facebook

Snow globe cupcakes czyli śnieżne kule. Babeczki z makiem i żurawiną

0 Posted by - 16 grudnia 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, cupcakes, Przepisy

Snow globe cupcakes – babeczki kule śnieżne! Z zamiarem zrobienia takich babeczek nosiłam się już chyba z 2 lata, i w końcu się udało :) Zawsze chciałam mieć śnieżną kulę z wirującymi płatkami śniegu, więc zrobiłam swoją, jadalną wersję. Wbrew pozorom zrobienie takiej dekoracji jest prostsze niż się Wam  wydaje, choć przygotowanie baloników z żelatyny zajmie trochę czasu – za to wrażenie robią niesamowite!

Babeczki są pokryte lukrem i dzięki temu naprawdę długo pozostają świeże, nawet do 5 dni, będą mogły posłużyć więc jako dekoracja zanim zostaną zjedzone… Są bardzo smaczne, nie za słodkie, z przyjemnie chrupiącymi ziarenkami maku i kwaśną żurawiną. Do kompletu z pomarańczowym sernikiem z ziarenkami maku :)

Ten wpis bierze udział w konkursie Zblogowani.pl i Olympus – Fotografuj! Aparat jest moja trzecia ręka, choć ciągle szukam sprzętu idealnego :) Wszędzie widzę malownicze kadry, w myślach planuję kolejne sesje zdjęciowe – jestem bardzo ciekawa jakie możliwości dałby mi aparat Olympus E-PL8, dlatego trzymajcie kciuki! :)

Składniki na 12 babeczek

260 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

90 g rozpuszczonego masła

180 ml kefiru

130 g drobnego cukru

2 jajka

skórka z 1 pomarańczy

1 łyżka ziaren maku

70 g świeżej żurawiny (lub mrożonej)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą, odkładamy.

Masło roztrzepujemy z jajkami, kefirem i cukrem. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i mak, mieszamy. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki, krótko mieszamy.

Ciasto rozdzielamy między 12 papilotek, do każdej babeczki głęboko wciskamy 3-4 żurawiny.

Babeczki pieczemy w 150 C, przez ok. 25 minut lub do suchego patyczka.

Do dekoracji

przezroczyste baloniki z żelatyny

gałązki rozmarynu lub jodły

żurawina (świeża lub w cukrze)

wiórki kokosowe

mini pierniczki

Lukier

białko jaja

cukier puder

łyżeczka soku z pomarańczy.

Białko roztrzepujemy widelcem i mieszamy z sokiem. Stopniowo dodajemy cukier puder, aż do uzyskania gęstego lukru.

Wystudzone babeczki lukrujemy i dekorujemy.

Smacznego!

Christmas snow globe cupcakes with gelatin bublles decoration. Food photography by Candy CompanyChristmas snow globe cupcakes with gelatin bubles decoration. Food photography by Candy CompanyChristmas snow globe cupcakes with gelatin bublles decoration. Food photography by Candy CompanyChristmas snow globe cupcakes with gelatin bublles decoration. Food photography by Candy Company

zBLOGowani.pl

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

20 Comments

  • Wypieki Beaty 16 grudnia 2016 - 18:23 Reply

    Podziwiałam już na fb – rewelacyjny pomysł :)

  • Candy Company 17 grudnia 2016 - 11:06 Reply

    Dzięki :)

  • PatDrean 17 grudnia 2016 - 11:17 Reply

    Idealne 😉

  • Przepisy Online 18 grudnia 2016 - 12:10 Reply

    Te śnieżne kule na babeczkach wyglądają niesamowicie, bardzo dekoracyjnie i świątecznie. Wpaniały pomysł na święta, a przepis godny wypróbowania.

  • […] Śnieżne kule i babeczki z makiem i żurawiną […]

  • […] 7. Candy Company znowu zachwyca! Tym razem jest to zachwyt do potęgi! Zakochałam się w babeczkach ze śnieżnymi kulami, w których skryły się pierniczki! Bajka totalna! / Candy Company […]

  • Nefertari 21 grudnia 2016 - 21:01 Reply

    Jakie piękne!
    Genialne z tymi kulami!

