facebook

Kokosowy torcik z czarnym bzem i oreo, bez pieczenia

0 Posted by - 29 września 2016 - bez pieczenia / no bake, ciasta z owocami / fruit cakes, Przepisy, tort/ layer cake

Kokosowy torcik z czarnym bzem zrobiłam pierwszy raz zimą zeszłego roku, utylizując resztki po kilku innych deserach. Coś mi mówiło, że kokos i bez to będzie dobre połączenie. Po spróbowaniu przepis od razu trafił na listę do opublikowania na blogu w kolejnym sezonie na czarny bez…

Torcik z czarnym bzem na spodzie oreo jest naprawdę pyszny, delikatny, lekki i kremowy. P Y S Z N Y! Dobrze, że mam jeszcze zamrożony mały zapas bzu, bo na pewno niedługo przygotuję go znowu… Kolejne plusy to to, że deser jest szybki w przygotowaniu i bez pieczenia. Na drugi dzień jest jeszcze lepszy! Przekonałam Was?

Bardzo lubię wykorzystywać czarny bez do pieczenia i deserów, bo choć ma mało zdecydowany smak, można go też dzięki temu podrasować różnymi dodatkami i wykorzystać na wiele sposobów. Poza tym mogę go za darmo nazbierać, jest zdrowy i itp. itd. :)

Jesienny must bake, a raczej must „no bake”! :)

Spód

3 łyżki wiórków kokosowych

200 g ciasteczek oreo

35 g roztopionego masła

Wiórki kokosowe prażymy na patelni. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze, łączymy z masłem i wiórkami i masą wykładamy spód tortownicy 20 cm, dobrze dociskając ciasteczka do dna. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania kremu i musu.

Krem z czarnym bzem

300 g czarnego bzu

3-4 łyżki cukru

sok z połowy cytryny

4 główki kardamonu (lub ok. 1/4 łyżeczki mielonego)

1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka żelatyny

500 g mascarpone

Kardamon rozbijamy w moździerzu i mieszamy z bzem (razem z łupinkami). dodajemy cukier i sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut, aż część soku odparuje.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, i dodajemy do bzu (przed dodaniem zdejmujemy garnek z ognia) i cały czas mieszamy by zapobiec powstaniu grudek. Bez ponownie ustawiamy na palniku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

W między czasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy czarny bez zgęstnieje zdejmujemy go z kuchenki i dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy, aż cała się rozpuści. Studzimy.

Wystudzony bez miksujemy z mascarpone i wykładamy na spód. Przed zmiksowaniem z mascarpone wyjmujemy główki kardamonu. W razie potrzeby masę można trochę dosłodzić cukrem pudrem.

Mus kokosowy

200 g śmietanki kokosowej*

150 g białej czekolady

60 ml likieru kokosowego (np. Malibu)

200 g śmietany kremówki 36%

2 łyżeczki żelatyny

*śmietankę kokosową uzyskacie wkładając mleko kokosowe do lodówki na kilka/kilkanaście godzin i zbierając gęstą, białą część. Niektóre marki mleka są na tyle gęste, że można bez chłodzenia zebrać śmietankę (polecam mleko z Lidla).

Śmietankę kokosową doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią połamaną na kostki białą czekoladę, odkładamy na kilka minut, a następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy likier kokosowy. Krem odkładamy na chwilę, aż osiągnie temperaturę pokojową.

W międzyczasie namaczamy żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy ją w mikrofalówce (ok. 15-20 s wystarczy) lub w kąpieli wodnej i mieszamy z czekoladowo-kokosową masą – stopniowo, najpierw do żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki masy i dopiero wtedy łączymy z resztą.

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i mieszamy w 2-3 partiach z czekoladowym kremem.

Mus kokosowy wylewamy na krem z czarnym bzem i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Torcik z czarnym bzem jest jeszcze lepszy drugiego dnia :)

Smacznego!

Delicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy CompanyDelicious and easy recipe for no bake elderberry coconut mousse cake on oreo crust and chocolate shatds deocration. Food photography by Candy Company

 

 

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+Share on StumbleUponShare on Yummly

12 Comments

  • Zussska 30 września 2016 - 09:55 Reply

    Pięknie wyszło!
    A co to jest za przyprawa na łyżeczce w takim pięknym kolorze?

    • Candy Company 30 września 2016 - 10:36 Reply

      Dziękuję :) A to liofilizowany burak, kolorystycznie pasował jak znalazł…

      • Zussska 30 września 2016 - 10:42 Reply

        Dzięki :)
        Rozejrzę się za takowym, bo rozumiem, że może służyć za barwnik spożywczy :)

        • Candy Company 1 października 2016 - 11:36 Reply

          Liofilizowane warzywa i owoce można kupić przez Internet, buraka nigdy nie widziałam w sklepie stacjonarnym, ale np. maliny tak. Można nim barwić, ale jak się chce uzyskać intensywny kolor to trzeba się liczyć z tym, że będzie czuć smak buraczany :)

  • Dżej 3 października 2016 - 17:57 Reply

    Czy te deseczki na torciku są z temperowanej czekolady?

  • Ama 6 października 2016 - 17:20 Reply

    Wspaniale to wygląda, jak ja bym chciała umieć robić takie cudeńka :)

    • Candy Company 7 października 2016 - 23:02 Reply

      Przepis jest :) A co do dekoracji to można osiągnąć fajne efekty prostymi sposobami- do tego trochę wprawy, wyczucia i voila! :)

  • Marzena 10 października 2016 - 11:56 Reply

    „Śmietankę doprowadzamy do wrzenia” – tzn. śmietankę kokosową czy śmietankę 30% czy obie naraz?
    „mieszamy z czekoladą – stopniowo, najpierw do żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki czekolady i dopiero wtedy łączymy z resztą.” – czy chodzi o masę czekoladową, którą wcześniej przygotowaliśmy?

    • Candy Company 10 października 2016 - 19:25 Reply

      Chodzi o śmietankę kokosową, i potem o masę czekoladowo-kokosową, którą wcześniej przygotowaliśmy. Uściśliłam w przepisie :) Pozdrawiam!

  • Natka 7 stycznia 2017 - 21:57 Reply

    Bardzo prosze o odpowiedz-wykonczenie tortu jest bardzo inspirujace-moze pani zdradzic jak wykonac te deseczki? Musze za kilka chwil zabrac sie za udekorowanie tortu na 40rocznice dla tesciow i oprocz napisu chcialabym takie cos wyczarowac. A te wyciskane gwiadki to krem bita smietana+mascarpone czy cos innego? Pozdrawiam

    • Candy Company 8 stycznia 2017 - 10:06 Reply

      Fioletowa dekoracja jest z białej czekolady – czekoladę roztapiamy na kąpieli wodnej i rozsmarowujemy na papierze do pieczenia, kiedy zastygnie łamiemy na kawałki. Gwiazdki są z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, ale kremówka z mascarpone też będzie ok :)

    Leave a reply

    Translate »