Wiśnie, czekolada, śmietanka – Czarny Las jak marzenie 🙂 Tym razem w wersji tarto – sernikowej czyli tarta – sernik czekoladowy z wiśniami. Początkowo chciałam zamiast wiśni dodać do masy serowej czereśnie, ale ostatecznie czereśnie powędrowały jako dekoracja. Nic nie poradzę na to, że duetu wiśnie i czekolada jest nie do pobici.
Tarta jest bardzo mało słodka, mocno czekoladowo kakaowa, z intrygująca nutką korzenną.
Często boimy się dodawać cokolwiek do czekolady. Jak coś jest czekoladowe to musi być wyłącznie czekoladowe. Nie ma w tym nic złego, ale… Ale ona bardzo lubi dodatki – kardamon, cynamon, goździki, kawę, zioła nawet sól… Następnym razem odważcie się na mały eksperyment, zobaczycie jak pogłębi się i zmieni jej smak.
Tarta smakowała mi, choć nie tak bardzo jak mojej rodzinie – byli wniebowzięci. Ja wolałam galette z czereśniami. Czasem myślę, że ktoś tu jest skrzywiony – albo ja, albo moja rodzina 🙂
Zainspirował mnie ten przepis.
Spód
125 g mąki (1 szkl)
85 g wiórków kokosowych (1 szkl)
3 łyżki cukru kokosowego
1/4 szkl kakao
szczypta soli
12o g masła
1 jajko
Mąkę i wiórki blendujemy kilkanaście sekund, dodajemy resztę suchych składników i ponownie miksujemy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i miksujemy aż postaną luźne okruchy. Na końcu dodajemy jajko, miksujemy, aż ciasto się połączy. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody lub mleka.
Ciastem wykładamy formę do tarty 24 cm, całości chłodzimy w lodówce min. 30 minut.
Ciasto podpiekamy „na ślepo” czyli przykryte papierem do pieczenia i z obciążeniem w postaci kulek ceramicznych lub fasoli/grochu.ryżu itp. w piekarniku nagrzanym do 175 C, przez ok. 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.
Studzimy.
Masa serowa
200 g gorzkiej czekolady
350 g serka wiejskiego (nie light!)
300 g greckiego jogurtu
2 jajka
60 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym)
2 łyżki kakao
ziarna z 1 laski wanilii
1/4 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżka skrobi ziemniaczanej/mąki z tapioki
oraz
ok. 300 g wiśni
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy do ostygnięcia.
Jogurt i serek miksujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki (oprócz wiśni) i miksujemy chwilę aż masa będzie gładka.
Na podpieczonym spodzie układamy wydrylowane wiśnie i delikatnie zalewamy masą serową (można to zrobić po łyżce). Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy ok. 40 minut (środek tarty może być galaretowaty, ale nie płynny!).
Tartę studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin lub całą noc.
Do podania
400 ml śmietany kremówki 36 %
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
ciemne czereśnie do dekoracji
Śmietankę ubijamy z jogurtem i cukrem pudrem na sztywno, wykładamy na tartę i dekorujemy czereśniami.
Sernik czekoladowy z wiśniami przechowujemy w lodówce, będzie dobry do 2 dni (ze śmietanką), bez wytrzyma ok. 4 dni.
Smacznego!
1 comment
Apetyczne ciasteczko)))