  • Pati 22 grudnia 2016 - 13:25 Reply

    Gdzie można dostać złote papilotki? Dzisiaj polowałam na nie cały ranek i niestety nie znalazłam :(

    • Candy Company 22 grudnia 2016 - 18:58 Reply

      Papilotki kupowałam na aliexpress, z tego co wiem to firma Wilton ma też takie same. Stacjonarnie będzie ciężko je dostać, chyba, że w dobrze zaopatrzonym sklepie cukierniczym, w Internecie bez problemu :)

      • Pati 22 grudnia 2016 - 20:10 Reply

        Tego się właśnie obawiałam :) Jak uda mi się gdzieś dostać stacjonarnie to dam znać 😉

      • Pati 29 grudnia 2016 - 16:22 Reply

        Hej, nie znalazłam nigdzie stacjonarnie i musiałam się posłużyć innym kolorem papilotek… Babeczki jednak wyszły niemal tak fantastycznie, jak na Twoich zdjęciach. Jestem w szoku, spodziewałam się wielokrotnych prób i błędów. Tymczasem wyszły za pierwszym razem :) Moi znajomi byli pod ogromnym wrażeniem. Dziękuję Ci serdecznie za inspirację i przepis :)

        • Candy Company 6 stycznia 2017 - 04:00 Reply

          Super, bardzo się cieszę i nie ma za co! Co do papilotek to zdziwiłabym się gdyby gdzieś były, już się nauczyłam, żeby fajniejsze „bajery” zamawiać wcześniej przez Internet, bo stacjonarnie z takimi rzeczami jest jeszcze u nas problem… Jak masz zdjęcie to chętnie zobaczę efekt końcowy :) Pozdrawiam!

          • Pati 9 stycznia 2017 - 17:47

            Tak wyglądały :)

          • Candy Company 14 stycznia 2017 - 06:33

            Efekt końcowy świetny, bańki wyszły pięknie!

  • Mariusz Kędzior 5 stycznia 2017 - 18:20 Reply

    Te śnieżne kulki to coś wspaniałego, zrobiłem je razem z rodzina.Polecamy!

  • Joanna 6 stycznia 2017 - 17:38 Reply

    Twój blog jest bardzo inspirujący, wyjątkowy i nowoczesny, ale nie przekombinowany.
    Jedyny w sieci. Jako jedyna w polskiej blogosferze kulinarnej trzymasz światowy poziom. A przede wszystkim Ty tworzysz w prawdziwym tego słowa znaczeniu. Pamiętam, gdy znalazłam Twój blog przypadkiem, kiedy to zostałaś nominowana do bloga roku. Nie zawahałam się ani chwili, by wysłać sms i nie żałuję. Pozdrawiam, życzę równie inspirującego nowego roku!

    • Candy Company 8 stycznia 2017 - 13:03 Reply

      Dziękuję za mega pozytywny komentarz, bardzo mi miło! Najlepsza motywacja do dalszego tworzenia, postaram się żebyś nigdy nie żałowała oddanego głosu :)

  • ewka 30 marca 2017 - 16:13 Reply

    Ja też gratuluję rozpoznawalnego stylu : )
    Trzymam link do tych babeczek do następnych Świąt.
    Chyba że masz jakiś pomysł jak to przerobić pod Wielkanoc? :)

    • Candy Company 30 marca 2017 - 17:18 Reply

      Dzięki :) Wersja Wielkanocna? Czemu nie! Można baloniki zrobić bardziej jajowate, do środka dać małe jajko czekoladowe pisankę (Cadbury ma takie ładne nakrapiane), świeże pierwiosnki i będzie ślicznie, albo pomalować je jeszcze z wierzchu jak pisankę :)

      • ewka 30 marca 2017 - 23:06 Reply

        Super! Dziękuję. Jesli zrobię to na pewno się pochwalę.

    Leave a reply

    Translate »