facebook

Błyskawiczne batoniki z masłem orzechowym bez pieczenia.

1 Posted by - 2 marca 2015 - Bez kategorii, Przepisy

Wam też zdarza się, że po imprezie zostają paluszki/precelki, z którymi nie wiecie co zrobić? Znaleźliśmy bardzo smaczny i szybki sposób na ich utylizację :) Po prostu zróbcie znich błyskawiczne batoniki z masłem orzechowym! Przygotujecie je w 10 minut, a następną porcję zrobicie jeszcze tego samego dnia, bo batoniki z masłem orzechowym znikają w zastraszającym tempie… Nie będziemy się rozpisywać o ich smaku bo przecież słodko-słone połączenie masła orzechowego i czekolady to to, co tygryski lubią nabardziej!

Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z tej strony.

Składniki:

90 g roztopionego masła,

łyżeczka ekstraktu z wanilii,

130 g pokruszonych precelków lub paluszków,

160 g masła orzechowego,

90 g cukru pudru

oraz gorzka czekolada do polania i precelki do dekoracji.

Masło mieszamy z ekstraktem i dodajemy kolejno pokruszone precelki, masło orzechowe i cukier puder. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę i przekładamy do foremki 20×20 cm (lub nieco mniejszej, u nas 20 x 15 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy  kąpieli wodnej i rozprowadzamy na batonikach.Kiedy zastygnie kroimy batoniki w kwadraty. Możecie też foremką wyciąć dowolne kształty.

Batoniki z masłem orzechowym przechowujemy do 7 dni, w lodówce – ale bez obaw, znikną o wiele szybciej! :).

Smacznego!

peanutbutterpeanutbutter5peanutbutter2

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »