Delikatny pomarańczowy sernik, iście królewski – pomyślałam, że tak podany może śmiało zastąpić tort 🙂 Pomarańcze i mak, poza korzennymi przyprawami (które swoją drogę też znajdziecie w serniku) to esencja świąt – i taki jest ten sernik. Ciasto jest Delikatne, z chrupiącym makiem i aromatyczną skórką pomarańczową, na pomarańczowym kruchym spodzie. Smak dodatkowo podkręcają pomarańcze w syropie, podajcie go koniecznie z ubitą śmietanką i karmelizowanymi pomarańczami – niebo w gębie!
Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego 🙂 Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! 🙂
Składniki na form 23-24 cm.
Spód
90 g zimnego masła
175 g mąki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
skórka z połowy pomarańczy
30 g posiekanej drobno kandyzowanej skórki pomarańczowej
1-3 łyżki zimnej wody
Kruche spody w sernikach czasem wychodzą, niedopieczone. Spód przed wylaniem masy powinien być całkiem upieczony i zarumieniony, pod koniec pieczenia można włączyć grzanie na dolna grzałkę – pomaga 🙂 Ten sernik można też zrobić bez spodu, albo na ciasteczkowym spodzie z odrobiną skórki pomarańczowej.
Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto, na końcu dodając wodę – w miarę potrzeby (najlepiej zrobić to w malakserze). Formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 30 minut, a najlepiej kilka godzin.
Schłodzonym ciastem wykładamy tortownicę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Spód pieczemy w 175 C ok. 15-20 minut, aż lekko się zarumieni (powinien być całkowicie upieczony), studzimy.
Sernik
5 jajek
250 g cukru pudru
1 kg tłustego białego sera
125 g miękkiego masła
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki ziaren maku
1 łyżka cointreau lub innego likieru pomarańczowego
125 g śmietany kremówki 36 %
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zwłaszcza jajka, ser i masło)
Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser, a następnie masło. Do masy dodajemy skórki pomarańczowe, przesiane z goździkami mąki i mak, mieszamy i dolewamy likier. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową.
Sernik wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. 60 minut w 160 C. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na ok. 15 minut, po tym czasie uchylamy drzwiczki i studzimy całkowicie. Przed podaniem chłodzimy w lodówce minimum 5 h a najlepiej całą noc.
Pomarańcze w syropie
1 duża pomarańcza
120 g drobnego cukru
120 ml wody
Pomarańczę parzymy, obieramy skórkę i kroimy na cienkie paseczki, miąższ filetujemy. Wodę i cukier zagotowujemy, dodajemy skórkę i gotujemy na średnim ogniu ok. 15 minut, aż skórki zrobią się przezroczyste, a syrop zgęstnieje. Następnie dodajemy filetowane kawałki pomarańczy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut, studzimy.
Do dekoracji i podania
200 ml śmietany kremówki 30%
Schłodzony sernik smarujemy częścią pomarańczy w syropie, jeśli chcecie podajcie go dodatkowo z ubitą śmietanką, polany pozostałym syropem i ozdobiony karmelizowanymi plastrami pomarańczy – smakuje wspaniale i robi wrażenie!
Smacznego!
16 komentarzy
Wygląda i brzmi wyśmienicie i bardzo pysznie! 🙂 Pokuszę się na Twój przepis i skorzystam z niego podczas tegorocznych przygotowań do świąt 🙂
Bardzo mi miło 🙂 Udanego pieczenia!
Witam Panią serdecznie, w poszukiwaniu przepisów na tegoroczne Święta przypadkowo znalazłam Pani blog i jestem pod ogromnym wrażeniem!!! Wspaniałe się Panią czyta, porady a przepisy wyglądają bajecznie, biorę się za pieczenie po kolei
Proszę o podpowiedz co polecałaby Pani na Światwczny stół?
Sernik z pomarańcza mnie zaintrygował
Magda
Bardzo mi miło i dziękuję 🙂 Sernik jest dobrym wyborem, bardzo polecam też potrójnie czekoladowy piernik http://candycompany.pl/potrojnie-czekoladowy-piernik/ i dojrzewający piernik na melasie http://candycompany.pl/bolo-de-mel-tradycyjny-piernik-z-madery/ Pozdrawiam!
Witam serdecznie, wiem że minęło już troszkę czasu od Świąt ale chciałabym podziękować za przepis jest REEEWELACYJNY, rownież zrobiłam z Pani przepisu skórkę i dekoracje na pewno zagości na moim stole nie raz☺️ Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że sernik i skórką pomarańczowa przypadły Pani do gustu! 🙂 Pozdrawiam sedecznie
Ta skórka pomarańczowa w spodzie baaardzo do mnie przemawia 🙂 w ogóle uwielbiam ciasta z pomarańczami, więc ten serniczek na pewno bardzo by mi smakował 🙂 pozdrawiam serdecznie, Beata
Nie rozumiem tego z pomarańczami. Sernik robię niedługo.
Proszę napisać co dokładnie jest niezrozumiałe to postaram się wyjaśnić 🙂
Czy mąkę pszenna moZna czymś zastąpić by sernik był bezglutenowy?
Można po prostu pominąć mąkę pszenną, sernik wyjdzie też bez niej 🙂
Czy można użyć sera z wiaderka? Czy wtedy pominąć kremówkę ? Dziękuje za wspaniała inspiracje. Właśnie sie biorę za ten sernik!
Można, ale takiego o dużej zawartości tłuszczu (niektóre z wiaderka mają tylko kilka %) ja używam zawsze serka mój ulubiony – jest idealny. Pozdrawiam!
Sernik wyszedł rewelacja!!!! Na świętach pobił inne ciasta!!! Bardzo polecam, :))
Bardzo się cieszę, że smakował! Pozdrawiam 🙂
Przepiękny! I bardzo oryginalny, gratuluję 🙂