Scroll down for English
Sernik zebra z masłem orzechowym to pierwsze ciasto zebra jakie piekłam! Bardzo lubię kiedy ciasto w przekroju wygląda równie ciekawie jak od zewnątrz, dlatego nie wiem czemu wypróbowałam zebrę dopiero teraz… Żeby nie było nudno zdecydowałam się na sernik, żeby było smaczniej sernik z masłem orzechowym, a żeby było „na bogato” sernik z polewą czekoladową 🙂
Sernik jest p y s z n y ! Kremowy, konkretny, z pysznym ciasteczkowym spodem… I jeszcze ta polewa… Czy jest ktoś kto nie lubi połączenia masła orzechowego i czekolady?
Skusicie się?
Zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki na tortownicę 20 cm (można też upiec większy sernik 23 cm)
Spód:
200 g ciastek digestive
80 g masła orzechowego
25 g masła
Ciastka i masło orzechowe rozdrabniamy w blenderze, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Ciasteczkową masą wykładamy tortownicę (dno i boki), dobrze dociskamy. Foremkę dokładnie obkładamy folią aluminiową (dno i boki) i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania sernika.
Sernik:
600 g tłustego mielonego sera
140 g masła orzechowego
225 g cukru
40 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 jajka
2 żółtka
240 ml kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
30 gorzkiego kakao
Ser miksujemy z masłem orzechowym, cukrem i skrobią kukurydzianą, aż powstanie gładka masa. Dodajemy po jednym jajku i żółtku i dokładnie miksujemy. Do masy serowej wlewamy kremówkę i ekstrakt waniliowy, mieszamy. Sernik dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy aż powstanie gładka masa.
Na środek foremki wyłożonej ciasteczkami nakładamy po dwie łyżki masy serowej, zaczynamy od masy jasnej, na nią nakładamy masę z kakao i powtarzamy, aż cały sernik znajdzie się w foremce. Starajcie się nakładać sernik na środek, kolejne warstwy pod swoim ciężarem same się rozprowadzą.
Sernik zebrę pieczemy przez pierwsze 10 minut w 180 C, a kolejne 90 minut w 150 C w tzw. kąpieli wodnej czyli z dodatkową foremką z niewielką ilością wody w piekarniku (nie wkładajcie foremki z sernikiem do wody, tylko postawcie ją nad kąpielą wodną).
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Polewa:
45 g gorzkiej czekolady
45 ml śmietany kremówki
oraz solone orzeszki do posypania
Czekoladę rozpuszczamy z kremówką i kiedy lekko przestygnie polewamy sernik, dekorujemy orzeszkami i odstawiamy do zastygnięcia.
This is the first zebra cake I’ve baked! I love cakes that have the looks, both on the outside and on the inside – so I wonder why it took me so long to bake a zebra cake. To make it less regular I decided to bake a zebra cheesecake, to make it more tasty I made peanut butter cheesecake and to make it even more delicious I poured chocolate ganache on top. PS. It worked 🙂
This cake is sooo good! Creamy, dense, on a delicious graham crust… With a chocolate glaze… Is there anyone here who does not like peanut butter chocolate combo?
I thought so…
Makes 8 inch cheesecake, but you can also bake it in 9 inch pan.
Ingredients
Crust:
200 g graham crackers
120 g smooth peanut butter
40 g melted butter
Blend crackers with peanut butter and mix with melted butter. Press the mixture into the bottom and sides of the pan and wrap the pan with aluminium foil (bottom and sides). Place in the fridge until ready to use.
Cheesecake:
600 g cream cheese
140 g peanut butter
225 g sugar
40 g cornstarch
2 eggs
2 egg yolks
240 ml heavy cream
1 tbsp vanilla extract
30 g cacao
Preheat oven to 356 F / 180 C
Mix cream cheese, peanut butter, sugar and starch together until smooth. Add eggs and egg yolks, one by one, mixing after each addition. Mix in cream and vanilla extract.
Divide the batter in two even parts. Add cocoa to one part and mix until combined.
Spoon the cheesecake batter over the crust. Begin from the middle of the pan, take two spoons of white batter then over it add two spoons of chocolate batter and repeat until all batter has been used.
Place a small pan filled with hot water on the lower rack of your oven. Bake zebra cheesecake for 10 minutes in 356 F, then lower the temperature to 300 F / 150 C and bake for another 90 minutes (put the pan with the cheesecake on the rack above the water bath).
Once the cheesecake is baked turn the oven off and crack open the door. Leave the cheesecake inside for about 1 hour. When cheesecake is at room temperature put it in the fridge and chill for at least few hours, preferably overnight.
Chocolate glaze:
45 g dark chocolate,
45 g heavy cream
plus some peanuts for decoration
Melt chocolate with cream in a double boiler or in a microwave, leave for a few minutes to cool slightly and pour over the cheesecake, decorate with peanuts and put in the fridge until the glaze is completely set.
Enjoy!
18 komentarzy
Oh Yum! Not only does this sound spectacular, your photos are just beautiful 🙂
Of to pin!
Janie x
Thank you Janie 🙂 It really tastes as it sound!
Absolutely beautiful, and stunning cheesecake!
Oh my that is one stunning cake. Love the stripes in it.
Stunning photos too.
Absolutely gorgeous setup and photography! So beautiful! Awesome work 🙂
Thank you Sarah 🙂 I was taking the photos in my grandma house and I found some real styling treasures there…
musi być obłędny! chociaż zastanawiam się, czy dałoby się zrobić zebre w wersji bananowo-czekoladowej? co myslisz? uwielbiam takie niestandardowe serniki 😀
Myślę, że wersja bananowa byłaby równie obłędna, tylko pewnie dałabym więcej mąki i może żółtek, żeby nie wyszło zbyt płynne… Dzięki za super pomysł, muszę go koniecznie wypróbować… i to szybko 😉 Pozdrawiam!
Never heard of zebra pattern in a cake, but it sure sounds delicious. Will have to give it a try one of these days!
I must try a zebra cake like this sometime, because the pattern is so cool! I imagine the flavor is wonderful too 🙂
I think so too June, it’s cool and so easy to make… 🙂
Beautiful cake – such a wonderful presentation. I would love to make this for a special occasion.
wow… what a beauty… a Zebra Cheese cake that is a genius idea.. well done
Wow! Love, love, LOVE your photos.
Also. That cake. That crumb around the outside looks spectacular. Love it!
Musiał być obłędny 😀
Piękny ten sernik!
Hej ile % ma kremówka?
(Jestem początkujący :D)
Kremówka ma 30 %, są też 36% i takie też będą ok 🙂