Scroll down for English
Tym razem będzie trochę nieskromnie… Przepis na serniczki dyniowe z orzechami przygotowałam specjalnie dla słuchaczy audycji Życie jak Marzenie w Radiu Zet prowadzonej przez Marzenę Chełminiak, w której miałam przyjemność brać udział. Romawiałyśmy m.in. o początkach mojego bloga, pieczeniu i słodkiej sztuce. Przyznam, że byłam dość pozytywnie zaskoczona, bo nasza rozmowa przypominała raczej babskie pogaduchy niż „wywiad” i niepotrzebnie się stresowałam. Miałam też okazję przekonać się jak wygląda radio „od kuchni” 🙂
Dyniowe serniczki z orzechami to bardzo jesienny deser, są aromatyczne, ale jednocześnie bardzo delikatne i nie przeważa w nich ani smak dyni, ani orzechów – pełna harmonia 🙂 Ogromnie spodobało mi się połączenie dyni i orzechów i na pewno jeszcze z niego skorzystam w tym sezonie. A sam przepis chyba prostszy być nie może, niech Was nie zniechęci długość listy składników, wystarczy zamieszać i już!
Nie wiem co się ze mną dzieje, bo to już drugi przepis na sernik tej jesieni, w zanadrzu mam jeszcze jeden a przecież wcale za sernikami nie przepadam…
Składniki na 10 serniczków lub większy sernik o średnicy 20 cm.
Spód:
70 g pokruszonych zbożowych ciasteczek z orzechami,
60 g mielonych orzechów włoskich,
2 łyżki roztopionego masła,
1/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Łyżką mieszamy wszystkie składniki spodu i powstałą masą wykładamy dno papilotek, lekko ugniatamy.
Masa serowa:
250 g tłustego sera trzykrotnie zmielonego,
190 g śmietany 18%,
2 jajka,
100 g białej czekolady,
3/4 szkl. pure z dyni,
3/4 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka przyprawy do piernika lub mieszanki cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej,
1,5 łyżki mąki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i studzimy.
Czekoladę miksujemy z resztą składników, aż powstanie gładka masa, ale nie za długo, żeby nie napowietrzyć sernika. Sernik możecie też wymieszać łyżką. Masę serową równo rodzielamy między przygotowane papilotki z ciasteczkowym spodem.
Masa orzechowa:
1,5 łyżki roztopionego masła,
1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich,
3 łyżeczki cukru pudru,
1/4 łyżeczki cynamonu.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki masy orzechowej, „skrapiamy” wierzch każdego serniczka i rozprowadzamy wykałaczką robiąc esy floresy.
Serniczki pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150C. Studzimy w uchylonym piekarniku, a kiedy osiągną temperaturę pokojową przekładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej cała noc.
Smacznego!
I warn you I will brag a little, but only a little! This recipe was invented for a special occasion, I was invited to a radio broadcast to talk a little about my blog and myself. I admit I was very nervous, but to my surprise the recording was more like a friendly chat than an interview. Then me and my husband were given a tour of the studio and could see ‚the making of’, it was a great experience!
Back to the recipe… Pumpkin cheesecakes are a perfect autumn dessert, they have soft, smooth texture. Pumpkin, spices and nuts flavors are perfectly balanced. I’m sure I’ll try this combo again soon.
And the recipe itself couldn’t be easier, just mix all the ingredients and there you go!
PS. I’m not a big cheesecake fan and this is the second cheesecake recipe this autumn and soon there will be a third one… But I’ll keep calm and keep on baking 🙂
Makes about 8-9 mini cheesecakes or 8 inch cake.
Ingredients
Cheesecake crust
70 g graham crackers,
60 g grounded walnuts
2 tbsp melted butter (30 g),
1/4 tsp cinnamon,
1 tbsp honey.
Blend the crackers to make cracker crumbs and mix with the rest of the ingredients. Divide the mixture evenly among the cupcake liners and press it down with the back of a spoon or 1/4 measuring cup. Set aside.
Cheesecake
250 g quark cheese (can be substituted with cream cheese),
190 g sour cream,
2 eggs,
100 g white chocolate,
3/4 cup pumpkin pure,
3/4 cup powder sugar,
1 1/2 tbsp all purpose flour,
1 tsp pumpkin spice mix.
Preheat the oven to 300 F.
Melt chocolate in a microwave or double boiler and bring to room temperature.
Mix all ingredients until smooth, with the mixer on medium low, about 1-2 minutes. You can also use a regular spoon or a whisk. But remember not to over mix the batter or your cheesecakes will raise and fall in the middle.
Divide mixture evenly between cupcake liners over crust layer.
Nut filling
1,5 tbsp melted butter,
1,5 tbsp ground walnuts,
3 tsp powdered sugar,
1/4 tsp cinnamon.
Whisk all the ingredients and dollop about 5 small circles of nut filling over each cheesecake. Using a toothpick, swirl nut filling with cheesecake mixture to create a marbled design.
Bake in preheated oven 30 minutes. Let cool in open oven and after completely cool transfer to a refrigerator for at least 3 hours, preferably overnight.
Serve chilled and enjoy!
12 komentarzy
[…] GET THE RECIPE […]
These look really delicious. I’ll be making these asap!
Oh wow!!! I want one!! they are just outstanding!!! Love the pics and love the individual cheese cakes…
Thank you Manal 🙂 I prefer individual cakes, less fuss with cutting them!
I love this cheesecake recipe with it’s warming spice and pumpkin. Looks delicious!
Thank you for stoppping by Razena, they sure were delicious!
Lovely recipe with stunning photos! So beautifully autumnal.
Thank you Helen, that’s what I was going for 🙂
Tereska these look so yummy I want one soo badly 🙂 love your photos
Hi Teresa, this cheese cake looks so yummy. I love your beautiful blog. When I started to read, hung on…. this is not English well I scrolled down and pheww, I can read. It is interesting as I would like to have my blog in both language Japanese and English.
Thank you Shiho! It’s a lot of hard work and I’m still working on translating older posts but I think it’s worth it 🙂 Good luck with your blog!
These look heavenly! What a beautiful and easy dessert! I can’t wait to try 🙂