Salt water taffy to popularne w USA cukierki, zwłaszcza na wschodnim wybrzeżu. Nazwa może być myląca, bo tak na prawdę nie zawierają słonej wody, a tak naprawdę soli i wody również nie ma w nich dużo. Zgodnie z legendą nazwę salt water taffy wprowadził właściciel sklepu z cukierkami z Atlantic City o nazwisku Bradley. Pewnego lata jego leżący przy promenadzie sklepik został zalany. Kiedy następnego dnia dziewczynka chcąca kupić cukierki zapytała o taffy, pan Bradley z ironią odpowiedział, że chyba chodzi o „salt water” (słona woda) taffy – nazwa świetnie się przyjęła.
Salt water taffy to kolorowe cukierki w stylu ciągutek zapakowane w charakterystyczny biały pergaminowy papierek; składają się głównie z cukru, syropu kukurydzianego, odrobiny masła, wody oraz soli. Masę cukierkową trzeba długo wyrabiać i rozciągać.
maritspaperworld.com vanillaandlace.blogspot.com