facebook

Sernik zebra z masłem orzechowym i czekoladą

0 Posted by - 18 stycznia 2016 - Przepisy, sernik / cheesecake

Scroll down for English

Sernik zebra z masłem orzechowym to pierwsze ciasto zebra jakie piekłam! Bardzo lubię kiedy ciasto w przekroju wygląda równie ciekawie jak od zewnątrz, dlatego nie wiem czemu wypróbowałam zebrę dopiero teraz… Żeby nie było nudno zdecydowałam się na sernik, żeby było smaczniej sernik z masłem orzechowym, a żeby było „na bogato” sernik z polewą czekoladową :)

Sernik jest p y s z n y ! Kremowy, konkretny, z pysznym ciasteczkowym spodem… I jeszcze ta polewa… Czy jest ktoś kto nie lubi  połączenia masła orzechowego i czekolady?

Skusicie się?

Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki na tortownicę 20 cm (można też upiec większy sernik 23 cm)

Spód:

200 g ciastek digestive

80 g masła orzechowego

25 g masła

Ciastka i masło orzechowe rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy tortownicę (dno i boki), dobrze dociskamy. Foremkę dokładnie obkładamy folią aluminiową (dno i boki) i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.

Sernik:

600 g tłustego mielonego sera

140 g masła orzechowego

225 g cukru

40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

2 jajka

2 żółtka

240 ml kremówki

1 łyżka ekstraktu waniliowego

30 gorzkiego kakao

Ser miksujemy z masłem orzechowym, cukrem i skrobią kukurydzianą, aż powstanie gładka masa. Dodajemy po jednym jajku i żółtku i dokładnie miksujemy. Do masy serowej wlewamy kremówkę i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Sernik dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy aż powstanie gładka masa.

Na środek foremki wyłożonej ciasteczkami nakładamy po dwie łyżki masy serowej, zaczynamy od masy jasnej, na nią nakładamy masę z kakao i powtarzamy, aż cały sernik znajdzie się w foremce. Starajcie się nakładać sernik na środek, kolejne warstwy pod swoim ciężarem same się rozprowadzą.

Sernik zebrę pieczemy przez pierwsze 10 minut w 180 C, a kolejne 90 minut w 150 C w tzw. kąpieli wodnej czyli z dodatkową foremką z niewielką ilością wody w piekarniku (nie wkładajcie foremki z sernikiem do wody, tylko postawcie ją nad kąpielą wodną).

Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku  a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Polewa:

45 g gorzkiej czekolady

45 ml śmietany kremówki

oraz solone orzeszki do posypania

Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i kiedy lekko przestygnie polewamy sernik, dekorujemy orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia.

Creamy peanut butter zebra cheesecake on graham crust, with chocolate ganache and peanutsCreamy peanut butter zebra cheesecake on graham crust, with chocolate ganache and peanutsCreamy peanut butter zebra cheesecake on graham crust, with chocolate ganache and peanuts

This is the first zebra cake I’ve baked! I love cakes that have the looks, both on the outside and on the inside – so I wonder why it took me so long to bake a zebra cake. To make it less regular I decided to bake a zebra cheesecake, to make it more tasty I made peanut butter cheesecake and to make it even more delicious I poured chocolate ganache on top. PS. It worked :)

This cake is sooo good! Creamy, dense, on a delicious graham crust… With a chocolate glaze… Is there anyone here who does not like peanut butter chocolate combo?

I thought so…

Makes 8 inch cheesecake, but you can also bake it in 9 inch pan.

Ingredients

Crust:

200 g graham crackers

120 g smooth peanut butter

40 g melted butter

Blend crackers with peanut butter and mix with melted butter. Press the mixture into the bottom and sides of the pan and wrap the pan with aluminium foil (bottom and sides). Place in the fridge until ready to use.

Cheesecake:

600 g cream cheese

140 g peanut butter

225 g sugar

40 g cornstarch

2 eggs

2 egg yolks

240 ml heavy cream

1 tbsp vanilla extract

30 g cacao

Preheat oven to 356 F / 180 C

Mix cream cheese, peanut butter, sugar and starch together until smooth. Add eggs and egg yolks, one by one, mixing after each addition. Mix in cream and vanilla extract.

Divide the batter in two even parts. Add cocoa to one part and mix until combined.

