Scroll down for English
Dlaczego potrójnie? Ten piernik ma pyszny czekoladowo imbirowy lukier, kawałki czekolady w środku i kakao w cieście, oto dlaczego 🙂 Do tego jest wilgotny, miękki i aromatyczny, jak najlepsze czekoladowe ciasto i delikatnie pikantny od imbiru. Bałam się trochę ,że lukier będzie za słodki i już miałam dekorować piernik ganache, ale zostałam przy oryginalnym przepisie i nie żałuję. Polewa jest słodka, ale też trochę kwaskowata od cytryny i pikantna dzięki imbirowi – po prostu pyszna i świetnie pasuje do ciasta.
Czekoladowy piernik robi się szybko, bez użycia miksera, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. No i trochę inny niż wszystkie 😉
OK, przyznaje się, nie mogę żyć bez czekolady… Najchętniej dodałabym ją wszędzie, do piernika też – czemu nie? Bardzo polecam, jeden z najlepszych jakie jadłam!
Zmodyfikowałam przepis z tej strony.
Składniki na dwie formy keksowe 9 x 22 cm lub jedną większą 20 x 20 cm.
Piernik:
180 g masła
1 łyżeczka mielonych goździków
1 1/4 łyżeczki cynamonu
1 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
3 łyżeczki świeżego startego imbiru
150 g cukru brązowego
150 g melasy*
150 g miodu
1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
240 ml mleka (1 szkl)
2 duże jajka
280 g mąki
35 g kakao
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
* jeśli nie macie melasy zamiast jasnego brązowego cukru użyjcie ciemnego muscovado i dodajcie 300 g miodu lub mieszankę 150 g miodu i 150 g golden syropu)
Nagrzewamy piekarnik do 150 C. Formy keksówki natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, przyprawy, imbir, cukier, miód i melasę podgrzewamy w rondlu, aż masa będzie ciepła i całe masło się rozpuści (nie gotujemy), odkładamy, aż lekko przestygnie.
W małej miseczce rozpuszczamy sodę w łyżce mleka.
Do masy miodowej dodajemy jajka, sodę i pozostałe mleko, a następnie przesianą mąkę i kakao. Po każdym dodaniu mieszamy masę trzepaczką (nie ma potrzeby miksowania). Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez 50-55 minut, do suchego patyczka (2 mniejsze ciasta) lub nieco dłużej 1 większy piernik. Całkowicie studzimy przed lukrowaniem.
Lukier czekoladowo imbirowy
80 g masła
4 łyżki kakao
3 łyżeczki soku ze świeżo startego imbiru (ok. 8 cm kawałek)
30 ml soku z cytryny (ok. 2 łyżki)
180 g cukru pudru
Sok z imbiru wlewamy do miski średniej wielkości. Dodajemy masło, kakao i sok z cytryny i umieszczamy na kąpieli wodnej. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż masło się rozpuści (można to zrobić również w mikrofalówce). Masa może wyglądać jak zważona, ale to normalne!
Zdejmujemy miskę z kąpieli i stopniowo dodajemy cukier puder, dokładnie mieszając, aż powstanie gładki lukier. Ciepły lukier jest dość płynny, możecie chwilkę poczekać przed dekorowaniem piernika (potem polewa całkowicie zastygnie).
Czekoladowy piernik polewamy lukrem i dekorujemy – najlepiej czekoladą! 🙂
Yep, this is triple chocolate gingerbread. There’s delicious chocolate ginger icing, chocolate chunks in the gingerbread and cocoa in the batter. Cake is moist, soft and full of spices. It’s like the best chocolate gingerbread and chocolate cake in one, seriously! And the gingery taste that you have on the tip of your tongue.
I was a bit afraid the icing would be too sweet and was just about to finish the cake with ganache but I decided to stick with the original recipe and I’m glad I did! The icing is perfect, it complements the chocolate and spicy flavors of the cake, it’s a bit sour and a bit spicy from lemon and ginger addition.
This cake is easy to make, you don’t need a mixer, just whisk everything and you’re done!
OK I admit, I can’t live without chocolate and I could add it everywhere. So I did. I added it to my gingerbread, and let me tell you it was one of the best I’ve ever had!
I’ve slightly changed this recipe.
Makes two loaf pans or one 20 x 30 cm pan
Ingredients
Gingerbread
180g unsalted butter
1 tsp ground cloves
1 1/4 tsp ground cinnamon
1 1/4 tsp ground ginger
3 tbsp fresh ginger, finely grated
150 g brown sugar
150 g treacle
150 g liquid honey
1 1/4 tsp baking soda
240 ml milk
2 large eggs
280 g plain flour
35 g cocoa powder
150 g dark chocolate chips
Preheat the oven to 300 F / 150 C. Grease two loaf pans and line with baking paper.
In a saucepan melt butter with spices, fresh ginger, sugar, treacle and honey. Heat the mixture until the butter has melted, do not bring to boil. Set aside to cool for a few minutes.
In a small bowl mix soda with 1 tbsp of milk.
Add eggs, soda, the rest of the milk and sift in flour and cocoa. Whisk after each addition (no need to use a mixer with this cake). Fold in chocolate chips and spoon batter to the prepared pans.
Bake for 50-55 minutes or until a skewer inserted in the middle comes out clean. Cool completely before icing.
Chocolate & ginger icing
80g unsalted butter
4 tbsp cocoa powder
3 tsp fresh ginger juice – from about 3 inch, finely grate and squeeze out the juice
30 ml lemon juice (2 tbsp)
180 g icing sugar
In a double boiler or a microwave melt butter with cocoa, lemon and ginger juice (do not over heal you just want to melt the butter). Mixture might look curdled, it’s normal! Gradually add icing sugar and whisk until well incorporated. Icing is runny when too warm so you might leave it for a few minutes to cool before icing.
Ice the gingerbread and decorate (with chocolate of course!) 🙂
Enjoy!
8 komentarzy
Wygląda obłędnie. Powiesz jak robisz tak grube i pięknie zwinięte czekoladowe wióry? 😀
Dzięki to mój wiórowy debiut 🙂 Znalazłam fajną stronę z instrukcjami http://recipes.howstuffworks.com/food-facts/cake-decorating3.htm
Dzięki, z pewnością wykorzystam 😀
Piernik pyszny. Zrobilam 6 malych i rozdalam w prezencie przed Świetami. Z tego co wiem żaden Świat nie doczekał 😉
Super, bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Cudwony !;) Wygladem zachwyca.
Dziękuję! Smak też jest świetny, jak koś nie przepada za tradycyjnymi piernikami ten na pewno mu posmakuje – w końcu kto nie lubi czekolady 🙂
Robie już co roku! Jest pyszny! Dziękuje bardzo za przepis 🙂