Mała rzecz, a cieszy – taka zwykła budyniowa tarta z rabarbarem, a jak przykuwa uwagę! Rabarbar jest wyjątkowo wdzięcznym składnikiem, można z niego układać przeróżne wzory na ciastach kruchych, drożdżowych i ucieranych. Można bawić się kolorem, cieniowaniem, wystarczy trochę popuścić wodze fantazji! Tak jak tutaj – tarta z budyniem i mozaiką z rabarbaru, niektórym przywodząca na myśl parkiet 😀
Do budyniu dodałam trochę kardamonu i wody z kwiatu pomarańczy, zyskał charakteru i pięknego aromatu, w połączeniu z moim ulubionym kruchym ciastem i rabarbarową mozaiką – voilà elegancki i efektowny deser!
Składniki na formę 24 cm.
Ciasto
250 g mąki
szczypta soli
170 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
1 duże jajko
1 łyżka zimnego mleka lub wody
Mąkę, cukier, sól i masło miksujemy w malakserze, aż mieszanka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy jajko i łyżkę mleka i miksujemy, aż ciasto połączy się. Jeśli ciasto nie utworzy kuli (na początku jest bardziej jak kruszonka) nie dodawajcie więcej płynu, tylko szybko zagniećcie je w rękach.
Te same czynności możemy wykonać nożem/widelcem, lub przy pomocy siekacza do kruchego ciasta.
Z ciasta formujemy kulę, następnie spłaszczamy ją, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 h.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 32 cm i grubości ok. 4 mm. wykładamy natłuszczoną wcześniej formę do tarty, nakłuwamy i chłodzimy jeszcze min. 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C, pierwsze 15 minut z obciążeniem, następnie jeszcze ok. 10 minut bez obciążenia, aż ciasto lekko się zarumieni.
Budyń
200 ml śmietanki kremówki 30%
200 ml mleka
ziarenka z laski wanilii
1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy
szczypta mielonego kardamonu
6 żółtek
85-100 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
60 g masła
Mleko, śmietankę, wanilię, kardamon i wodę pomarańczową mieszamy w rondelku i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną ubijamy, hartujemy częścią wrzącego płynu. Dodajemy resztę mleka i śmietanki, przelewamy do z powrotem garnka i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masą trochę zgęstnieje (nie musi mieć konsystencji budyniu, zastygnie całkowicie w tracie pieczenia). Dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło mieszamy, aż masło się rozpuści. Następnie budyń wykładamy na podpieczony spód, zapiekamy 10 minut w 175 C, nakładamy rabarbar i pieczemy jeszcze ok. 30-35 minut, aż rabarbar zmięknie.
Rabarbar
potrzebujemy ok. 5 łodyg rabarbaru
Uwaga wzór wyjdzie tylko z łodyg o podobnej grubości (ok. 2-2,5 cm)* i w miarę równo pociętych kawałków – inaczej będziecie mieli problem by dopasować do siebie kolejne fragmenty.
Łodygi tniemy na romby o boku ok. 2,5 cm. Kawałki rabarbaru układamy na budyniu, skrawkami uzupełniamy przestrzenie przy brzegach – patrz zdjęcia (do zdjęć z instrukcją zrobiłam drugą tarta, dlatego kolory sa trochę inne niż na zdjęciach z sesji).
*analogicznie jeśli kupiliście grubszy/cieńszy rabarbar trzeba będzie go pociąć na romby o trochę dłuższym/krótszym boku niż moje.
17 komentarzy
To jest mega!
Dzięki 🙂
piękny zielony zakątek i wspaniały wzór na tarcie <3
A dziękuję! To mój zaczarowany ogród, a trochę zapuszczony sad 🙂 Pozdrawiam!
Piękne wygląda . A co znaczy pieczemy spod z obciążeniem?
Chodzi o to by ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi do pieczenia, lub grochem/ryżem albo kaszą – dzięki temu ciasto ładnie zachowa kształt i nie skurczy się w czasie pieczenia. Tzw. metoda pieczenia na ślepo 🙂
Niesamowite. W pierwszej chwili pomyślałam, że to paleta cieni do powiek lub różu. Zachwycający widok. A nie obierasz rabarbaru?
Dziękuję! Nie obieram, no chyba, że łodygi są bardzo pokiereszowane 🙂
Dziękuję za przepis, to kruche ciasto jest świetne! Ja dałam krem na kaszy mannej ze skórką pomarańczy, reszta jak u Ciebie, tylko rabarbaru miałam za mało na parkiet 😉 Pozdrawiam i opiewam Twój talent!
No i nie zaszkodziło to wcale efektom wizualnym 🙂 Piękna!
Przepięknie wygląda ten rabarbar!
http://www.clinicfood.pl
Żal kroić
Oj żal! 🙂 Piękna Ci wyszła!
Wyszło piękne 🙂 jednak jest czasochłonne..
To fakt! Najpierw krojenie od linijki, potem układanie… Ale czasem można 😀
Super sposób ułożenia rabarbaru. I nie jakoś specjalnie trudny
To moja tarta