone i spakowane.

Smacznego!

donuts2donuts3donuts4

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

5 Comments

  • Connie the chocoholic 12 stycznia 2015 - 20:08 Reply

    wow these look amazing! thanks for trying out the recipe!

  • Angelika_Monika (Candy Pandas) 14 stycznia 2015 - 18:30 Reply

    O mamo! Ślinka cieknie na sam widok 😛 Chociaż jednego by się zjadło :)

  • Magda 14 stycznia 2016 - 08:13 Reply

    A ta śmietana, którą należy dodać do ciasta to jaka ma być? Kwaśna czy słodka (ile %) ?

    • Candy Company 14 stycznia 2016 - 11:06 Reply

      Chodzi o kwaśną śmietanę 18% (dzięki, już doprecyzowałam w przepisie), ale 12% albo jogurt grecki też będą ok. Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »