facebook

Delikatny pomarańczowy sernik z makiem

0 Posted by - 14 grudnia 2016 - Przepisy, sernik / cheesecake

Delikatny pomarańczowy sernik, iście królewski – pomyślałam, że tak podany może śmiało zastąpić tort :) Pomarańcze i mak, poza korzennymi przyprawami (które swoją drogę też znajdziecie w serniku) to esencja świąt – i taki jest ten sernik. Ciasto jest Delikatne, z chrupiącym makiem i aromatyczną skórką pomarańczową, na pomarańczowym kruchym spodzie. Smak dodatkowo podkręcają pomarańcze w syropie, podajcie go koniecznie z ubitą śmietanką i karmelizowanymi pomarańczami – niebo w gębie!

Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego :) Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! :)

Składniki na form 23-24 cm.

Spód 

90 g zimnego masła

175 g mąki

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

1 żółtko

skórka z połowy pomarańczy

30 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej

1-3 łyżki zimnej wody

Kruche spody w sernikach czasem wychodzą, niedopieczone. Spód przed wylaniem masy powinien być całkiem upieczony i zarumieniony, pod koniec pieczenia można włączyć grzanie na dolna grzałkę – pomaga :) Ten sernik można też zrobić bez spodu, albo na ciasteczkowym spodzie z odrobiną skórki pomarańczowej.

Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, na końcu dodając wodę – w miarę potrzeby (najlepiej zrobić to w malakserze). Formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.

Schłodzonym ciastem wykładamy tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Spód pieczemy w 175 C ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumieni (powinien być całkowicie upieczony), studzimy.

Sernik

5 jajek

250 g cukru pudru

1 kg tłustego białego sera

125 g miękkiego masła

skórka z 1 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

1,5 łyżki mąki pszennej

1  łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżki ziaren maku

1 łyżka cointreau lub innego likieru pomarańczowego

125 g śmietany kremówki 36 %

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zwłaszcza jajka, ser i masło)

Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser, a następnie masło. Do masy dodajemy skórki pomarańczowe, przesiane z goździkami mąki i mak, mieszamy i dolewamy likier. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.

Sernik wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 60 minut w 160 C.  Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na ok. 15 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 5 h a najlepiej całą noc.

Pomarańcze w syropie

1 duża pomarańcza

120 g drobnego cukru

120 ml wody

Pomarańczę parzymy, obieramy skórkę i kroimy na cienkie paseczki, miąższ filetujemy. Wodę i cukier zagotowujemy, dodajemy skórkę i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż skórki zrobią się przezroczyste, a syrop zgęstnieje. Następnie dodajemy filetowane kawałki pomarańczy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, studzimy.

Do dekoracji i podania

200 ml śmietany kremówki 30%

karmelizowane pomarańcze

Schłodzony sernik smarujemy częścią pomarańczy w syropie, jeśli chcecie podajcie go dodatkowo z ubitą śmietanką, polany pozostałym syropem i ozdobiony karmelizowanymi plastrami pomarańczy – smakuje wspaniale i robi wrażenie!

Smacznego!

sernik-pomaranczowy-2aAmazing orange poppy seed cheesecake recipe! Food photography by Candy CompanyAmazing orange poppy seed cheesecake recipe! Food photography by Candy CompanyAmazing orange poppy seed cheesecake recipe! Food photography by Candy Company

zBLOGowani.pl

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

11 Comments

  • Marta 14 grudnia 2016 - 12:45 Reply

    Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! :) Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt :)

  • Wypieki Beaty 14 grudnia 2016 - 15:05 Reply

    Ta skórka pomarańczowa w spodzie baaardzo do mnie przemawia :) w ogóle uwielbiam ciasta z pomarańczami, więc ten serniczek na pewno bardzo by mi smakował :) pozdrawiam serdecznie, Beata

  • Kasia 19 grudnia 2016 - 15:30 Reply

    Nie rozumiem tego z pomarańczami. Sernik robię niedługo.

    • Candy Company 19 grudnia 2016 - 15:34 Reply

      Proszę napisać co dokładnie jest niezrozumiałe to postaram się wyjaśnić :)

  • Kasia 22 grudnia 2016 - 20:48 Reply

    Czy mąkę pszenna moZna czymś zastąpić by sernik był bezglutenowy?

    • Candy Company 23 grudnia 2016 - 10:47 Reply

      Można po prostu pominąć mąkę pszenną, sernik wyjdzie też bez niej :)

  • Melody 23 grudnia 2016 - 10:43 Reply

    Czy można użyć sera z wiaderka? Czy wtedy pominąć kremówkę ? Dziękuje za wspaniała inspiracje. Właśnie sie biorę za ten sernik!

    • Candy Company 23 grudnia 2016 - 10:45 Reply

      Można, ale takiego o dużej zawartości tłuszczu (niektóre z wiaderka mają tylko kilka %) ja używam zawsze serka mój ulubiony – jest idealny. Pozdrawiam!

  • Kasia 27 grudnia 2016 - 16:58 Reply

    Sernik wyszedł rewelacja!!!! Na świętach pobił inne ciasta!!! Bardzo polecam, :))

    • Candy Company 28 grudnia 2016 - 12:32 Reply

      Bardzo się cieszę, że smakował! Pozdrawiam :)

    Leave a reply

    Translate »