facebook

Rolada dyniowa

0 Posted by - 12 listopada 2014 - Przepisy

Kolejny przepis z dynią w roli głównej czyli wspaniała rolada dyniowa, wilgotna, aromatyczna i wypełniona kremowym nadzieniem. Uwielbiamy wszystkie dyniowe desery, a ten to chyba jeden z naszych ulubionych. Propozycja bardzo jesienna, na pewno Wam posmakuje! Przygotowanie rolady sprawia czasem problemy, ale nie zrażajcie się – naprawdę warto! Możecie też zamiast rolady zrobić dyniowy przekładaniec, będzie równie pyszny :)

Składniki:

110 g mąki,

1 łyżeczka cynamonu,

1/4 łyżeczki mielonego imbiru,

1/4 łyżeczki mielonych goździków,

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,

szczypta soli,

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 jajka,

175 g cukru,

185 g pure dyniowego

oraz cukier puder i ściereczka kuchenna.

Przygotowujemy dużą blachę do pieczenia z małym rantem o wymiarach 25 x 40 cm. Smarujemy ją masłem, wykładamy papierem do pieczenia i papier dodatkowo natłuszczamy. Ściereczkę dokładnie wysypujemy cukrem pudrem (nie żałujcie cukru). Ważne jest dokładne wysmarowanie papieru i opruszenie ścierki – unikniecie przyklejenia się ciasta.

Mąkę mieszamy z przyprawami, solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą, odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem przez 3-4 minuty, dodajemy pure i krótko miksujemy. Dosypujemy mąkę z przyprawami i miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na przygotowana blachę, wyrównujemy szpatułką i kilka razy potrząsamy blaszką by było równomiernie rozprowadzone (można też upuścić blachę z niewielkiej wysokości na blat).

Pieczemy ok. 15 minut w 180ºC przez 13 – 17 minut. Ciasto powinno lekko zbrązowieć i byś sprężyste kiedy dotkniecie je palcem.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto przekładamy na wysypaną cukrem pudrem ściereczkę, tak by papier znalazł się na górze. Delikatnie odrywamy papier i zwijamy roladę razem z materiałem. Odkładamy na kratkę by przestygła. W między czasie przygotowujemy krem.

Składniki na masę:

230 g serka kremowego,

90 g masła,

3/4 szklanki cukru pudru (przesiać),

łyżka soku z cytryny,

łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Wszystkie składniki dokładnie miskujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przekładamy na wystudzone, rozwinięte ciasto. Równomiernie rozsmarowujemy krem i ponownie bardzo delikatnie zwijamy roladę i chłodzimy w lodówce.

Rolada dyniowa, przechowywana w lodówce, będzie dobra do 4 dni.

Smacznego!

rolada2rolada3rolada3

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

10 Comments

  • amaranthrose 12 listopada 2014 - 13:59 Reply

    Jak pięknie zwinięta.
    Na pewno była przepyszna:)

  • Konczi i Szpileczka 12 listopada 2014 - 14:24 Reply

    Wygląda przepięknie

  • Marsha @ Marsha's Baking Addiction 2 października 2015 - 11:48 Reply

    This pumpkin roulade looks absolutely scrumptious! Yum!

  • Beata Jakoniuk 25 lutego 2016 - 16:26 Reply

    Widzę,że trafiłam na profil artystki bo wszystko wygląda genialnie a niektóre przepisy na pewno wypróbuję.

  • Beata Jakoniuk 25 lutego 2016 - 16:30 Reply

    Dostałam wielką dynie i nie wiedziałam co z nią zrobić bo ciasta nie robiłam a tu mam KAPITALNY PRZEPIS i do tego z serkiem,grzech byłoby nie spróbować:)*

    • Candy Company 25 lutego 2016 - 22:30 Reply

      Rolada jest pyszna! Serek kremowy i dynia to jedno z moich ulubionych połączeń :) Tylko uwaga, bo nie każda dynia nadaje się do pieczenia, z różnymi odmianami dyni osiągam różny efekt końcowy…

  • […] Rolada dyniowa […]

  • Leave a reply

    Translate »