facebook

Rustykalna tarta z jabłkami i solonym karmelem

0 Posted by - 9 kwietnia 2015 - Przepisy

Wam też Święta tak szybko minęły? Mieliśmy w planach jeszcze kilka przepisów, ale zabrakło czasu… Nic straconego – w przyszłym roku na blogu znajdziecie przepisy na kolejne pyszne mazurki i nie tylko! A dziś zapraszamy na wypiek trochę jesienny, ale pogoda w ostatnich dniach do złudzenia przypominała jesienną słotę; upiekliśmy więc jesienną tartę z jabłkami i sosem karmelowym… Jabłka i karmel świetnie razem smakują, a rustykalna tarta z jabłkami i solonym karmelem jest pyszna, nie za słodka i będzie świetną odmianą po świątecznych mazurkach… I jak większość naszych przepisów jest szybka i prosta :) Polecamy!

Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

arkusz ciasta francuskiego,

2 średnie jabłka szara reneta,

2 łyżki soku z cytryny,

łyżka ekstraktu waniliowego,

2 łyżki brązowego cukru,

roztrzepane jajko do smarowania.

Jabłka kroimy na ćwiartki i następnie w cienkie plasterki (bez obierania). Do miski wlewamy sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wsypujemy cukier, mieszamy. Do zalewy dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy, by plasterki pokryły się płynem, odstawiamy.

Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zaznaczamy na nim mniejszy prostokąt, tak by krawędzie miały ok. 2-2,5 cm (nie przecinamy ciasta). Ciasto smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem.

Plasterki jabłek układamy wewnątrz miejszego prostokąta, boki tarty zawijamy, sklejamy i smarujemy pozostałym jajkiem.

Tartę pieczemy w temperaturze 210ºC, aż boki mocno się zarumienią (ok. 15-20 minut).

Solony karmel:

100 g drobnego cukru (1/2 szklanki),

45 g masła (3 łyżki),

60 ml śmietanki kremówki (1/4 szklanki),

łyżeczka soli.

W miedzyczasie przygotowujemy karmel. W metalowym garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozpuszczamy cukier. Garnkiem można co jakiś czas potrząsnąć by cukier równomiernie się topił, pod koniec możecie delikatnie mieszać karmel łyżką. Kiedy cukier nabierze ładnej ciemno-karmelowej barwy (uwaga by go nie spalić!), zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło energicznie mieszając, następnie wlewamy śmietankę (może się pienić) i dosypujemy sól. Garnej stawiamy ponownie na kuchence i mieszamy, aż wszystkie skłądniki się połączą i otrzymamy gładki sos.

Upieczoną tartę polewamy jeszcze ciepłym sosem (chłodny będzie zbyt gęsty) i odstawiamy do zastygnięcia.

Rustykalna tarta z jabłkami i solonym karmelem będzię idealna do kawy, albo jako drugie śniadanie do pracy… Zjedzcie ją w ciągu 5 dni, ale porcja nie jest duża i ciasto na pewno zniknie o wiele szybciej.

Smacznego!

tarta rustykalna2tarta rustykalna3tarta rustykalna4tarta rustykalna5

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

2 Comments

  • Angie 9 kwietnia 2015 - 20:30 Reply

    Jabłka i karmel( i to jeszcze solony!) to jedno z tych najulubieńszych połączeń: )

  • ziji 9 kwietnia 2015 - 22:53 Reply

    Bardzo smacznie wygląda :) Zapisuję sobie do wypróbowania :)

  • Leave a reply

    Translate »