facebook

Pistacjowa tarta amaretti z konfiturą malinową

0 Posted by - 4 maja 2016 - ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tarty / tarts

Słodka, aromatyczna tarta amaretti z konfiturą malinową, pistacjami i pomarańczą. Robiąc zdjęcia w ogródku czułam się prawie jak na pikniku i na takie okazje tarta idealnie się nadaje. Szkoda, że pozostawiła po sobie niedosyt… Za szybko porozdawałam ją znajomym i teraz chętnie zjadłabym jeszcze kawałek do kawy :)

Ciasto świetnie się kroi, a pachnie wprost obłędnie – polecam na wszelkie plenerowe imprezy i pikniki! Tarta jest dość słodka, migdałowo marcepanowa od ciasteczek amaretti zanurzonych w konfiturze malinowej, z wyczuwalnym aromatem skórki pomarańczowej. Pyszna!

Dziś krótko, bo mam mnóstwo pracy-  ale nie aż tyle żeby Wam nie narobić smaka :)

Zainspirował mnie ten przepis.

Ciasto

60 g pistacji

60 g blanszowanych migdałów

180 g mąki

¼ łyżeczki mielonego kardamonu

skórka z 1 pomarańczy

150 g miękkiego masła

90 g cukru pudru

1 jajko

Migdały i pistacje mielimy na mąkę, mieszamy z mąką pszenną, skórka pomarańczową i kardamonem i odkładamy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajko ucieramy kilka minut, a następnie wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy między 2 arkusze papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

Nadzienie

150 g śmietany kremówki

2 żółtka

2 łyżki cukru

2 łyżeczki skórki z pomarańczy

sok z połowy małej pomarańczy

ziarnka z ½ laski wanilii

oraz

300 g konfitury z malin domowej

2 opakowania ciasteczek amaretti

Ok. 2/3 ciasta wałkujemy na grubość 4 mm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Z pozostałego ciasta wałkujemy placek o średnicy ok. 23 cm i grubości ok. 3 mm i chowamy do lodówki, aż będzie potrzebny – ciasto szybko robi się miękkie!

Na spodzie rozsmarowujemy konfiturę malinową, na nią wykładamy ciasteczka amaretti, zaczynając od środka.

Składniki nadzienia mieszamy ze sobą i masę śmietanową wylewamy na ciasteczka amaretti. Przykrywamy pozostałym krążkiem ciastem, sklejamy krawędzie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 C na ok. 40 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Pistachio amaretti tart with raspberry compote Pistachio amaretti tart with raspberry compote Pistachio amaretti tart with raspberry compote Pistachio amaretti tart with raspberry compote Pistachio amaretti tart with raspberry compote Pistachio amaretti tart with raspberry compote

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

No comments

Leave a reply

Translate »