facebook

Syrop z bzu lilaka

0 Posted by - 29 maja 2017 - bez pieczenia / no bake, Przepisy, przetwory / preserves, Wszystko o słodyczach

Przygotowanie syropu z kwiatów jest naprawdę proste i nie wymaga czasu, ani specjalnych sprzętów, warto więc zrobić choć butelkę. Możecie skusić się na syrop z bzu lilaka, czasu już nie zostało dużo, bo bez powoli przekwita. Syrop jest pyszny, pięknie pachnie bzem (jakże by inaczej :) ) i można go wykorzystać na wiele smacznych sposobów – do drinków, lemoniady, herbaty albo deserów.

Pamiętajcie by używać kwiatów rosnących z dala od drogi, wybierajcie te najintensywniej pachnące – więcej informacji jak i kiedy zbierać bez znajdziecie w przepisie na cukier aromatyzowany bzem :)

Składniki na ok. 1 litr syropu

3 szklanki kwiatów bzu lilaka (ok. 80 g)

3 szklanki wody

3 szklanki drobnego cukru

1/2 cytryny

Kwiatów nie myjemy! Obrywamy z gałązek, usuwamy zielone części, szypułki itp. (syrop może przez nie zrobić się gorzki).

Wodę i cukier podgrzewamy od czasu do czasu mieszając, aż syrop zacznie wrzeć. Cytrynę kroimy w plastry. W większym słoiku umieszczamy kwiaty bzu i plastry cytryny, zalewamy gorącym syropem i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce (może to być lodówka) na ok. 4 dni, codziennie wstrząsamy słoikiem. Po tym czasie syrop przecedzamy i zużywamy na bieżąco lub pasteryzujemy.

Przechowujemy w lodówce (niepasteryzowany).

Smacznego!

lilac syrup recipe. Food photography by Candy Companylilac syrup recipe. Food photography by Candy Companylilac syrup recipe. Food photography by Candy Companylilac syrup recipe. Food photography by Candy Company

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »