facebook

Tarta – sernik czekoladowy z wiśniami

0 Posted by - 10 sierpnia 2017 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, sernik / cheesecake, tarty / tarts

Wiśnie, czekolada, śmietanka – Czarny Las jak marzenie :) Tym razem w wersji tarto – sernikowej czyli tarta – sernik czekoladowy z wiśniami. Początkowo chciałam zamiast wiśni dodać do masy serowej czereśnie, ale ostatecznie czereśnie powędrowały jako dekoracja. Nic nie poradzę na to, że duetu wiśnie i czekolada jest nie do pobici.

Tarta jest bardzo mało słodka, mocno czekoladowo kakaowa, z intrygująca nutką korzenną.

Często boimy się dodawać cokolwiek do czekolady. Jak coś jest czekoladowe to musi być wyłącznie czekoladowe. Nie ma w tym nic złego, ale…  Ale ona bardzo lubi dodatki – kardamon, cynamon, goździki, kawę, zioła nawet sól… Następnym  razem odważcie się na mały eksperyment, zobaczycie jak pogłębi się i zmieni jej smak.

Tarta smakowała mi, choć nie tak bardzo jak mojej rodzinie – byli wniebowzięci. Ja wolałam galette z czereśniami. Czasem myślę, że ktoś tu jest skrzywiony – albo ja, albo moja rodzina :)

Zainspirował mnie ten przepis.

Spód

125 g mąki (1 szkl)

85 g wiórków kokosowych (1 szkl)

3 łyżki cukru kokosowego

1/4 szkl kakao

szczypta soli

12o g masła

1 jajko

Mąkę i wiórki blendujemy kilkanaście sekund, dodajemy resztę suchych składników i ponownie miksujemy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i miksujemy aż postaną luźne okruchy. Na końcu dodajemy jajko, miksujemy, aż ciasto się połączy. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki wody lub mleka.

Ciastem wykładamy formę do tarty 24 cm, całości chłodzimy w lodówce min. 30 minut.

Ciasto podpiekamy „na ślepo” czyli przykryte papierem do pieczenia i z obciążeniem w postaci kulek ceramicznych lub fasoli/grochu.ryżu itp. w piekarniku nagrzanym do 175 C, przez ok. 15 minut. Zdejmujemy obciążenie i podpiekamy kolejne 10-15 minut do lekkiego zarumienienia.

Studzimy.

Masa serowa

200 g gorzkiej czekolady

350 g serka wiejskiego (nie light!)

300 g greckiego jogurtu

2 jajka

60 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym)

2 łyżki kakao

ziarna z 1 laski wanilii

1/4 łyżeczki cynamonu

1/8 łyżeczki mielonych goździków

1 łyżka skrobi ziemniaczanej/mąki z tapioki

oraz

ok. 300 g wiśni

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy do ostygnięcia.

Jogurt i serek miksujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki (oprócz wiśni) i miksujemy chwilę aż masa będzie gładka.

Na podpieczonym spodzie układamy wydrylowane wiśnie i delikatnie zalewamy masą serową (można to zrobić po łyżce). Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 C i pieczemy ok. 40 minut (środek tarty może być galaretowaty, ale nie płynny!).

Tartę studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce kilka godzin lub całą noc.

Do podania

400 ml  śmietany kremówki 36 %

2 łyżki jogurtu greckiego

2 łyżki cukru pudru

ciemne czereśnie do dekoracji

Śmietankę ubijamy z jogurtem i cukrem pudrem na sztywno, wykładamy na tartę i dekorujemy czereśniami.

Sernik czekoladowy z wiśniami przechowujemy w lodówce, będzie dobry do 2 dni (ze śmietanką), bez wytrzyma ok. 4 dni.

Smacznego!

cherry chocolate cheesecake tart recipe. Food photography by Candy Companycherry chocolate cheesecake tart recipe. Food photography by Candy Companycherry chocolate cheesecake tart recipe. Food photography by Candy Companycherry chocolate cheesecake tart recipe. Food photography by Candy Companycherry chocolate cheesecake tart recipe. Food photography by Candy Company

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

1 Comment

  • Magda 11 sierpnia 2017 - 07:17 Reply

    Apetyczne ciasteczko)))

  • Leave a reply

    Translate »