Kolejny przepis z dynią w roli głównej czyli wspaniała rolada dyniowa, wilgotna, aromatyczna i wypełniona kremowym nadzieniem. Uwielbiamy wszystkie dyniowe desery, a ten to chyba jeden z naszych ulubionych. Propozycja bardzo jesienna, na pewno Wam posmakuje! Przygotowanie rolady sprawia czasem problemy, ale nie zrażajcie się – naprawdę warto! Możecie też zamiast rolady zrobić dyniowy przekładaniec, będzie równie pyszny 🙂
Składniki:
110 g mąki,
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
175 g cukru,
185 g pure dyniowego
oraz cukier puder i ściereczka kuchenna.
Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia z małym rantem o wymiarach 25 x 40 cm. Smarujemy ją masłem, wykładamy papierem do pieczenia i papier dodatkowo natłuszczamy. Ściereczkę dokładnie wysypujemy cukrem pudrem (nie żałujcie cukru). Ważne jest dokładne wysmarowanie papieru i opruszenie ścierki – unikniecie przyklejenia się ciasta.
Mąkę mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty, dodajemy pure i krótko miksujemy. Dosypujemy mąkę z przyprawami i miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na przygotowana blachę, wyrównujemy szpatułką i kilka razy potrząsamy blaszką by było równomiernie rozprowadzone (można też upuścić blachę z niewielkiej wysokości na blat).
Pieczemy ok. 15 minut w 180ºC przez 13 – 17 minut. Ciasto powinno lekko zbrązowieć i byś sprężyste kiedy dotkniecie je palcem.
Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto przekładamy na wysypaną cukrem pudrem ściereczkę, tak by papier znalazł się na górze. Delikatnie odrywamy papier i zwijamy roladę razem z materiałem. Odkładamy na kratkę by przestygła. W między czasie przygotowujemy krem.
Składniki na masę:
230 g serka kremowego,
90 g masła,
3/4 szklanki cukru pudru (przesiać),
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Wszystkie składniki dokładnie miskujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przekładamy na wystudzone, rozwinięte ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy krem i ponownie bardzo delikatnie zwijamy roladę i chłodzimy w lodówce.
Rolada dyniowa, przechowywana w lodówce, będzie dobra do 4 dni.
Smacznego!
10 komentarzy
Jak pięknie zwinięta.
Na pewno była przepyszna:)
Baardzo pyszna 🙂
Wygląda przepięknie
This pumpkin roulade looks absolutely scrumptious! Yum!
Thank you Marsha 🙂
Widzę,że trafiłam na profil artystki bo wszystko wygląda genialnie a niektóre przepisy na pewno wypróbuję.
Bardzo mi miło 🙂
Dostałam wielką dynie i nie wiedziałam co z nią zrobić bo ciasta nie robiłam a tu mam KAPITALNY PRZEPIS i do tego z serkiem,grzech byłoby nie spróbować:)*
Rolada jest pyszna! Serek kremowy i dynia to jedno z moich ulubionych połączeń 🙂 Tylko uwaga, bo nie każda dynia nadaje się do pieczenia, z różnymi odmianami dyni osiągam różny efekt końcowy…
[…] Rolada dyniowa […]