Deser dla niespodziewanych gości czyli ślimaczki z ciasta francuskiego z prażonymi ziarnami i dulce de leche. Polecamy nie tylko jako szybki deser – będząsię równie pięknie prezentowały np. na jesiennym słodkim bufecie. Przygotowaliśmy dla Was dwie wersje przepisu: ekspresową i oryginalną dla tych, którzy mają więcej niż 20 minut 🙂 Ślimaczki z dulce de leche są wspaniałe, nie za słodkie, nie za duże… Prażone ziarna słonecznika, dyni i sezamu świetnie pasują do masy kajmakowej czyli dulce de leche. Całość mniam!
Składniki na ok. 32 ślimaczki:
rulon ciasta francuskiego,
160 g dulche de leche (masa kajmakowa domowej roboty lub z puszki),
30 g słonecznika,
25 g pestek dyni,
10 g sezamu
100 g cukru,
60 ml wody,
szcypta soli.
Ziarna prażymy na patelni kilka minut, cały czas mieszając/potrząsając patelnią, aż staną lekko się zezłocą. Studzimy i rozdrabniamy w blenderze (tylko trochę żeby nie było całych pestek).
Szybki sposób dla nie spodziewanych gości:
Ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą masy kajmakowej, posypujemy szczyptą soli i ziarnami. Zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i kroimy w ok. 1 cm plasterki. Zawijańce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Sposób tradycyjny:
Cukier, sól i wodę podgrzewamy w średnim garnku cały czas mieszając (na średnim ogniu). Kiedy zacznie wrzeć przestajemy mieszać i gotujemy ok 10 minut, aż cukier zacznie się karmelizować. Syrop zdejmujemy z kuchenki w momencie gdy stanie się bursztynowy, dosypujemy ziarna i mieszamy. Szybko przekładamy na silikonową matę i równo rozprowadzamy. Kiedy ostygnie i stwardnieje łamiemy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy w blenderze (jeśli zostaną większe kawałki wyjmijcie je i pokruszcie ręcznie – mogą przebić ciasto).
Mieszamy z masą kajmakową.
Ciasto francuskie smarujemy cienką warstwą masy kajmakowej z ziarnami. Zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i kroimy w ok. 7 mm plasterki. Zawijańce układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki z dulce de leche pieczemy w 200ºC przez ok. 15 minut, aż staną się złote.
Smacznego!
2 komentarze
Przecudowne! Czy wyjdą takie z ciasta drożdżowego? Wolę drożdżowe niż francuskie, bo kupić francuskie bez oleju palmowego to sztuka, a robić własne francuskie -za dużo czasu zajmuje 😉
Pozdrawiam!
Tak, z ciasta drożdżowego też wyjdą 🙂 To prawda większość ciast francuskich ma fatalny skład… Kupuję ciasto Blikle, ale ciężko je dostać ;/ Pozdrawiam!