Wspaniały jesienny sernik winogronowy – na aromatycznym spodzie brownie, z delikatną masą serową z winogronami i musem winogronowym, bez glutenu. Dawno nie byłam tak zadowolona z upieczonego sernika, ostatnio chyba po upieczeniu sernika nowojorskiego… Jednym najbardziej smakował kwaskowaty mus z winogron, innym masa serowa, a reszcie spód brownie – a jak dla mnie wszystko idealnie ze sobą zagrało.
Sernik zróbcie koniecznie z polskich winogron, z innych mus nie będzie już smakował tak samo, sezon dopiero się zaczął można korzystać do woli. W mojej spiżarni czeka już kilka słoiczków z przecierem winogronowym – jeśli macie możliwość i nadmiar winogron do wykorzystania, zróbcie go koniecznie – wystarczy tylko rozprażyć winogrona, zmiksować, przetrzeć przez sito i zapasteryzować lub zamrozić.
Sernik winogronowy trzeba zacząć przygotowywać dzień wcześniej (spód nawet wcześniej jeśli chcecie), masa serowa i mus muszą poleżeć przez noc (lub minimum kilka godz.) i stężeć w lodówce.
Sernik najlepiej wygląda udekorowany winogronami i jadalnymi kwiatami (marcinki idealnie pasują kolorystycznie). Jeśli chcecie wiedzieć jakie inne jesienne kwiatki nadają się do dekoracji i jedzenia zaglądnijcie tutaj.
PS. Mrożone winogrona dodają mu 100% do uroku, a później możecie je wykorzystać do zrobieni kolejnej partii musu 😉
Przepis na tortownicę 23-24 cm (użyłam 22 cm).
Spód brownie
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
100 g cukru kokosowego (można zastąpić ciemnym muscovado lub brązowym)
75 g mąki migdałowej
1/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
Masło i czekoladę rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu (uwaga by nie przegrzać i nie zwarzyć czekolady), lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Do masy przesiewamy migdały, sól i kardamon, mieszamy i wylewamy do formy. Pieczemy w 165 C, przez ok. 20 minut, studzimy.
Sernik
600 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
200 g śmietany 36 %
skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 jajek (białka i żółtka osobno)
100 g cukru
niewielka kiść winogron
Ser krótko miksujemy ze śmietaną, sokiem oraz skórką z cytryny i mąką. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą i jasną masę, po łyżce dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Masę wylewamy na upieczony spód, w ser wciskamy winogrona.
Sernik pieczemy ok. 1 h w 165 C, środek może być nieco galaretowany, ale nie powinien być płynny.
Upieczony sernik stopniowo studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce (sernik można upiec dzień wcześniej i kolejnego dnia przygotować mus, lub po prostu zrobić mus kiedy ciasto będzie już całkowicie ostudzone).
Mus winogronowy
250 g pure winogronowego (z ok. 300 g winogron)
3 g żelatyny
ok. 50 g cukru (lub więcej w zależności od winogron)
300 g sera tłustego trzykrotnie mielonego
200 g śmietany 36 %
Winogrona myjemy, osuszamy i podgrzewamy w rondelku. Kiedy zmiękną i puszczą sok, krótko je miksujemy i przecieramy przez sitko (tak by zostały tylko pestki i jak najmniej skórek). W międzyczasie żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody i kiedy napęcznieje łączymy z ciepłym pure, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Pure odkładamy by całkowicie przestygło.
Ser mieszamy z ostudzonym pure i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietanką. Mus wylewamy na upieczony i ostudzony sernik, wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na noc.
Smacznego!
7 komentarzy
Jakiej średnicy formę użyłaś?
Użyłam tortownicy 22 cm, ale można też w 23 lub 24 cm, już uzupełniam w przepisie 🙂
Muszę napisać, że sernik jest genialny. Spód z cukrem muscovado (bo taki miałam) wyszedł pycha, sam sernik bardzo delikatny. W piekarniku rósł i rósł. Przy krojeniu okazał się być tak puszysty, że właściwie nie trzeba naciskać noża 😉 Winogrono w musie (u mnie akurat zielone) dało niesamowity twist. Zdecydowanie do powtórzenia. Chociaż może ze względu na dietę wypadałoby zgubić ten przepis 😀
Ja średnio przepadam za sernikami , ale ten bardzo do mnie przemawia. Jest piękny to raz i ten skład , poezja
Czy mus nada sie na przełożenie tortu ?
Tak, ale ciasto powinno być lekkie biszkoptowe.
Czy sernik wyjdzie z mrożonymi wiśniami i purre z wiśni?