Wam też zdarza się, że po imprezie zostają paluszki/precelki, z którymi nie wiecie co zrobić? Znaleźliśmy bardzo smaczny i szybki sposób na ich utylizację 🙂 Po prostu zróbcie znich błyskawiczne batoniki z masłem orzechowym! Przygotujecie je w 10 minut, a następną porcję zrobicie jeszcze tego samego dnia, bo batoniki z masłem orzechowym znikają w zastraszającym tempie… Nie będziemy się rozpisywać o ich smaku bo przecież słodko-słone połączenie masła orzechowego i czekolady to to, co tygryski lubią nabardziej!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
90 g roztopionego masła,
łyżeczka ekstraktu z wanilii,
130 g pokruszonych precelków lub paluszków,
160 g masła orzechowego,
90 g cukru pudru
oraz gorzka czekolada do polania i precelki do dekoracji.
Masło mieszamy z ekstraktem i dodajemy kolejno pokruszone precelki, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę i przekładamy do foremki 20×20 cm (lub nieco mniejszej, u nas 20 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy kąpieli wodnej i rozprowadzamy na batonikach.Kiedy zastygnie kroimy batoniki w kwadraty. Możecie też foremką wyciąć dowolne kształty.
Batoniki z masłem orzechowym przechowujemy do 7 dni, w lodówce – ale bez obaw, znikną o wiele szybciej! :).
Smacznego!