Szybkie i proste ciasteczka na kruchym cieście z twarogiem – przepis mam z niezawodnej książki babci. Serowe pierożki są wspaniałe, kruche i maślane – ale pierwsze skrzypce gra tu konfitura. Róża + porzeczka, dla mnie absolutny hit! Róża cukrowa kwitnie z przerwami całe lato, moja akurat zakwitła i wystarczyło akurat na kilka porzeczkowo-różanych przetworów.
Składniki na ok. 50 ciasteczek
Ciasto
200 g tłustego b. sera trzykrotnie zmielonego (najlepiej serek Mój ulubiony)
125 g miękkiego masła
200 g mąki
skórka z 1 pomarańczy
ziarenka z 1 laski wanilii
Wszystkie składniki zarabiamy na elastyczne ciasto, jeśli jest zbyt miękkie można je włożyć na chwilę do lodówki. Ciasto wałkujemy na blacie posypanym mąką na grubość ok. 4 mm. Szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy po ok. łyżeczce konfitury i sklejamy jak pierogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 C przez ok 25-30 minut, do zarumienienia.
Skrawki ciasta, które zostaną można przez upieczeniem posmarować jajkiem i posypać cukrem.
Serowe pierożki posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Konfitura różano porzeczkowa
1 kg czerwonej porzeczki
400 g cukru
5-6 garści płatków róży cukrowej
Potrzebujemy ok. połowy porcji z powyższego przepisu.
Porzeczkę umytą i odszypułkowaną umieszczamy w garnku razem z cukrem i płatkami róży. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, na średnim ogniu, do uzyskania konsystencji gęstego dżemu.
Pasteryzujemy lub zużywamy na bieżąco.
3 komentarze
Najstarszy przepis na ciasteczka ever 😉 Świetne również z owocami, zwłaszcza z jabłkami. Moja babcia po prostu wykrawała kółka, posypywała zwykłym cukrem i piekła na złoto… W przepisach stosunek sera do masła od 1:1 do 2:1, każdy jest dobry 🙂 Ja najbardziej lubię piec na cienkiej blaszce, bez papieru, są jakby bardziej chrupczące.
Aż chyba zrobię 😀
Tak jest, też robiłam z innymi proporcjami i zdecydowanie wolę jak jest więcej masła, wychodzą wtedy takie cudownie maślane i delikatne! Ja najbardziej lubię wersję z dżemem 🙂
Uwielbiam to ciasto- mega proste, bardzo maślane i wszystkim smakuje 😀