facebook

Sorbet czereśniowy z pysznogłówką

0 Posted by - 31 lipca 2017 - bez pieczenia / no bake, desery / desserts, lody / ice cream, Przepisy

It’s always ice cream weather! Jeśli o mnie chodzi o podpisuję się po tym rekami i nogami, ale o ile lody mogę zjeść w każdych okolicznościach to latem smakują najbardziej :) A im bardziej gorąco tym bardziej mam ochotę na wszelkiego rodzaju sorbety, ostatnio zrobiłam więc sorbet czereśniowy z pysznogłówką. Nie będę pisać, że sorbety są mniej kaloryczne, zdrowsze itp. na mnie ten argument nie działa. Słyszę lody i tracę głowę, nieważne czy mają w sobie tonę karmelu, czekolady czy owoców. Prawdą jest jednak, że sorbet gasi moje pragnienie.

Czereśnie i pysznogłówką pasują do siebie jak ulał, a że pysznogłówki kwitną jeszcze w najlepsze, zamiast do bukietu dodajcie kilka kwiatów do lodów. Warto! Nie wiecie co to pysznogłówka? Ostatnio robiłam z niej syrop, więcej informacji o tym śmiesznych kwiatku zajdziecie tu.

Ten tydzień zapowiada się wyjątkowo upalny – wiecie już co robić?

Składniki

240 ml wody (1 szklanka)

80 g cukru

2 szklanki płatków pysznogłówki (ok. 20 g)

sok z 1 cytryny

ok. 470 g ciemnych czereśni

Wodę z cukrem zagotowujemy i gorącym  syropem zalewamy płatki pysznogłówki, dodajemy sok z cytryny. Zacznijcie od soku z 1/2 cytryny, resztą dolejemy po dodaniu czereśni jeśli będzie taka potrzeba. Syrop odkładamy na min. kilka godzin (a najlepiej na noc lodówki).

Czereśnie drylujemy i wrzucamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu ok. 10 minut, aż nieco zmiękną, mieszamy z odcedzonym syropem i dokładnie miksujemy. W razie potrzeby dodajemy sok z 1/2 cytryny. Masę chłodzimy w lodówce i przelewamy do maszyny do lodów – dalej postępujemy według instrukcji producenta.

Lody można tez zrobić bez maszyny. Schłodzoną masę wkładamy do zamrażarki, co 30-60 minut, wyjmujemy i miksujemy. Powtarzamy czynność kilka razy.

Bee balm and cherry sorbet recipe. Food photography by Candy ComapnyBee balm and cherry sorbet recipe. Food photography by Candy ComapnyBee balm and cherry sorbet recipe. Food photography by Candy ComapnyBee balm and cherry sorbet recipe. Food photography by Candy Comapny

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »