facebook

Red velvet cake pops z warstwą sernikową

0 Posted by - 19 grudnia 2013 - Przepisy

Efektowne cake pops zainspirowane ciastem red velvet, otoczone warstwą sernika i oblane białą czekoladą dostarczą Wam niezwykłych wrażeń! Wzrokowych i smakowych :)  Słodkie i  delikatne, wymagają większego nakładu pracy, ale gwarantujemy, że warto! Może obdarujecie nimi kogoś na Święta?

Składniki na ok. 20 lizaków

Ciasto:

100 g mąki,

70 g  cukru,

łyżeczka kako,

szczypta soli,

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

50 g roztopionego masła,

60 g jogurtu/śmietany,

1 jajko,

1 łyżka ekstraktu waniliowego,

czerwony barwnik spożywczy.

Cukier roztrzepujemy z jajkiem, dodajemy masło, śmietanę i ekstrakt, miksujemy. Suche składniki mieszamy w drugiej misce i dodajemy do masy jajecznej. Na samym końcu stopniowo dodajemy barwnik, ciasto powinno mieć intensywnie czerwony kolor. Pieczemy w małej tortownicy o średnicy 15-20 cm (może być mała keksówka) przez ok. 30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 170ºC.

Sernik:

340 g serka kremowego np. takiego,

80 g cukru,

2 jajka,

sok z połowy cytryny,

1/2 szklanki śmietany kremówki 30%,

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej.

Serek miksujemy ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodajemy cukier i ucieramy przez chwilę. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodajemy przesianą mąkę. Sernik pieczemy w 150ºC ok 1 godzinę w foremce o średnicy ok. 18 cm. Chłodzimy.

Oraz:

80 g mascarpone,

350 g białej czekolady (lub opakowanie białych candy melts).

Ciasto red velvet kruszymy i dodajemy mascarpone. Wyrabiamy, aż utworzy się gładka kula ciasta, którą wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki – powinny być o połowę miniejsze niż zwykłe cake popsy, odkładamy do zamrażarki na 15 minut.

Następnie łyżką nabieramy sernik i obtaczamy nim kulki z ciasta. Ten sernik jest delikatny i plastyczny, łatwo się z nim pracuje. Kule ciasta „rolujemy” w dłoniach delikatnie naciskając i rozprowadzając równomiernie masę serową. Gotowe kulki odkładamy na 15 minut do lodówki.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek maczamy w czekoladzie i wbijamy w lizaki, mniej więcej do 3/4 głębokości. Odkładamy do zamrażalnika na kolejne 15 minut. Możecie pominąć wbijanie patyczka i zamiast lizaków przygotować pyszne pralinki.

Lizaki zanurzamy w czekoladzie (najlepiej roztopioną czekoladę przelać do wąskiego i wysokiego naczynia, np. kubka – to zdecydowanie uprości ten etap. Delikatnie stukamy w patyczek strząsając nadmiar czekolady, odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Pewnie już zauważyliście, że nasze lizaki stoją „patyczkiem do góry”, jest to o wiele wygodniejsza metoda (zwłaszcza jeśli nie posiadacie stojaka nalizaki), a cake popsy wcale nie tracą na wyglądzie…

Smacznego!

red velvet cake popsred velvet cake popsred velvet cake popsred velvet cake pops

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

7 Comments

  • babeczka 9 stycznia 2014 - 14:42 Reply

    Przepiękne!

  • Łucja 9 stycznia 2014 - 21:08 Reply

    coś pięknego :) troszkę pracochłonne ale warte zachodu :) zapisuję!

    • Candy Company 9 stycznia 2014 - 22:28 Reply

      To fakt, wymagają większego nakładu pracy, ale zdecydowanie warto:) Daj znać jak wypróbujesz!

  • mechantloup 7 października 2014 - 10:53 Reply

    O jaką śmietanę chodzi w przepisie? Kremówkę? I o jaki serek kremowy?
    Dziękuję za odpowiedź

    • Candy Company 7 października 2014 - 11:28 Reply

      Chodzi o śmietanę kremówkę 30% i serek kremowy typu philadelphia albo np. turek Już uzupełnione :)

  • Gosia 25 lutego 2017 - 08:46 Reply

    Przepis fajny, ale sernik to totalny niewypal. Robilam dokladnie tak jak podalas w przepisie, jednak sernik po 1h15m okazal sie po wystygnieciu jakoby niedopieczony. Gdy nakladalam go na redvelvet, czulam sie jakbym obtaczala kuleczki w masle albo z serka ktorego ten sernik byl zrobiony. Po 3h z zamrazrce kulki byly juz w miare gotowe do moczenia w czekolaxzie ale daleko im bylo do gladkosci.
    Przepis zrobie na pewno drugi raz ale juz z wlasnym sernikiem

    • Candy Company 25 lutego 2017 - 10:03 Reply

      Po wystygnięciu sernik jest faktycznie lekko „galaretowaty”, ale powinien ładnie zastygnąć po schłodzeniu – ja robię go dzień przed i na noc wkładam do lodówki – na którymś zdjęciu widać jaką miał konsystencję. Może twój serek był bardziej wodnisty, jakiej marki użyłaś?

    Leave a reply

    Translate »