facebook

Posset z lawendą. Deser z długą historią

0 Posted by - 4 sierpnia 2017 - bez cukru / sugar free, bez pieczenia / no bake, desery / desserts, Przepisy

Posset to chyba najprostszy deser na świecie, a ma naprawdę długą historię… Początkowo  – już w starożytnej Grecji! – występował w formie sfermentowanego napoju z oliwy, wina, sera i zboża. W średniowiecznej Anglii posset robiono z mieszanki mleka, piwa lub wina i przypraw i pijano go jeszcze w XIX w, był uważany za lekarstwo na wszelkiego rodzaju choroby. Mleko po doprowadzeniu do wrzenia mieszano z winem lub piwem co powodowało ścinanie się białek mleka – zwarzone mleko doprawiano cynamonem lub innym przyprawami.

Posset był tak popularnym napojem, że podarowywano sobie zestawy do jego przyrządzania i podawania – to trochę jak z zestawami do fondue, albo sushi :)

Odniesienia do niego znajdziemy m.in u Szekspira

Makbet, Akt 2, Scena 2

Lady Makbet
Mnie to ośmiela, co ich upoiło,
A co ich gasi, mnie ognia dodaje.
Cicho! Co słyszę? Ha, to puszczyk woła
Złowróżbnym głosem fatalne dobranoc. —
Teraz czyn spełnia — drzwi stoją otworem,
Dworzanie chrapiąc szydzą z powinności,
Bo tak ich napój zaprawiłam dzielnie,
Że śmierć z naturą spiera się, czy żyją,
Czyli umarli.

W oryginale ten napój to właśnie posset!

Później zmienił się trochę przepis i deser/napój przygotowywano na bazie śmietanki, soku z cytryny i cukru – i tak już zostało. Zrobienie go jest banalnie proste – wystarczy zagotować śmietankę z cukrem lub innym słodkim dodatkiem, zmieszać z sokiem z cytryny i schłodzić.

Deser jest bardzo delikatny, kremowy, ciężko uwierzyć, że to tylko śmietanka i sok z cytryny :) Można go dowolnie modyfikować dodatkami, przyprawami itp. Koniecznie do wypróbowania!

Przepis pochodzi z tej strony.

Z przepisu wyjdą ok. 4 porcje

Składniki

500 ml śmietany kremówki 36 % (takiej, nie UHT), 30% też jest ok.

1/4 szkl płynnego miodu

60 ml soku z cytryny (1/4 szkl)

kilka kwiatów lawendy

Śmietankę mieszamy z miodem, wrzucamy lawendę i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty (uważając by się nie zwarzyła) Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy sok z cytryny,. Odkładamy na 10-20 minut, po czym wyjmujemy lawendę (można zostawić kilka rozdrobnionych kwiatów).

Kiedy posset przestygnie rozlewamy go do filiżanek, ramekinów lub małych miseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Deser dekorujemy lawendą. Pysznie smakuje ze świeżymi malinami!

Smacznego!

lavender posset dessert recipe. It's easy to make - only 3 ingredients! ood photography by Candy Companylavender posset dessert recipe. It's easy to make - only 3 ingredients! ood photography by Candy Companylavender posset dessert recipe. It's easy to make - only 3 ingredients! ood photography by Candy Companylavender posset dessert recipe. It's easy to make - only 3 ingredients! ood photography by Candy Companylavender posset dessert recipe. It's easy to make - only 3 ingredients! ood photography by Candy Company

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • Pannicotta 4 sierpnia 2017 - 13:05 Reply

    Przepiękne zdjęcia, zresztą jak zawsze! I wspaniała historia :) Ale drobna uwaga: śmietankę można zważyć, wtedy wiadomo, jaką ma wagę, jednak zbyt długo gotowana raczej będzie po prostu zwarzona :)

    • Candy Company 4 sierpnia 2017 - 13:14 Reply

      Dzięki i masz rację! Poprawiłam, śmietanki nie chcemy ani zważyć ani zwarzyć :)

      • Edyta 30 sierpnia 2017 - 21:45 Reply

        Witaj. Nie chcę uchodizć za czepialską, ale na samym początku wpisu nadal jest błąd, kiedy piszesz o mleku. A poza tym to piękny blog i takie niebanalne przepisy. Taki inny.

        • Candy Company 1 września 2017 - 09:32 Reply

          I bardzo dobrze, że zauważasz i zgłaszasz – potrzebuję korektora jak widać :) Już poprawiłam!

  • Wypieki Beaty 4 sierpnia 2017 - 14:25 Reply

    Ciekawy przepis, trzeba będzie wypróbować :)

  • Magda 29 sierpnia 2017 - 14:58 Reply

    Wow. No to kolejny przepis do spróbowania się szykuje 😀

  • Leave a reply

    Translate »