Lubicie popcorn? A popcorn w karmelu? Polecamy ten przepis nie tylko fanom prażonej kukurydzy. Właściwie to nawet ciężko nazwać go przepisem, bo potrzebne są tylko 3 składniki, a wykonanie zajmie kilka minut! Bardzo nam odpowiada to słodko-słone połączenie. Smak popcornu oblanego karmelem przywodzi na myśl watę cukrową i wspomnienia z dzieciństwa… Będzie świetnym dodatkiem do słodkiego bufetu na dziecięcym przyjęciu, choć dorośli również schrupią te „lizaki” z apetytem.
Składniki na ok 5 „lizaków”:
duża paczka popcornu (ok 125 g),
1,5 szklanki cukru,
szczypta soli morskiej,
potrzebne będą również patyczki do lizaków/szaszłyków i grube gumowe rękawiczki.
Cukier ze szczyptą soli rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem – uważajcie żeby się nie przypalił! Pod sam koniec rozpuszczania można delikatnie go wymieszać. W międzyczasie popcorn wsypujemy do dużej miski/garnka. Gotowym karmelem polewamy ostrożnie popcorn, mieszamy delikatnie łyżką i w gumowych rękawiczkach formujemy kule – gorący karmel zadziała jak klej. Należy uważać karmel jest bardzo gorący! Gotowe kule odkładamy na papier do pieczenia, po chwili można w nie wbić patyczki i gotowe*. Jeśli w misce zostanie Wam dużo „okruchów”, wystarczy przygotować jeszcze trochę karmelu…
Smacznego!
* Karmel mocno chłonie wilgoć z otoczenia, dlatego jeśli planujecie przygotować popcornowe lizaki w deszczowy dzień lepiej zostawić to na ostatnią chwilę. Biorąc pod uwagę szybkość ich przygotowania nie powinno to być kłopotliwe.