Wam też Święta tak szybko minęły? Mieliśmy w planach jeszcze kilka przepisów, ale zabrakło czasu… Nic straconego – w przyszłym roku na blogu znajdziecie przepisy na kolejne pyszne mazurki i nie tylko! A dziś zapraszamy na wypiek trochę jesienny, ale pogoda w ostatnich dniach do złudzenia przypominała jesienną słotę; upiekliśmy więc jesienną tartę z jabłkami i sosem karmelowym… Jabłka i karmel świetnie razem smakują, a rustykalna tarta z jabłkami i solonym karmelem jest pyszna, nie za słodka i będzie świetną odmianą po świątecznych mazurkach… I jak większość naszych przepisów jest szybka i prosta 🙂 Polecamy!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
arkusz ciasta francuskiego,
2 średnie jabłka szara reneta,
2 łyżki soku z cytryny,
łyżka ekstraktu waniliowego,
2 łyżki brązowego cukru,
roztrzepane jajko do smarowania.
Jabłka kroimy na ćwiartki i następnie w cienkie plasterki (bez obierania). Do miski wlewamy sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i wsypujemy cukier, mieszamy. Do zalewy dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy, by plasterki pokryły się płynem, odstawiamy.
Ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem zaznaczamy na nim mniejszy prostokąt, tak by krawędzie miały ok. 2-2,5 cm (nie przecinamy ciasta). Ciasto smarujemy jajkiem i nakłuwamy widelcem.
Plasterki jabłek układamy wewnątrz miejszego prostokąta, boki tarty zawijamy, sklejamy i smarujemy pozostałym jajkiem.
Tartę pieczemy w temperaturze 210ºC, aż boki mocno się zarumienią (ok. 15-20 minut).
Solony karmel:
100 g drobnego cukru (1/2 szklanki),
45 g masła (3 łyżki),
60 ml śmietanki kremówki (1/4 szklanki),
łyżeczka soli.
W miedzyczasie przygotowujemy karmel. W metalowym garnku z grubym dnem, na średnim ogniu rozpuszczamy cukier. Garnkiem można co jakiś czas potrząsnąć by cukier równomiernie się topił, pod koniec możecie delikatnie mieszać karmel łyżką. Kiedy cukier nabierze ładnej ciemno-karmelowej barwy (uwaga by go nie spalić!), zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy masło energicznie mieszając, następnie wlewamy śmietankę (może się pienić) i dosypujemy sól. Garnej stawiamy ponownie na kuchence i mieszamy, aż wszystkie skłądniki się połączą i otrzymamy gładki sos.
Upieczoną tartę polewamy jeszcze ciepłym sosem (chłodny będzie zbyt gęsty) i odstawiamy do zastygnięcia.
Rustykalna tarta z jabłkami i solonym karmelem będzię idealna do kawy, albo jako drugie śniadanie do pracy… Zjedzcie ją w ciągu 5 dni, ale porcja nie jest duża i ciasto na pewno zniknie o wiele szybciej.
Smacznego!
2 komentarze
Jabłka i karmel( i to jeszcze solony!) to jedno z tych najulubieńszych połączeń: )
Bardzo smacznie wygląda 🙂 Zapisuję sobie do wypróbowania 🙂