facebook

Popcorn pops – karmelowy popcorn na patyku

1 Posted by - 2 lipca 2013 - Przepisy

Lubicie popcorn? A popcorn w karmelu? Polecamy ten przepis nie tylko fanom prażonej kukurydzy. Właściwie to nawet ciężko nazwać go przepisem, bo potrzebne są tylko 3 składniki, a wykonanie zajmie kilka minut! Bardzo nam odpowiada to słodko-słone połączenie. Smak popcornu oblanego karmelem przywodzi na myśl watę cukrową i wspomnienia z dzieciństwa… Będzie świetnym dodatkiem do słodkiego bufetu na dziecięcym przyjęciu, choć dorośli również schrupią te „lizaki” z apetytem.

Składniki na ok 5 „lizaków”:

duża paczka popcornu (ok 125 g),

1,5 szklanki cukru,

szczypta soli morskiej,

potrzebne będą również patyczki do lizaków/szaszłyków i grube gumowe rękawiczki.

Cukier ze szczyptą soli rozpuszczamy w rondelku z grubym dnem – uważajcie żeby się nie przypalił! Pod sam koniec rozpuszczania można delikatnie go wymieszać. W międzyczasie popcorn wsypujemy do dużej miski/garnka. Gotowym karmelem polewamy ostrożnie popcorn, mieszamy delikatnie łyżką i w gumowych rękawiczkach formujemy kule – gorący karmel zadziała jak klej. Należy uważać karmel jest bardzo gorący! Gotowe kule odkładamy na papier do pieczenia, po chwili można w nie wbić patyczki i gotowe*. Jeśli w misce zostanie Wam dużo „okruchów”, wystarczy przygotować jeszcze trochę karmelu…

Smacznego!

 

* Karmel mocno chłonie wilgoć z otoczenia, dlatego jeśli planujecie przygotować popcornowe lizaki w deszczowy dzień lepiej zostawić to na ostatnią chwilę. Biorąc pod uwagę szybkość ich przygotowania nie powinno to być kłopotliwe.

karmelowy popcorn na patyku

karmelowy popcorn na patyku

karmelowy popcorn na patyku

karmelowy popcorn na patyku

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »