Klasyczny deser w świątecznym wydaniu – może przygotujecie go na bożonarodzeniowy deser? Wygląda tak samo cudownie jak smakuje 🙂 Krucha z wierzchu beza, kryje miękki środek, a słodycz deseru równoważy lekki owocowy sos i owoce. Świąteczny wieniec bezowy można przygotować nawet 3 dni wcześniej, udekorować przed podaniem – możecie ten deser spokojnie wrzucić do Waszego świątecznego harmonogramu pieczenia 🙂 Pavlowa (i bezy) są dla niektórych wyzwaniem, jeśli nie czujecie się pewnie w przygotowywaniu bezy przeczytajcie ten wpis. Polecamy!
Przepis pochodzi z tej strony.
Składniki:
4 białka jaj (średni rozmiar) w temp. pokojowej,
250 g drobnego cukru do wypieków,
2 łyżeczki przesianej skorbi kukurydzianej (lub ziemniaczanej),
1 łyżeczka occtu winnego.
Piekarnik nagrzewamy do 120ºC. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do piecznia, na którym rysyjemy dwa koła: większe o średnicy ok. 22 cm i mniejsze ok. 13 cm.
Białka ubijamy na prawie sztywno, aż utworzą się tzw. „soft peaks” czyli miękkie wierzchołki. Wyjmijcie mieszadła miksera z piany, jeśli na ich końcach utworzą się wierzchołki których górna część jest miękka i opada, możecie przestać ubijać.
Do piany stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier. Ważne by użyć bardzo drobnego cukru (ale nie cukru pudru) – możecie wcześniej rozdrobnić go w malakserze. Ubijamy kilka minut (nawet do 10 minut) aż piana stanie się gładka i puszysta a cukier się rozpuści. Jeśli cukier nie będzie wyczuwalny między palcami beza jest gotowa.
Na przygotowany papier do pieczenia wykładamy łyżka po łyżce bezę. Następnie wygładzamy wierzch wieńca i wkładamy do piekarnika.
Suszymy przez 2 godziny (nie otwieramy drzwiczek poczas pieczenia!), wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do całkowitego wystygnięcia. Można upiec ją wieczorem i zostawić w piekarniku na noc.
Sos:
125 g malin + 25 g żurawin (mogą być mrożone),
maliny i żurawiny do dekoracji (mogą być mrożone),
garść pestek granatu,
1/3 szklanki cukru (lub mniej do smaku),
sok z połowy cytryny,
łyżka brandy (opcjonalnie)
oraz 200 g śmietany kremówki 36%.
Maliny i żurawiny miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i brandy. Kremówkę ubijamy. Na bezę nakładamy śmietanę, polewamy sosem i ozdabiamy malinami, żurawinami i pestkami granatu.
Świąteczny wieniec bezowy można upiec 2-3 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku w temp. pokojowej. Ozdobić nie wcześniej niż 1 h przed podaniem.
Smacznego!
3 komentarze
Super pomysł 🙂
Wygląda fantastycznie!
Rewelacyjny pomysł i wykonanie 🙂