Spoon the cheesecake batter over the crust. Begin from the middle of the pan, take two spoons of white batter then over it add two spoons of chocolate batter and repeat until all batter has been used.

Place a small pan filled with hot water on the lower rack of your oven. Bake zebra cheesecake for 10 minutes in 356 F, then lower the temperature to 300 F / 150 C and bake for another 90 minutes (put the pan with the cheesecake on the rack above the water bath).

Once the cheesecake is baked turn the oven off and crack open the door. Leave the cheesecake inside for about 1 hour.  When cheesecake is at room temperature put it in the fridge and chill for at least few hours, preferably overnight.

Chocolate glaze:

45 g dark chocolate,

45 g heavy cream

plus some peanuts for decoration

Melt chocolate with cream in a double boiler or in a microwave, leave for a few minutes to cool slightly and pour over the cheesecake, decorate with peanuts and put in the fridge until the glaze is completely set.

Enjoy!

Creamy peanut butter zebra cheesecake on graham crust, with chocolate ganache and peanutsCreamy peanut butter zebra cheesecake on graham crust, with chocolate ganache and peanuts

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

18 Comments

  • Janie 18 stycznia 2016 - 11:16 Reply

    Oh Yum! Not only does this sound spectacular, your photos are just beautiful :)
    Of to pin!
    Janie x

    • Candy Company 18 stycznia 2016 - 15:21 Reply

      Thank you Janie :) It really tastes as it sound!

  • Marsha | Marsha's Baking Addiction 18 stycznia 2016 - 12:50 Reply

    Absolutely beautiful, and stunning cheesecake!

  • Helen @ Fuss Free Flavours 18 stycznia 2016 - 12:56 Reply

    Oh my that is one stunning cake. Love the stripes in it.

    Stunning photos too.

  • Sarah - Live Eat Learn 18 stycznia 2016 - 14:28 Reply

    Absolutely gorgeous setup and photography! So beautiful! Awesome work :)

    • Candy Company 18 stycznia 2016 - 15:26 Reply

      Thank you Sarah :) I was taking the photos in my grandma house and I found some real styling treasures there…

  • h_anka 18 stycznia 2016 - 14:35 Reply

    musi być obłędny! chociaż zastanawiam się, czy dałoby się zrobić zebre w wersji bananowo-czekoladowej? co myslisz? uwielbiam takie niestandardowe serniki 😀

    • Candy Company 18 stycznia 2016 - 15:24 Reply

      Myślę, że wersja bananowa byłaby równie obłędna, tylko pewnie dałabym więcej mąki i może żółtek, żeby nie wyszło zbyt płynne… Dzięki za super pomysł, muszę go koniecznie wypróbować… i to szybko 😉 Pozdrawiam!

  • Kam Kay 18 stycznia 2016 - 15:45 Reply

    Never heard of zebra pattern in a cake, but it sure sounds delicious. Will have to give it a try one of these days!

  • June @ How to Philosophize with Cake 18 stycznia 2016 - 17:32 Reply

    I must try a zebra cake like this sometime, because the pattern is so cool! I imagine the flavor is wonderful too :)

    • Candy Company 18 stycznia 2016 - 18:21 Reply

      I think so too June, it’s cool and so easy to make… :)

  • Marisa Franca @ All Our Way 18 stycznia 2016 - 23:02 Reply

    Beautiful cake – such a wonderful presentation. I would love to make this for a special occasion.

  • Karyn 18 stycznia 2016 - 23:14 Reply

    wow… what a beauty… a Zebra Cheese cake that is a genius idea.. well done

  • Sarah and Laura @ Wandercooks 19 stycznia 2016 - 03:18 Reply

    Wow! Love, love, LOVE your photos.

    Also. That cake. That crumb around the outside looks spectacular. Love it!

  • Sosna 20 stycznia 2016 - 08:39 Reply

    Musiał być obłędny 😀

  • Agnieszka 23 lutego 2016 - 20:46 Reply

    Piękny ten sernik!

  • Michał 14 maja 2016 - 10:45 Reply

    Hej ile % ma kremówka?
    (Jestem początkujący :D)

    • Candy Company 14 maja 2016 - 14:02 Reply

      Kremówka ma 30 %, są też 36% i takie też będą ok :)

    Leave a reply

    Translate »