Wilgotne i aromatyczne piernikowe ciasto drożdżowe, nie można się od niego oderwać! Przynajmniej ja nie mogłam… Całe pełne świątecznych aromatów; przyprawy korzennej, skórki pomarańczowej, miodu i orzechów + obłędna kruszonka piernikowa – całość bez białego cukru. Jeśli nie lubicie ciężkich świątecznych wypieków, serników itp. to ciasto będzie świetną, zdrowszą alternatywą na Boże Narodzenie.
Niesamowicie długo pozostaje świeże i smaczne. Przygotowałam wersję z nadzieniem miodowo orzechowym oraz wersję z powidłami, można też połączyć oba nadzienia w jednym cieście – każda opcja jest pyszna, choć orzechowo-miodowe nadzienie to mój faworyt.
Ciasto robi się szybko, wyrasta przez noc w lodówce – uwielbiam taki sposób przygotowywania ciasta, jeśli chce mi się wstać chwilę wcześniej to mam ciepłą drożdżową bułeczkę na śniadanie. Można je też przygotować jak każde ciasto drożdżowe i zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej, a potem od razu brać się za nadziewanie i pieczenie.
Przepis inspirowany czekoladowym kranzem z książki Jerusalem Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.
Składniki na dwa zawijańce (standardowa keksówka).
Ciasto
530 g mąki
7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych)
1 łyżka przyprawy do piernika
szczypta soli
90 g ciemnego cukru muscovado
skórka z 1/2 pomarańczy
30 g miodu
120 ml wody
3 jajka
130 g miękkiego masła
Mąkę przesiewamy z solą i przyprawą do piernika, dodajemy cukier i pomarańczową skórkę. Ciepłą wodę mieszamy z miodem, a następnie z jajkami i dodajemy do suchych składników, zarabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą dodajemy po łyżce miękkie masło i wyrabiamy na gładkie ciasto, ok. 10 minut.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski i wkładamy do wyrośnięcia do lodówki na całą noc (albo w ciągu dnia ok. 8 h).
Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 40 x 30 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem orzechowo-miodowym i zwijamy jak roladę zaczynając od dłuższego boku, sklejamy końce rolady i ostrym nożem przecinamy ją na pół. Połówki ciasta zwijamy jak warkocz i przekładamy do foremki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h jeśli było zimne z lodówki, jeśli wyrastało w temp. pokojowej to powinno wystarczyć ok. 40 minut (ciasto nie wyrasta specjalnie widowiskowo).
Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta, tylko smarujemy ją powidłami.
Wyrośnięte ciasto posypujemy piernikową kruszonką i pieczemy przez ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180º C.
Do przełożenia
Powidła śliwkowe i
Nadzienie orzechowo miodowe
150 g miodu*
50 g masła
ok. 75 g mielonych orzechów (u mnie laskowe, ale włoskie będą równie dobre)
skórka z 1/2 pomarańczy
*Miód nie powinien był płynny, najlepiej sprawdzi się lekko skrystalizowany.
Miód podgrzewamy z masłem (nie gotujemy!), nie chcemy go zupełnie rozpuścić, masa powinna być w konsystencji luźnego smarowidła. Mieszamy z orzechami i skórką. Jeśli nadzienie jest zbyt płynne można je odłożyć na chwilę, żeby masło zgęstniało (ale nie do lodówki, nie powinno być zimne), ew. dodać więcej orzechów.
Piernikowa kruszonka
50 g masła
50 g cukru brązowego (ale można też użyć ciemnego muscovado/kokosowego albo po prostu białego)
100 g mąki
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier, mąkę przesianą z przyprawą i mieszamy.
Piernikowe ciasto drożdżowe przechowujemy zawinięte w ściereczkę lub folię, będzie pyszne i wilgotne przez kilka dni.
Smacznego!
5 komentarzy
Witam serdecznie. Czy planuje Pani zamieścić jeszcze przed Świetami jakiś wypiek??? aby moc dopisać do listy must! ??
Podłączam się pod to pytanie 🙂
Tak 🙂 Jutro pojawi się przepis na tort świąteczny, a w przyszły tygodniu jeszcze domek z piernika, Bouche de Noel i możliwe, że sernik albo piernik jeśli pieczenie pójdzie zgodnie z planem.
Dzien Dobry 🙂
Nie widzę w przepisie momentu dodania drożdży … ale rozumiem, że mieszamy z suchymi składnikami? 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂
Pyszne ciasto, aromatyczne, wilgotne; wspaniałe!